Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/timotej

Marketing

Filotea

TREĆI DIO

3. O strpljivosti (odlomak)


     Ne ograničuj svoje strpljenje samo na ovu ili onu vrstu uvrede i nepravde već strpljivo primaj sve ono što ti Bog da i dopusti da ti se dogodi. Neki su spremni trpjeti samo časne muke; tako na primjer rado podnose ranjavanje u boju, tegobe zatočeništva u ratu, progone zbog vjere, pa čak su spremni pasti i na prosjački štap dobiju li parnicu; takvi ne podnose nevolje strpljivo nego ljube čast koju im one donose. Srčanom je čovjeku milo kad ga preziru, kore i optužuju zli; no pokazati se treba kad to čine čestiti ljudi, prijatelji ili roditelji. Više cijenim blagost kojom je veliki svetac Karlo Boromejski dugo trpio javne ukore kojima ga je obasipao poznati propovjednik jednog ekstremno reformiranog Reda, nego njegovo strpljivo podnošenje svih ostalih napada drugih protivnika.
...
     Budi strpljiva, ne samo u glavnim i najvećim nevoljama koje će te snaći nego i u svim posljedicama koje iz tih nevolja mogu nastati. Mnogi bi rado podnosili nevolje ali ne bi htjeli da im one budu smetnja. Nije mi krivo, kaže jedan, što sam osiromašio, ali zbog siromaštva neću moći više ugostiti prijatelje, podizati djecu i živjeti onako časno kako sam želio. Drugi pak kaže: Ne bi mi bilo krivo da osiromašim kad ne bi znao da će svijet misliti da mi se to dogodilo mojom krivicom. Trećemu bi pak bilo potpuno svejedno što ga ogovaraju i sve bi strpljivo podnosio, samo da ljudi ne povjeruju u ogovaranja. Neki bi, čini se, i prihvatili podnositi neke nelagode bolesti ali nipošto nisu spremni podnositi ih sve bez razlike: takvi kažu kako se ne uznemiruju što su bolesni, već zbog toga što nemaju dosta novaca za liječenje ili zato što su drugima na teret. Ja ti pak kažem, Filotea, da treba ne samo biti strpljiv u bolesti nego i više od toga, treba strpljivo podnositi onu bolest koju Bog hoće, bolovati okružen ljudima kojima Oh hoće; i tako redom i u svim ostalim nevoljama.
     Kad te snađe bolest, upotrijebi lijekove koji su ti dostupni i po Božjoj su volji; sve drugo bilo bi iskušavanje božanskog Veličanstva; kad tako učiniš predaj se Bogu u ruke pa čekaj što će ti On dati. Bude li njegova volja da lijekovi pobijede bolest, ponizno mu zahvali; ako pak Bog bude htio da bolest prevlada, blagoslivljaj ga strpljivo.
     Osobno dijelim mišljenje svetog Grgura: optuže li te osnovano zbog grijeha što si ga počinio, ponizi se jako i priznaj da si zaslužila optužbu. Ako te pak krivo optuže, brani se blago, tvrdeći da nisi kriva, jer to moraš radi istine i napretka bližnjega; no, isto tako, ako te i nakon tvoje iskrene i ispravne obrane nastave optuživati, nimalo se ne uznemiruj i ne trudi se da ti obrana bude prihvaćena; naime, izvršila si dužnost prema istini, izvrši je i prema poniznosti. Tako nećeš ugroziti svoj dobar glas, a nećeš ni odstupiti od svoje ljubavi za mir, blagost srca i poniznost.
...
     Mnogi ljudi, kad ih snađe bolest, tuga ili kakava druga nevolja, ne žele se žaliti kako svijet ne bi vidio da su osjetljivi, jer bi time pokazali (a to je živa isitna) kako im nedostaje snage i hrabrosti; ipak, oni žarko žele i na svaki način nastoje postići da ih svatko žali, da s njima suosjećaju te da ujedno smatraju kako su ne samo ucviljeni nego i strpljivi i hrabri. Dakako, i to je strpljenje, ali lažno, zapravo ništa drugo nego fino prikrivena ambicija i taština; slavni su, kaže apostol, ali ne pred Bogom. Tko je zaista strpljiv, taj se ne žali na svoju muku ni želi da ga drugi žale; o tome govori iskreno, istinito i jednostavno, ne jadikuje, ne žali se, ne uvećava; ako ga tko žali, strpljivo to podnosi, osim ako ga žale zbog nekog zla kojeg nema; tada on skromno izjavi da nema toga zla, pa ostaje miran između istine i strpljenja, priznajući svoju nevolju ali ne žaleći se na nju.
     U pobožnom životu događat će ti se i proturječja (nipošto neće izostati); sjeti se tada kako je govorio Gospodin: Žena se muči rađajući. Ali kada rodi, zaboravi muke, jer je rodila čovjeka. Ti si u duši začela najdivnije dijete na svijetu, a to je Isus Krist; da bi ga uobličila i rodila moraš podnijeti svoju muku; ali ne boj se! Kad bolovi prođu ispunit će te vječna radost što si donijela na svijet takvog čovjeka. U potpunosti ćeš ga roditi tek kad ga u srcu i svojim djelima potpuno uobličiš nasljedujući njegov život.
...

Sv. Franjo Saleški




Post je objavljen 05.02.2008. u 16:00 sati.