Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

NAPASNIKOV MARKETING I RECEPT ZA USPJEH


Nedjeljno razmišljanje

Pogleda li se svijet danas makar kratko kroz medijske naočale, čak i vrijednosno neutralan promatrač zapazit će stalno reklamiranje svih varijanti zla. Umjesto klasičnog i tradicionalnog pristupa - "in fuga salus" (pred napašću spas je u bijegu), sada kao da je na djelu "nova paradigma" prihvaćanja svih napasti, poželjnost opačine i žudnja za neprestanim ushićenjem – što život poglavito u mladim i zrelim godinama pretvara u jurnjavu za trima požudama, kako ih Biblija definira.

Naime Sv. Ivan, potičući na dobro djecu, očeve i mladiće, upravo mlade upozorava: "Ne ljubite svijeta ni što je u svijetu... Jer što je god svjetovno - požuda tijela, i požuda očiju, i oholost života - nije od Oca, nego od svijeta. Svijet prolazi i požuda njegova, a tko čini volju Božju, ostaje dovijeka" (v. 1 Iv 2,15-17).

A gorak korijen te tragične prolaznosti svijeta Biblija nam otkriva u činjenici što je taj svijet pod snažnim utjecajem Đavla – kojeg je Isus nazvao "ocem laži" – odnosno onoga istog Napasnika koji je jednim jedinim vještim "marketinškim trikom" uspio svoju "robu prodati" Adamu i Evi, ali Isusa nije mogao navući ni trostrukom reklamom.

Naravno, njegove metode i taktika ostale su iste, samo se sadržaj ponuda mijenja generacijama. Stoga možemo biti sigurni da bi Napasnik, koji je Isusu nakon 40-dnevnog posta u pustinji "ponudio" svoj kruh, slavu i bogatstvo, danas – utjelovljen u pohlepnog pojedinca ili u neki nemilosrdan lobi – od Božanskog Učitelja provokativno zatražio možda sljedeće "tri sitnice": "Ako si Sin Božji, reci da cijela Sahara postane naftonosno polje! Ako si Sin Božji, reci da Kina postane polje maka! Ako si Sin Božji, reci da Mont Everest postane brdo zlata... Sve ću ti to dati ako mi se pokloniš!"

Stoga je vrlo važno na početku duhovne vježbe 'Korizma 2008' promišljati možemo li i mi poput Isusa spasonosno odbaciti privlačne Napasnikove fondove i odbiti njegov poziv na pregovore te mu mirno i ponosno ali odlučno "skresati": "Odlazi, Sotono! Ta pisano je: Gospodinu, Bogu svom se klanjaj i njemu jedinom služi!" (v. Mt 4,1-11).

Kako je povijest ljudskog roda već od prvih početaka obilježena grijehom, i naš je život neprestano sučeljavanje s moćima zla. No nakon Kristova dolaska sigurni smo u pobjedu, jer "gdje se umnožio grijeh, nadmoćno izobilova milost", naglašava apostol Pavao (Rim 5,20).

Zato za pobjedu ne treba tražiti novu formulu – treba samo primijeniti Isusov recept. Unatoč njegovu paradoksu da je upravo odbijanjem hrane moguće nadvladati glad! Moguće je, dakle, prozreti Napasnikove mađioničarske trikove i podle zamke te odbiti njegove zamamne ponude koje upropaštavaju. Isus je u tome uspio nakon što je četrdeset dana molio i postio!

PS&NB: Svima čestitam Stepinčevo - blagdan Bl. Alojzija Stepinca!


Post je objavljen 10.02.2008. u 02:10 sati.