Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dejana15

Marketing

Tomorow is a diffrent day...

waveEwo odlučila sam napisati novi post... iz dosade...zijevnemam baš inspiracije...neznam o čemu pisati... al ok je... ja sam ok...tak.. ne baš najbolje.... zkj? škola.... blablaocjene su mi užas...moram se puno vučiti..a neda mi se...a je*iga....nut hvala svima koji su mi komentirali... komentirajte i dalje...wavemahpozdravljam 5ru, Maju, Dijanu, Anu-bananu, Lanu, Izabelu, Ines, Karmen, Andreju, Martinu, Ivanu, Melani, Maju, Vikicu, Basku, Željku, Dinija, Leona, Ivana, Damaca, Daniela, Tomija, Nikolu, Kikija, Nenija, Luku, i...malog plavog...cereki cijeli moj najbolji 1. a razred...mahwave

Odlučila sam napisati nekaj o NIRVANI pošto je uskoro 20. veljače, dan rođenja Kurta Cobaina...



Nirvanu su 1987. u američkom gradu Aberdeenu osnovali pjevač i gitarist Kurt Cobain i basist Krist Novoselic. Tijekom tri godine često su mjenjali bubnjare, no kada im se 1990. pridružio Dave Grohl, današnji frontmen Foo Fightersa, napokon su bili zadovoljni bubnjarom.
Prvih nekoliko mjeseci grupa nije imala konačno ime. Članovi su se kolebali između Skid Row, Pen Cap Chew, Ted Ed Fred, no početkom 1988. Cobain je odabrao naziv NIRVANA, a poslije je to objasnio željom ¨da ime benda bude lijepo, a ne neko opako punk rock ime poput Angry Semoans ( Ljutiti Samoanci).¨
Prvi Nirvanin singl, Love Buzz/ Big Cheese, objavljen je 1988., a sljedeće je godine objavljen debitantski album Bleach, koji je postogao priličnu popularnost na američkim studentskim radio-postajama, ali ne i šire.
Megahit Smells Like Tee Spirit s albuma Nevermind (1991.) bio je prekretnica ne samo u Nirvaninoj popularnosti već i u glazbenom svijetu. Grunge je bio u središtu pozornosti, a i grad Seattle kao njegovo središte. Rock je (ponovo) postao najpopularniji stil u SAD-u.
Nitko nije očekivao takav uspjeh. Smells Like Teen Spirit gotovo se neprestano vrtio u eteru, a iako je diskografska kuća planirala naknadu od maksimalno 250 tisuća primjeraka, svakog se tjedna prodavalo po 400 tisuća primjeraka toga singla.
Sve je izgledalo odlično, no članovi grupe Nirvana bili su iscrpljeni koncertima, gostovanjima u medijima i velikim pritiskom slave. Krenule su i glasine da frontmen, Cobain ima zdravstvenih problema te bi se grupa mogla raspati, a zatim je Cobain na jedan koncert došao sjedeći u invalidskim kolicima. Bila je to samo šala, no govorila je mnogo jer su mediji baš Cobaina Prozvali ¨glasnogovornikom¨ generacije. Frontmenu Nirvane nagla se slava nije svidjela, te je on, kad je Nirvana objavila album In Utero, pozornost medija preusmjerio sa sebe na glazbu.
U studenome 1993. Nirvana je održala MTV Unplugged koncert, na kojemu je izvela samo jedan hit, a ostatak repertoara bio je gotovo nepoznat. Ni zbog toga nisu postali manje popularni.
Na europskoj turneji početkom 1994. Cobain je zaradio bronhitis i probleme s glasnicama, a dan poslije se onesvijestio jer je pio alkoholna pića iako je uzimao lijekove, te su ga odmah prebacili u bolnicu. Ostatak turneje je otkazan.
Kratka karijera NIRVANE završila je smrću tada 27-godišnjeg Kurta Cobaina u travnju 1994. Usprkos tomu, te činjenici da je grupa objavila samo tri studijska albuma, njezina je popularnost dugo i dalje rasla, a obožavatelje ima i među onima koji su se rodili nakon što je grupa prestala postojati....

Albumi:
Bleach (1989.)
Nevermind (1991.)

IN Utero (1993.)



Kurt Cobain,gitara i vokal
Ime i prezime: Kurt Donald Cobain
Datum rođenja: 20. veljače 1967.
Mjesto rođenja: Aberdeen, Washington, SAD



Krist Novoselic, bas gitara
Ime i prezime: Krist Anthony Novoselić
Datum rođenja: 16. svibnja 1965.
Mjesto rođenja: Compton, California,SAD



Dave Grohl, bubnjevi
Ime i prezime: Dave Eric Grohl
Datum rođenja: 14. siječnja 1969.
Datum rođenja: Warren, Ohio, SAD




Post je objavljen 10.02.2008. u 14:59 sati.