Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/guzvara

Marketing

Agin rolat

Slatko, slatko i slatko, već tjednima. Kako sam ja uglavnom slanokusac, podijelit ću s vama jedan recept koji je i moja mama nedavno otkrila pa ga prenijela i na mene. zapravo, zbog brzine pripreme i finoće okusa, pravile smo ovo prije dva tjedna u Osijeku, kad smo imale hrpu nekih ljudi u kući, da sad ne duljim s prigodom.
Papica se zove „Agin rolat“. Aga je inače jedna od mojih teta, zapravo se zove Jadranka ali ja to nisam mogla naučiti kad sam bila mala pa sam je jednostavno zvala Aga a ostalima se valjda svidjelo. A rolat zato što je rolat, srolana papica.
Nisam bila dovoljno inteligentna da fotkam sve faze pripreme, pa sam fotkala samo krajnji rezultat i to mobom, pa otud lošija kvaliteta slike a i ruke su mi se tresle dok sam nestrpljivo čekala da se Agin rolat ohladi i da ga počnem jesti. Fin je, probajte, nećete pogriješiti.

Guzvara

Sastojci (za jednu od tri role koje sam pravila jer nas je bilo ko Rusa):
komplet kora

za premaz:
3 jaja
1 dcl vrhnja kiselog
1dcl ulja
po želji sol, papar, vegeta (ja ne stavljam, ali mama stavlja), peršin, paprikica

za fil:
250 dkg šampinjona dinstanih i/ili 15-20 dkg šunkice prešane (ja ni to ne stavljam, narafski jer je to mrtvo meso)
30 dkg sira, najbolje dvije-tri vrste, već po ukusu i željama, moji favoriti su gouda, tilzit i baranjski

Postupak izrade (ovo se ne kaže tako, ali bitno je da znamo o čemu se radi):
Premazom mažete koru po koru, svaki list dakle zasebno, i slažete jedan po jedan, po sredini stavljate dio koji sam nazvala fil i zamotavate, svakako i zadnji list premazati.
U tepsiju/lim/protvan sipnete još malkec ulja da se ne lijepi, ne bojte se nije masno, i slažete rolat, jednu ili više štruca, već po potrebi.

Peče se na 180-200 stupnjeva Celzijevih, kako moja mama kaže „ni pol sata al' pol sata najduže“ da ne bi bilo previše suho valjda.

Rolat je jako fin i the day after uz malo kisela mlijeka ili jogurt.

Guzvara

Njam.

Tedica


Post je objavljen 12.02.2008. u 12:28 sati.