Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

KADA DRUŠTVENO POSTANE VATROGASNO VLASNIŠTVO

MURSKO SREDIŠĆE

Piše: Aleksandra Ličanin

Marijan Kutnjak: Punih trideset godina plaćam članarinu DVD-u Mursko Središće, a da za to nikad nisam dobio blok, račun, bilo kakav papir. Nisam ni tražio jer mi se samo po sebi podrazumijeva da pomognem DVD-u makar i simbolično. Ovdje je riječ o načinu na koji se vatrogasci ponašaju.

Mjesnom odboru Mursko Središće kojim predsjeda Marijan Kutnjak, inače i član Gradskog poglavarstva, domicilni je DVD uputio obavijest o obavezi plaćanja najma za prostorije koje koristi u zgradi na adresi Frankopanska 10. Radi se dakako o zgradi koja je predmet našeg pisanja unatrag dva tjedna zbog činjenice da gradsko vodstvo u njoj želi otvoriti Upravni odjel policije MUP-a. Pozicija je idealna jer je u neposrednom susjedstvu Policijske postaje. No, također je poznato da DVD ne želi prenijeti vlasništvo na Grad Mursko Središće, što bi omogućilo otvaranje Upravnog odjela.

Razgovarali smo s predsjednikom MO-a Marijanom Kutnjakom koji ni u snu nema namjeru plaćati najamninu DVD-u. Pitali smo - zašto?

- Sve je vrlo jednostavno. Mjesni odbor je pravni sljednik Mjesne zajednice i mi smo još 1984. godine dobili svoj dio u zgradi, što je navedeno ugovorom. MO-u pripada cijeli kat i velika sala dolje, a DVD-u podrum, kancelarija i pomoćna zgrada. To je sve pismeno regulirano, međutim, predsjednik vatrogasaca Ivan Brodar 2005. godine protuzakonito je na DVD prenio vlasništvo nad tom zgradom. Niti je ikoga išta pitao niti je poštivao ugovor. Da podsjetim na još nešto. Brodar je za vaše novine rekao da je zgrada od pamtivjeka pripadala DVD-u, a iz ovog što tvrdim je jasno da je zgrada njihova tek od 2005. godine, kaže Marijan Kutnjak.

Naš sugovornik poziva se na komasaciju i kaže da je ona za Mjesni odbor vrijedila jednako kao i za DVD Mursko Središće. Dodaje da ne kani plaćati najamninu za prostor koji ionako pripada MO-u.

- Odredili su nam najamninu od tisuću kuna. Za nešto što je društveno vlasništvo! Štitit ću imovinu Mjesnog odbora jer sam to i zakonski dužan. Tražit ću sudsku zaštitu jer ova je zgrada građena novcem svih nas. U ono vrijeme kad se gradila, Mjesna je zajednica dala 550 tisuća dinara, a DVD 600 tisuća dinara. A znate odakle im tih 600.000? Od priloga koje su skupljali po domaćinstvima. Dakle, od građana. Vatrogasci nisu dali ništa više nego bilo koji drugi građanin Murskog Središća. Razgovarao sam s Brodarom, ali išao je na nož i počeo vrijeđati i mene i gradonačelnika, ističe Kutnjak.

Bacanje na cestu

Pitali smo Kutnjaka je li MO i ranije plaćao najamninu DVD-u te kako su dijelili režijske troškove? Jednako tako zanimalo nas je koji je razlog naveden u pozivu za podmirenje najma te što MO kani napraviti dalje? Naš sugovornik odgovara:

- Nismo plaćali nikakvu najamninu zato što su to naši prostori. Imamo ugovor za slobodno korištenje i oni to jako dobro znaju, inače bi nas odavna bacili na cestu. Izmislili su to sada kad se povuklo pitanje oslobađanja prostorija za Upravni odjel policije, a u rješenju su napisali da je najam nužan zbog pojačanih troškova izgradnje garaže. Što se režija tiče, sve ih je uvijek plaćao Mjesni odbor. Sada ću tražiti parcelaciju i nek se točno zna što je čije. List Međimurje



Post je objavljen 05.02.2008. u 16:34 sati.