Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jja

Marketing

Njemacka vier

(za prva tri nastavka, vidjeti linkove s lijeve strane bloga). Arhiva u kalendaru jos ne radi jer osoblje bloga.hr valjda kopa nos umjesto da odgovara na upite korisnika.

Osoblje bloga.hr, kad ce meni nakon vise od 2 mjeseca upita i mailova konacno proraditi arhiva bloga. Koju sam osvjezila po uputama da bi mi vi nakon toga priznali da ima mali tehnicki problem s vase strane.

Ovaj tjedan sto u BRD-u sto po inozemstvu skupljala sam materijal za nove putopise ali idem nekim geografskim redom...na kraju teksta ARTE program za veljacu i jedan upit na svekoliko blog citateljstvo.

Ukoliko zelite fino, i za fer cijenu jesti talijansku klopu a nalazite se ili u Berlinu ili Bremenu ili Düsseldorfu ili Dortmundu, Dresdenu, Essenu, Frankfurtu, Hamburgu, Kielu, Kölnu, Mannheimu, Münchenu, Nürnbergu, Stuttgartu, Wiesbadenu ili ste izvanj Njemacke u Antwerpenu, Den Haag-u, Becu, Zürichu, Stockholmu, Budimpesti, Instambulu ili Washingotnu – posjetite


Koncept je sljedeci, odlicno uredjen interijer, sami rade svoju tjesteninu, vi na ulazu dobijete chip karticu (slicnu onim bakovnim) i s njome kupujete po restoranu, sami si uzmete pice, onda izaberete tjesteninu i umak, sve skupa preko 100-njak kombinacija, dakle nece vam reci da zapecene penne ima samo sa bosiljkom i maslinovim, a rezanci samo sa gljivama nego vi odlucujete koju cete kombinaciju. Ako narucite pizzu onda dobije mali simpaticni okrugli pager koji daje svjetlosne signale kad je vasa pizza gotova. Da, da zakoniti bi si najradije to kupio za doma, opako ga fasciniralo!
Cijene su o.k. od 5,50 za jednostavnije verzije paste do 8,50 eura za najskuplju verziju sa finim rakovima ili friskim tuninim odreskom. Sve spreme pred vama. Dobar izbor pica i sokova izmedju ostalog:

VAPIANO FIRST AID
espresso mit zitronensaft - bei kopfschmerzen
heiße milch mit honig - bei heiserkeit
heiße zitrone - bei erkältung
bloody mary bei überhaupt allem zubo

Placate na izlasku, kesom, kreditnom ili bakovnom karticom. Tiramisu ce vam posluziti u casi i jako je fin!
Obicno im se restoran nalazi na skupim pozicijama i opremeljen je dizajnerski. Spara se na posluzi. Sami se posluzujete i tako dobivate vrhunsko jelo za pristojnu cijenu.



Na svakom stolu ima fino maslinovo ulje, balsamico ocat i mnogo friskog zacinskog bilja u teglicama koje pocupkate i pospipate po svom jelu.



link 1 i link 2 te link 3

Svaki restoran ima i dio samo za kavicu i kolace, obicno na ulazu, evo linka na becki restoran.



Restoran izvana...

Porcije su i vise nego o.k.



Dakle stali smo kod Berlina, pa onda malo okolica gl. grada: prvo nemojte se svercati, uloviti ce vas po svoj prilici i platiti cete minimalno 50 eura, a cesto i jos koju dodatnu kaznu. Schwarzfahren dakle ne. Ako vas odnese pauk to vam je 150 eura pa nagore. Ukoliko dolazite ljeti i zelite grad upoznati biciklom,. naci cete rent a bike za male novce i cesto dobiti biciklisticku kartu grada (suvisno za spomenuti da cete tako vidjeti ulice i zanimljivosti koje iz auta nikad necete) koja se bazira na biciklistickim stazama po gradu. I predvidjeno je da se streke nadovezuju, znaci mozete proci cijeli grad bez da sidjete sa bicikla.

Staza i strelica ce vam dati do znanja kojim smjerom smijete i vozaci auta oprez – biciklist cesto smije u jednosmjernu ulicu uci i voziti iz suprotnog smjera!
Ujedno imate na svakom cosku predvidjene stupice za zakljucavanje bicikala.
Ovako to u Berlinu izgleda.

I kroz centar gdje auti ne mogu:

te "stenderi" pred svim javnim ustanovama, mi smo isti instalirali i u nas podrum da nasa zasad tri bicikla imaju gdje uredno stajati.

Ne morate odsjestiti bas kod Alsterhof-a ili Hyatt-a ili u Kempinskom. ili Steigenbergeru...ali ako imate dan fraj preporucam tamo malo wellnessa- Hyatt recimo eksluzivne sobe zove po auto markama pa si mozete zamisliti kako izgleda maybach suite ;-).

Sto jesti ovdje a da je tipicno? Schweinefleisch, Eisbein (koljenica?) Bulletten sto je isto sto i Frikadellen samo se ovisno o kraju u kojem boravite drugacije zovu...ili trazite palacinke a u cijelom Berlinu u vam nude krafne...da, da zgodne situacije...

Bulletten. Jos vole juhu od graska. Pa Schlachteplatten (kome je riba draza mora na sjever drzave ali o tome vise u sljedecim nastavcima) - link.

Berlin ima svoj svjetski poznati fast food specijalitet - Currywurst! To jede i nasa kanclerica, a kad ju vidite ni ne u sumnjate u to zar ne?
, a naci cete ju u lokalima ili standovima s natpisom IMBISS ili SCHNELLIMBISS te jako cesto u ovakvom prometalu koje vozi kroz grad.

Inace u klasifikaciji restorana se ovdje koristi poznati Michelin sistem ocjenjivanja:
Michelin Guide (Le Guide Michelin) je zapravo serijal godisnjih izdanja za preko 10-ak zemalja nazvan po Michelin Red Guide-u, najstarijem i najpoznatijem europskom restorantskom vodicu koji dodjeljuje tkz. Michelin zvijezdice. Vjerujete svatko tko moze, rado se okiti ovom zvjezdicom.
Ujedno je to najrenomiranija kategorizacija u zapadnoj Europi. I po mnogim turistickim vodicima cete naci upravo tu kategorizaciju. Max. su tri zvijezdice iako vec jedna znaci jako dobro i jako tesko ju je dobiti. Recimo u UK samo 10-ak restorana ulazi u najbolju kategoriju. U samoj kategorizaciji ima nekoliko pod kategorija tipa "forks and knives" ali to cete vec prema znatizelji istraziti i sami.



Nekad dio DDR-a, mozete jesti za male novce (Zur Nolle)
http://www.berliner-antikmarkt.de/index.php?id=109

Bivsa radnicka hala i sva gl. jela oko 10 eura...ima i lososa za pristojnu cijenu (Georgenstraße / S-Bahnbogen 203), a ako zelite best of the best i imate novceka onda Vau http://www.vau-berlin.de/, prosjecan obrok od 65 eura pa nadalje a mozete pojesti
Gebratener Hummer mit Berglinsen, Kürbis, Pumpernickel und Lardo ili Kabeljau mit Cime di Rape, Tardivo und geschmorten Schalotten ili Vacherin Mont d’Or mit Staudensellerie und Walnüssen. Mousse von der Pistazie im Champagner-Minzsud itd.

Morate vidjeti Reichstag



Ako nabavite SchauLUST pass mozete posjetiti preko 50 muzeja u gradu tri dana za samo 12 eura sve skupa! Svakako posjetite Postdamski trg. Ako volite umjetnost Alte Nationalgalerie je idealno mjesto za vidjeti Gogh-a, Monet-a, Renoir-a itd.



Naravno zeljeti cete vidjeti gdje je bio zid...

Pa Brandenburska vrata, pa galeriju Grünewalt, Gendarmenmarkt

divnog li prizora, pa u Kreuzbergu Zidovski muzej, ujedno najnoviji te vrste ever i najveci sa tom tematikom.
http://www.juedisches-museum-berlin.de/site/DE/homepage.php, ponedjeljkom otvoren do 22:00 sata, ostale dane do 20:00.

Ku-Damm je njemacki odgovor na parisku Champs-Elyses. Tiergarten je njemacki odgovor na Central Park i kao takvo je najpopularnija zelena fleka u gredu. Za vrijeme drugog svjetskog rata je park bio unisten jer se u ocaju drvece posjeklo za grijanje. Jedan od mostova u parku.

I Aquarium je tu
i jos.

Ukoliko ste u Berlinu s klincima biti ce odusevljeni mogucnoscu da kroz akvarij putuju liftom! Akvarij ima 25 metara i zavrsna je tocka Sea Life Berlin-a



http://www.sealifeeurope.com/. U njemu pliva preko 2500 vrsta egzoticnih riba.
Voznja traje 5 minuta. Ribice tu slobodno putuju od izvora rijeke Spree do Sjevernog mora.

Sve je to u foajeu hotela Radisson pa nakon obilaska mozete tamo popiti kavicu...

Jos muzejskih dozivljaja za preporuciti u multimedijalnom muzeju The Story of Berlin, na ovoj stranici mozete pogledati dio dozivljaja koji vas tamo cekaju. Ili Muzej Topographie des Terrors besplatan ulaz, tema – nacizam.
Berlin je ujedno jedini grad na svijetu sa gay muzejom. Schwules Museum, iskreno i kao zeni je oku ugodno pogledati eksponate.naughty
Osim toga Pink Village oko Nollendorfplatz-a je kao stvoreno za ljude koji ne gaje mainstream seksualnu orijentaciju.
Ukoliko odlucite Berlin upoznati pjesice www.berlinwalks.com
na ovoj stranici imate sest divnih predlozenih ruta kao i audio i tekstualni vodic kroz iste, isprintate ili sejvate na mp3 i uzivate!
Vi bi se vozili brodom? www.sternundkreis.de
Obje adrese su potpuno tocne, zasto editor od njih ne radi link, nije mi jasno, morate ih unijeti rucno ukoliko ih zelite vidjeti.
U tom slucaju uzmite i dalekozor. Naravno sto mozete ili trebate vidjeti ovisi o tome ostajete li dva ili sedam ili vise dana.

Za shopping osim Kadewe-a te Wertheim-a (danasnji Karstadt) imaju i Arkade Postamskog trga, Uhland pasaza itd.
Ako trazite malo drugaciju parfumeriju, ne lancani Douglas, onda cete otici u Harry Lehmann (Charlottenburg) i mozda bas tamo kupiti eau de berlin
http://www.berlin.de/orte/shop/harry_lehmann/.

A evo i price o tom mirisnom a povoljnom raju, gdje ce vam rado smuckati bas vas parfem.
http://www.parfum-individual.de/IDEE.HTM

U Berlinu i Njemackoj se kupuje i europski poznati pocerlan tipa Meissener ili Rosenthal
http://www.rosenthal.de/ i http://www.meissen.de/.

Za nocni zivot ako vec ne copite nekog komada pa vas on uputi u stvar (za mene se vise lijepe sad kad sam udana nego su se ikad kad sam bila solo) pogledajte na www.zitty.de tu imate sve od kina, cage, kazalista, gdje karte kupiti i koliko kostaju. Ako cete u opere imaju tri u Berlinu, pa tri gradska orkestra http://www.berliner-philharmoniker.de/.

Preporucam i kabare, jer jedan od najboljih politickih sam vidjela upravo u tom gradu a ima i Travestie kazaliste gdje su svi izvodjaci drag, tesko za povjerovati ali sve su ovo gospoda a ne dame
Chez Nous. U Stachelschweine (ne, ne zelite prijevod ovog LOL) cete naci na odlicnu politicku usa i njemacku satiru. Najveci berlinski Variete je onaj na Wintergarten-u, mi smo imali jednu grupnu placenu vecer, preporucam. Odlicna mjesavina dobre klope, madjionicara, akrobata i dobre mjuze. cerek
Ja bih isla i cesce na Variete ali karte su rijetko ispod 60 eura po osobi a nas je uvijek dvoje...no dopustim si jednom godisnje, na kraju krajeva ima i drugih gusta i sve treba s mjerom. http://www.wintergarten-variete.de/

Trenutno igra Dekolte

Svaki dobar Variete mora imati malo sofisticirane erotike i pokojeg svjetskog kuhara.

Za cagu: Big Eden, Far Out ma ima toga jos, ali nisam cagati stigla...uvijek sam leteca u tom gradu ali se spremam uskoro na urlaub bas tam pa ce i koja caga pasti!

Ako volite jazz, Quasimondo bar je svakako za vas.http://www.quasimodo.de/



Ako hocete pub, to vam je onda Kneipe a dobar domaci obicaj je imati omiljenu Kneipe i nakon posla svratiti na pice...

Ako ostajete vise od dva dana morate ali morate posjetiti Dvorac Sanssouci:





U Postdamu http://www.sanssouci-sightseeing.de/start/start.htm, to vam je 24 km od Berlina i gl. je grad Brandenburga. Mozete i S-Bahn-om i sici cete na postdamskom gl. kolodvoru, a cijena karte vam je manje od 4 eura. Prica ide ovako Friedrich II (Friedrich Veliki) je napravio ljetnikovac u Postdamu da se odmori sans souci (bezbrizno) i posveti svojim strastima glazbi, poeziji i filozofiji.

Link na Orangerie u parku dvorca.



Tu su sjedili Voltaire i Bach a vidjeti mozete i zgodnu cajnu kucicu (poklon Kine)



A Postdamska konferencija je vezana uz dvorac Ceciliendorf
, sada sluzi kao hotel i konferencijski centar.

Tko cita njemacki, svakako bih preporucila knjigu od Maxima Gorskog: Gebrauchsanweisung für Deutschland. Duhovit osvrt na Njemacku od strane jednog Rusa.

Dio: friedliche deutsche Invasion der Nachkriegszeit, nämlich...Reiselust (irgendwie scheint bei diesen Germanen noch ein Gen aus den Zeiten der Völkerwanderung aktiv zu sein). Ob zum tanken nach Luxemburg, zum Schlemmen ins Elsaß, zum Shopping nach Polen oder zum Urlaub überallhin – die Deutschen sind immer unterwegs.
Das geht soweit, dasß bestimmte deutsche Regionen deshalb las bevrozugte Wohnorte gelten, weil man von dort schnell ins Ausland kommt....Deuschland und die Deutschen gehören nicht zu jenen Ländern und Völkern, die auf den ersten Blick sympathisch sind. Dafür sind sie zu kompliziert, zu widersprüchlich und auch zu spröde. Aber ist die Liebe auf den zweiten, dritten oder gar vierten Blick nicht meist dauerhafter?


Sljedeci tekst o Njemackoj ce biti samoironican osvrt pa svi zeljni malo negativnosti ce doci na svoje.

Arte veljaca:

01.02. petak u 21:00 Wut – njemacki film iz 2006 o srazu liberalne obitelji i jedne migrantske, socijalna drama
02.02. subota Frances Newtons zadnje rijeci – kronika jednog smaknuca (prikaz izvedbe smrtne kazne u USA) dokumentarac, u 18:05 te u 21:00 Sphinix, opet dokumentarac od templarima
03.02 nedjelja u 23:05 dokumentarac o prezviljavanju jednog planinara i o zivotu nakon nesrece te ponovnom penjanju
04.02. ponedjeljak- WunderWelten u 18:05 Indonezija, doma na ulici te u 21:00 film iz 1992 Arizona Dream rezija Emir Kusturica

05.02 utorak – Tema veceri Rusija (Gasprom Imperij, Kreml i slicno) i naravno tko su trenutno najbogatiji turisti razmiljeni po citavoj svijetu, nemaju ni Svicarci ni Japanci toliko novaca i ne zele toliko raskosa kao Rusi – boca vina ispod 300 eura je sumnjiva, obrok po osobi od 500 eura je taman i slicno...napravite mjesta Rusija stize.
07.02 cetvrtak – u 22:50 dokumentarac o Italowesternima i u 00:20 Kroz noc sa...(odlican talk show!) Joy Denalane i Michael Michalsky
08.02 petak – Mr and Mrs Right u 21:00 njemakci film o tome kako smo u stanju ozeniti osobu koja nam uopce ne pase i ne vidjeti osobu iz neposredne okoline koja nam SAVRSENO pase i kako se izvuci iz sranja kad skuzimo gresku
09.02. subota Que sera – djecji vrtic i umirovljenicki dom pod jednim krovom i zasto je to dobro, te u 20:15 Berlinale, te iza toga Prvi na Marsu CDN film iz 2006 a nakon toga odlican dokumentarac snimljen prosle godine Wettlauf zum Mars...
10.02 nedjelja- moderni aurodromi, japan Kasai (ima 4 nastavka) te u 22:45 dokumentarac Sumnja pedofilije – Skandal von Worms

11.02. ponedjeljak Damage sa Juliette Binoche u 21:00
link

12.02 utorak – tema veceri – Zemlji ponestaje zraka, za sve prirodoljupce
14.02 cetvrtak – u 21:00 Le chocolat opet sa J. Binoche i nakon toga odlican informativan dokumentarac Divan svijet reklama

15.02. petak – Die Fremde Frau, 21:00 – lijepa nepoznata zena ulazi u zivot suituirane obitelji Brandenburg, zagonetna i iritirajuca svima zaokuplja paznju. Gospodinu Brandenburgu ipak vise nego bi to njegova zena zeljela. Sistematski unistava obitelj. U 00:25 Bubbles Galore – karikirana sarena satira o pornoindustriji
16.02. subota u 22:25 Granicar i djevoka – o graniceru koji brani ulaz u EU i djevojci koja mu ulijece u ruke
link
17.02. nedjelja – modenri aerodromi – Denver USA
18.02. ponedjeljak u 20:15 Putovanje kroz vrijeme trodjelni dokumentarac, u 21:00 do ponoci Tri boje: plava i bijelaopet sa Binoche
te u 00:05 Bollywood – dokumentarac o indijskom kinu
21.02. cetvrtak – u 21:00 njemacki film Ljeto pred balkonom, berlinska komedija o istoku i zapadu i u 23: 55 Paris-Berlin- Debata: koliko seksa podnosi umjetnost?
22.02. petak – u 17:35 (kao i svaki radni dan prije toga) Ka Europi. 26 minuta dokumentarca o Europljanima, malim ljudima oko nas, danas Belgija, jucer Madzarska
24.02.nedjelja- Tema veceri: Afrika moj san
25.02. ponedjeljak – nastavak od proslog ponedjeljka, treca boja – crvena
28.02. cetvrtak u 22:45 Die Wohlgesinnten – na tragu jedne literarne senzacije, (Les Bienveillantes) fiktivan zivot jednog homosekusalnog SS oficira...

A sad pitanje: kupujem masinu za kavu. Ne za filter kavu jer tu ne pijem ni da mi plate. Nego za pravi espresso i tome slicno. Spremna sam izdvojiti potrebu kolicinu novaca. Molim za iskustva i savjete.
Nespresso je gotovo ispao iz igre, iako u nabavci relativno jeftina masina (oko 250 eura, kad uzemmo u obzir da su slicne masine uvijek tri puta skuplje) veze me za koncern jer samo njihove kapsule pasu i ima neopisno mnogo aliminijum otpada, moje nature friendly domacinstvo to bas i ne ljubi. No kava im je odlicna! Jer nije kao u ostalim automatima, cijela u tanku od plastike nego se za svaku salicu otvara vakumirana kapsula puna arome.

Recimo ova firma je stara tradicionalna marka, radi dobru kavu ali tu nemam sve one pjenilice, za latte ovaj i onaj i svasta nesto.
Dosad sam testirala: Gaggiu, Juru, Saeco, Miele, Krups a trebam jos DeLonghi, Siemens i WMF.
Naucila sam da su gl. tipovi: na pads ili kapsule, voll automati, oni na polugu i feder (izgleda fensi ali nije bas fensi za rukovanje) i oni iz kafica klasicni sa cjedilom...kroz koje curi kava, znaci ovakav.
U igri su i ovi modeli ali tu su napricali nesto kako to ne melje nego tuce kavu i kako to utjece na aromu i zaista je zvucalo uvjerljivo i logicno samo ja to vise ne znam tako lijepo ponoviti. Dakle, tko pije kakvu kavu i sto bi mi preporucili? Spremna sam investirati jer ovaj sadasnji buckuris ne mogu vise piti, dakle aparat mora raditi pravi espresso sa debelom kremom i svime pride.

Dodatak: tko nije gledao, a zanima ga, repriza dokumentarca i intervjua osudjene pred smaknuce se ponavlja u nedjelju na ARTE_u u 01:50 (tehnicki vec ponedjeljak). Frances Newstons zadnje rijeci.

Gledala sam, potresena sam. Htjela sam ljude takvog sistema nazvati zivotinjama ali to bi bila nepravda spram zivotinja koje nisu ni upola tako okrutne i licemjerne kao stupid white man. Na svijetu ima jos 69 drzava gdje postoji smrtna kazna u civilnom procesu izmedju ostalih: Egipat, USA. Kina, Indija, Irak, Iran, Japan, mnoge arabijske zemlje, neke zemlje bivseg SSSR-a. Jadnici koji se igraju Boga. Ali - doci ce i oni kad tad pred njega. To zaboravljaju.


Na wikipediji njemackoj i engleskoj verziji su slicni podaci ali ne i ton pisanog teksta. Engleska verzija je vrlo blaga kad pisu o propustima i kardinalnim greskama istrage. Meni najnepojmljivi dio je da osobe koje su podigle tuzbu smiju gledati proces smaknuca te da osudjenik vidi njih i oni njega. Koje to emocije treba razviti da se uziva gledajuci nekoga kako umire?


Post je objavljen 01.02.2008. u 23:35 sati.