Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/g6o6r6

Marketing

PAUL VERLAINE I ARTHUR RIMBAUD

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Paul Verlaine, (Metz, 30. ožujka 1844. - Pariz, 18. siječnja 1896.), francuski pjesnik

U početku je pripadao parnasovskoj školi. Zbog Arthura Rimbauda napušta obitelj i odlazi u pustolovnu skitnju po Belgiji i Engleskoj. U Bruxellesu je pripit, pucao u Rimbauda, zbog čega je osuđen na dvije godine tamnice. Nakon zatvora predaje u Engleskoj i kod isusovaca u Rethelu, ali i dalje ima seksualne poremećaje. Razoren između braka i seksualnosti obraća se religiji. Iz zatvora objavljuje zbirku pjesama "Romanse bez riječi" i piše zbirku "Razboritost" koja izlazi 1881. i stihove koji kasnije ulaze u zbirke "Mudrost" i "Paralelno". Godine 1874. nastanio se u Parizu, gdje je tiskao poemu "Pjesničko umijeće", koju pjesnička generacija osamdesetih godina prihvaća kao manifest simbolizma, a Verlaine je postao predvodnik novog pravca. Svoja opscena djela tiskao je kriomice pod pseudonimom Pablo de Herlagnez.Opet je zatvoren zbog zlostavljanja majke, boluje od artritisa. Ne razlikuje zbilju od mašte, uzima opijum i hašiš, živi boemskim životom, snašao ga je tzv. pjesnički usud.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Arthur Rimbaud (Charleville, 20. listopada 1854. - Marseille, 11. listopada 1891.), francuski pjesnik.

Pjesme je počeo pisati već u petnaestoj godini. Preteča simbolizma i nadrealizma, čudesan dječak - vidovnjak, koji je u sedamnaestoj napisao znamenitu poemu Pijani brod(1871.). Želja za samostalnošću i slobodom odvlači ga od obitelji i na poziv "prijatelja Paul Verlainea" kreće na pustolovno putovanje po Europi. U Bruxellesu se konačno događa raskid među prijateljima što se odrazilo u njegovim djelima "Sezona u paklu" i "Traženjima, pomamnim slobodama mašte i jezika"(1874.). Prestao je pisati u dvadesetoj godini života da bi se prepustio pustolovnom životu trgovca-istraživača u egzotičnim krajevima. Zbog bolesti koljena amputirana mu je desna noga. U svijet literature banuo je i prohujao kao meteor, ostavivši djela koja nagovještaju simbolizam i nadrealizam moderne poezije. Vrata koja je Baudelaire odškrinuo, Rimbaud je širom otvorio. U nekoliko godina prošao je mnogo faza, od vezanih stihova do eksperimentalne proze. Uznesen i porican, za jedne ikona, za druge psihopat, taj je "ukleti" pjesnik ostao u svakom slučaju lirski fenomen kojem mnogo duguju sve moderne poetske struje. Njegovo stvaralaštvo može se svesti u jednu riječ - EKSPLOZIJA - boje, strasti, osjećaja, mirisa. Umire od raka noge.


O njima dvojci napravljen je i film koji ti slikovno pokazuje život dvoje velikih pjesnika.Nažalost živijeli su u vrijeme kad nisu trebali(kako za što) i Varlena su osudili za sodomiju a Rimbaud je krenuo na istraživanje oko svijeta,gdje mu se rana na nogi toliko inficirala da je na kraju mlad umro od raka.Koliko je to tužan film ima scena bogami gdje se nasmiješ do suza.To su bili pjesnici(a kad mi u glavu dođe ime filma nadodat cu.sad da me kolješ ne mogu se sjetit)

hvala wikipediji na informaciji

Post je objavljen 10.02.2008. u 12:16 sati.