Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/negativni

Marketing

Šejtanov ratnik (2006)

(r: Stevan Filipović)

Image Hosted by ImageShack.us

Šejtanov Ratnik je fenomenalni srpski fanovski mistični horror, kompilacija svega onoga što smo i sami voljeli i gledali još od Juge do danas. Miješanje realizma i realizma američkih teen filmova osamdesetih, s naglaskom na američke slasher horrore i teen komedije iz tog razdoblja film stvara posebnu atmosferu, živopisne likove koje ubrzo zavolite i priču o misterijoznom ubojici prizvanom jednom drevnom knjigom, to je u biti sažetak prvih sat vremena filma.

Image Hosted by ImageShack.us
Ekipa: betmen, robin i fina koka

Potom film iznenada zaokreće u sasvim drugačijem smjeru pa nas baca duboko u misticizam i poetiziranu srpsku povijest, korištenjem bosanaca islamske vjeroispovjesti (srp: turaka) kao mistika, u istom eksplotacijskom stilu kao što ameri koriste indijance, prikazivanjem knjaza Miloša kao najvećeg srpskog mačevaoca, kojeg je jedva ubio sam Šejtan.

Image Hosted by ImageShack.us

Uz sve to romantična priča o prijateljstvu koje završava ljubavlju. Kritikom trenutne političke situacije u Srbiji, odnosno rastom nacionalizma, uz još hrpu referenci iz mora poznatih američkih filmskih hitova naše mladosti. A tu je i očita "posveta" Jacksonovom Gospodaru prstenova, korištenjem knjige umjesto prstena. Kad glavni lik zabrije sa najboljom prijateljicom u koju je potajno zaljubljen popne se na kontejner i vikne: "I`m a Lizard King! I cann do anythin!" A jedna od valjda antologijskih scena, scena koja u pet minuta najbolje prikazuje mentalitet i razmišljanje mladih na ovom području je scena kada mlađi brat poginulog mafijaša dolazi na zabavu u đipu mašući srpsom zastavom dok iz auta trešti himna srpske krajine, ulazi na zabavu gdje svira ambijentalni techno, svi plešu i kao uživaju, ali nekako ne "punim plućima", sve dok jedan od njegovih frendova ne stavi nardnjak, isti ti "rejveri" već iduće sekunde dižu ruke i vrište od ekstaze. Ako ništa samo tu scenu vrijedi vidjeti.

Image Hosted by ImageShack.us
Ije je e jebo je

Kako već rekoh gotovo savršena posveta mladosti i nevjerovatno odlično uklopljena mistična priča u aktualna događanja. Neke scene su fenomenalno snimljene, neke su samo dobar trash, CGI je iznenađujuće dobar. Film je gotovo remek djelo, jedino što mu fali je više krvi i gorea pogotovu u prvom dijelu filma, te malo bolji tempo.

Image Hosted by ImageShack.us
Taksist objašnjava što najviše treba mladim kokama

Zaključak: odličan film koji se mora svidjeti svima koji su rođeni u ex yu, a imali su VHS.

Ocjena: 7,5/10






Post je objavljen 30.01.2008. u 21:40 sati.