Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/akstu

Marketing

VOX POPULI - Biti Nostradamus

Svako jutro pijem kavu i čitam novine. Čitam sportsku sekciju, kulturu, dnevna događanja u Hrvatskoj i svijetu. Na putu do posljednje stranice naletim na horoskop. Ponekad iz čiste dosade i ja odlučim baciti oko na budućnost i tumačenja položaja zvijezda kroz pero, odnosno tipkovnicu astrologa, za koje btw. ne postoji škola u Hrvatskoj, već se svoj zanat izučavaju proričući budućnost Slovencima. Očito je da bolji studenti ostaju u Sloveniji, jer hrvatski horoskop je nekako siv. Uglavnom, više ne čitam svoj horoskop za lava kad sam u društvu, jer onda uvijek uslijede zamolbe da i nekom drugom pročitam. Pa trećem, četvrtom, i tako dalje. Ljude očito zanima što će im se dogoditi taj dan, tjedan ili mjesec. I to u svim sferama života. Lijepo piše kakav će biti ljubavni život, posao i zdravlje. Nekome to uljepša dan, a nekoga ražalosti. No do sad ni u jednom horoskopu nisam našao na koji će način studenti 3. godine dodiplomskog studija Sveučilišta u Zadru završiti svoj studij i na koji će način upisati diplomski studij. Ne, nije smiješno. Iz očaja sam pokušao tražiti i u horoskopu, budući da skoro nigdje ne piše. Nadao sam se da će se ministar ili državni tajnik ''našeg'' ministarstva uhvatiti pisanja kolumne horoskopa, pa da potvrde moje crne slutnje. Možda to ipak nije dobro plaćen posao, pa nemaju interesa. Iako nisam školovani astrolog, pokušat ću ja protumačiti zvijezde iznad zadarskog neba za ovu kalendarsku godinu. Počet ću kao i svi stručnjaci sa horoskopskim znakom ovna. Dakle;

Ovan
U ovaj znak ulaze osobe rođene između 21. ožujka i 20. travnja. Morate skupiti 180 ECTS – a za završetak svog studija. Ako studirate ruski i francuski, imat ćete problema sa odabirom diplomskog studija. Naime, francuski traži prosjek 3.5 i ima samo jednopredmetni diplomski studij. Ako studirate bilo što + francuski, upisat ćete francuski na diplomski, jer nećete imati izbora. Hehe.

Bik
Bikovi su osobe rođene na i između 21. travnja i 21. svibnja. Morate skupiti 180 ECTS – a. Vama se zvijezde smiješe ako studirate na jednopredmetnom studiju i ako ne studirate geografiju, povijest umjetnosti i povijest. Ako ste bik i studirate samo geografiju, plaćali ste godinu studija preko 9000kn i najvjerojatnije ćete imati završni rad što je loše. Ako ste bik i studirate povijest umjetnosti, najvjerojatnije ne postojite, jer na 3. godini ima do 5 ljudi. Ako kojim slučajem postojite, bit ćete jedini bik na diplomskom studiju PU. Gotovo isto vrijedi za jednopredmetne studente povijesti, osim što vas je možda malo više i što pišete završni rad.

Blizanci
Osobe rođene između 22. svibnja i 21. lipnja. Morate skupiti 180 ECTS – a. Ako studirate engleski jezik i književnost + još nešto, studirat ćete još nešto (ako postoji jednopredmetni studij), a ako ne postoji, počnite radit u turizmu na crno, jer engleski nema kadar za diplomski studij.

Rak
Osobe rođene između 22.lipnja i 22. srpnja. Morate skupiti 180 ECTS – a. Možete imati i 198 ECTS -a, ali ako nemate temeljni predmet položen, nećete moći upisati diplomski studij. Ako kojim slučajem želite završiti svoj studij pedagogije – nemojte. Studij Vam nije donio nikakve kompetencije za rad, stoga Vam tri godine pedagogije ništa ne znači. Vama se u lipnju neptun nalazi u marsu (valjda), što znači da ako ne upišete diplomski studij arheologije u lipnju, nećete nikad.

Lav
Lavovi su osobe rođene između 24. srpnja i 22. kolovoza. Vama se smiješe zvijezde iznad Ugljana. Dapače, umiru od smijeha. Potrebno Vam je 180 ECTS – a da upišete diplomski studij i položeni svi temeljni predmeti. Ako studirate sociologiju i u podznaku ste djevica, 100% ćete upisati diplomski studij u srpnju (ako Vam drugi studij nije povijest, povijest umjetnosti, geografija, njemački ili arheologija). U listopadu postotak mogućnosti opada i iznosi 25% minus Smiljanić i Šitin ako ste na povijesti.

Djevica
Osobe rođene između 23. kolovoza i 22. rujna. I Vama, kao i ostalim znakovima, potrebno je 180 ECTS -a, koje ćete mukotrpno skupljati do 31. 9. Vama je odlučujući mjesec lipanj koji ćete provesti prosvjedujući ispred zgrade Rektorata i na Narodnom trgu. Ako tada uspijete (sa ostalim znakovima) izboriti neka kompromisna rješenja koja zadovoljavaju obje strane, upisat ćete se na diplomski studij po želji, osim ako ne studirate engleski ili neki jezik koji ima prevoditeljski smjer, a Vi niste na njemu.

Vaga
Vage se važu između 23. rujna do 22. listopada. Potrebno Vam je 180 ECTS – a. Vi se kajete zato što niste upisali dva znanstvena smjera, jer Vas sad taj jedan ili dva (moja sućut) profesorska smjera zajebavaju. Razbijat ćete glavu sa pedagoškim modulom na diplomskom studiju, te ćete tijekom ljetnog odmora završiti na Ugljanu, u Vrapču ili Popovači, ovisi gdje Vam je bliže.

Škorpion
23. listopada – 21. studeni. Potrebno vam je 180 ECTS – a i dvopredmetni studij sociologije i filozofije da bi upisali diplomski studij. To naime znači da ste više godine upisivali sa gotovo ''čistom'' godinom i da niste prenosili puno ispita. Ako studirate bilo što drugo, najbolje bi bilo da napravite obiteljsko stablo i potražite rodbinu dalje od Zadra, po mogućnosti u Danskoj ili Latviji.

Strijelac
Od 22. studenog do 21. prosinca. Vama je potrebno 179 ECTS – a ako ste student knjižničarstva , a ako niste, onda ste trebali upisati Kulturu i turizam. Ako niste nešto od ovog dvoje, onda nemate pojma što se događa oko Vas i čekate druge da odluče umjesto Vas. Žao Vam je što ste 2005. mijenjali smjer i sad studirate po ''bolonji''.

Jarac
22. prosinac – 21. siječanj. Potrebno Vam je 180 ECTS – a i plaćena misa u Sv. Stošiji. Jarci rođeni u siječnju uspjet će bez većih problema završiti upisani dodiplomski studij. No probleme bi im mogla stvoriti ovogodišnja revizija, tj. evaluacija svih sveučilišnih programa. Neki jarci, usprkos završenom dodiplomskom studiju, završit će na ulici budući da im diplome neće ništa vrijediti zbog loših ocjena programa po kojem su studirali.

Vodenjak
21. siječanj – 18. veljače. Nije bitno koliko bodova imate ako imate veze na Sveučilištu ili Ministarstvu. Ako niste te sreće, razočarani ćete tražiti komplementarne studije diljem ''Lijepe Naše'' koji imaju bolje programe. Ukoliko studirate etnologiju i kulturnu antropologiju, te odlučite nastavite studij, nećete moći nastaviti zbog drugog studija koji će Vam raditi probleme. Ako kojim slučajem uspijete apsolvirati i drugi studij, nećete moći upisati diplomski studij etnologije jer ćete biti jedina osoba na tom studiju, te će studij biti proglašen neisplativ.

Ribe
19. veljače – 20. ožujka. Ako u lipnju ne uspijete skupiti 180 ECTS – a, uslijedit će problemi. Bit ćete neodlučni oko izbora diplomskog studija, jer ne želite još dvije godine gledat iste face profesora na Odjelu. Nakon konzultiranja svih dostupnih informacija, ribe ženskog spola odlučit će se upisati dodiplomski studij za odgojitelje, jer su uvidjele da će prije dobiti posao kao tete u vrtiću nego kao profesorice ili znanstvenice. Muškarci u znaku ribe posvetiti će se politici nakon nezavršenog bilo kojeg dodiplomskog studija, te će se nakon 6 mjeseci u stranci počet rugati i osvećivati svojim bivšim profesorima s faksa.

Ovaj astrološki opis bio bi još duži i iscrpniji da mi nije pao mrak na oči, tj. nebo nad Zadrom se zatamnilo i nisam više uspijevao vidjeti budućnost. Kako god bilo danas nije teško biti Nostradamus…
Poslao: Mario Žbulj

Post je objavljen 06.02.2008. u 14:21 sati.