Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maniac

Marketing

Dijabolik nikad ne spava

AFRIKA

Image Hosted by ImageShack.us

Preko dva mora i jedne pustinje postoji mesto na planeti Zemlji gde sunce najlepše sija, gde za doručak jedete papaju i mango, a za ručak i večeru jastoge, gde uživate u najlepšoj karipskoj muzici, gde ste okruženi buljucima prelepih tamnoputih žena, gde se pije najbolje švercovano vino sa svih strana sveta, gde se igra bolji fudbal nego u Brazilu, gde nebom krstare najlepši i najopasniji oblaci iza čije lepote se često kriju vremenske nepogode, nepojmljive nama Evropljanima. Mesto na trećem kamenu od sunca zbog čije lepote su Bogovi pali na teme. Mesto na našoj planeti gde možete zbog uboda jednog komarca da skončate u najstrašnijim mukama, ako pre toga ne nastradate u nekom od svakodnevnih građanskih ratova kojih ima u obilju na obalama južno-Atlanskog okeana. Tamo sam se ni kriv ni dužan jednog jutra zatekao.

Posle par dana, tokom duge afričke noći, dok sam pušio na stepenicama aviona, kojim smo krstarili po zapadnoj Africi, tešio sam uplakanog crnca, koji je sedeo pored mene ponavljajući non-stop na razumljivom engleskom, hvatajući se dramatično rukama za glavu: „Evri elekšns sivil vor-evri elekšns sivil vor“. Gledali smo u daljini kako lepa sela-lepo gore. Ja sam izduvavao dim u mrak i razmišljao šta mi je sve ovo trebalo u životu. Mislim da smo bili na pisti aerodroma u Lomeu, glavnom gradu države Togo, na koji smo sleteli na našem putu iz Dakara ka Duali u Kamerunu.

A sve je počelo ubodom vakcine na Institutu Za Tropske Bolesti u Beogradu. Vakcina protiv žute groznice, meningitisa i ko zna čega još, nema nikakve posledice po Vas osim 48 časovne borbe tela sa najstrašnijim mamurlukom koji izaziva borba organizma za sticanje imuniteta. Posle dva dana u postelji, spremni ste za put.

„Must have“ za Afriku se sastoji od gotovih jela, Autana u tonama i kilo-dva belog luka. Garderoba je primerenija odlasku na planinu, zato što Vam se preporučuje kretanje isključivo u pantalonama, košuljama sa dugim rukavima i skijaškim kapama na glavama. Opasnost od malarije je sveprisutna. Tamo kada nekoga ujede komarac on se ne češe, on umire.

Image Hosted by ImageShack.us

Moćni Jat-ov Boeing 727, je avion koji je u drugoj polovini devedesetih izguran najpre sa elitnih a potom i onih drugih aerodroma u Evropi. Pošto je Afrika jedno od preostalih tržišta na kojima B727 ima prođu Jat je tih godina pronalazio poslove isključivo na zapadnoj obali Afrike. Tako sam se i ja obreo u Kamerunu. Kao član posade Jat-ovog aviona koji je iznajmljen u komercijalne svrhe Kamerun Airlines-u. To je tako stajalo na papirima i ugovorima ali stvarnost je bila malo drugačija.

Plavi Šlemovi iz Urugvaja koji su bili faktor mira u Demokratskoj Republici Kongo morali su nekako biti preveženi izmedju rodnog Montevidea u srce Afričke džungle. Po njih je u Urugvaj išla Jat-ova desetka (DC10) i vojnici su se po sletanju u Dualu (Kamerun) prebacivali u B727 kojim smo ih vozili na aerodrom u Kinsangani(Kongo). Tamo smo čučali oko osam sati čekajući da ih ruski piloti, koji više liče na pse rata nego na pilote, ogromnim helikopterima IL-76 razvezu na pozicije gde su bili živi zid između dva zaraćena plemena, i vrate njihove predhodnike, koji su preko Duale išli nazad u Urugvaj. Cela ta akcija je bila začinjena među-sletanjem u Kinšasu gde se točilo gorivo. Sve se naravno vodilo kao civilni saobraćaj… Dalje..

Pročitaj ceo text -->

moj tekst u FAME magazinu

Piše Dule Glavonja

Post je objavljen 13.02.2008. u 23:29 sati.