Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fvkmlnovosti

Marketing

VATROGASAC JESI ILI NISI

Image Hosted by ImageShack.us

Ivan Ilinčić rođen je 1985. godine, po struci je KV auto mehaničar i KV vozač. Živi u Maloj Črešnjevici, u domaćinstvu svojih roditelja. Položio je vatrogasni ispit. Pet je godina član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pitomača. Od sredine prosinca prošle godine u Vatrogasnim domovima u Pitomači i Turnašici traju tečajevi za vatrogasne časnike. Predavači su Neven Milanović i Josip Nemet. Ivan Ilinčić je polaznik tečaja za vatrogasnog časnika prvog stupnja. Dvije godine je član Državne interventne postrojbe Virovitičko-Podravske županije. Kako pitomački DVD ima na korištenju zapovjedno vozilo PUCH, mobilizirano od Državne uprave za potrebe zaštite i spašavanja, 2006. godine vozilo i vatrogasac Ivan Ilinčić upućeni su na gašenje požara u Dalmaciju na otok Lastovo. Tamo je Ivan proveo cijelu turističku sezonu. Proteklo ljeto 2007. godine gasio je požare oko Dubrovnika, Metkovića i na Orebiću. Vatrogasna baza bila je na poluotoku Pelješcu. U ekipi kojoj je pripadao bili su vatrogasci sa svojim zapovjednim vozilima autocisternama, i navalnim vozilima iz Slavonskog Broda, Nove Gradiške, Karlovca, Pakraca i Pitomače. Ivan se na Pelješac dovezao zapovjednim vozilom PUCH. U ekipi su bili, pričao je Ivan, vatrogasci, svi iz unutrašnjosti – kontinentalci, osim iskusnih zapovjednika iz Šibenika, dobrih poznavaoca gorskih terena i specifičnosti njihovog kraja. Tamo sam upoznao nove ljude, stekao brojne prijatelje, suočio se s njihovim terenima, klimom, morem. Stekao sam dragocjena vatrogasna iskustva. Meni, u mojim godinama nije bio nikakav problem nositi punu naprtnjaču s 25 litara vode po požarištima i vatrenim stihijama. Bili smo i dosta dobro opremljeni. Glavne su nam bile vatrogasne čizme, kombinezoni i kacige. Provodio sam ljeto na način da sam 15 dana gasio požare ili dežurao u Dalmaciji, 15 dana bio sam kod kuće u Maloj Črešnjevici i tako od 20. 6. do 22. 9. 2007. godine, kaže Ivan.
Image Hosted by ImageShack.us

Najteže je bilo, na požaru kod Metkovića koji je trajao tjedan dana. Sedam dana nisam skidao čizme. Neprestano smo bili na požarištu. Tamo smo jeli, naizmjence prespavali koji sat u vozilu u blizini požara i tako sve dok sedmi dan požar nije bio ugašen. Adrenalina je bilo na pretek. Uspijevali smo dobro raditi samo dobrom organizacijom naših zapovjednika. Gasili smo po gorskim terenima punog suhog niskog raslinja, koje je gorjelo strelovitom brzinom i zmija koje su bježale. Najgore i najopasnije od svega je, što vjetar brzo i često mijenja smjerove, a to od vatrogasca traži brze reakcije i maksimalan oprez. Ljetos je bilo velikih požara oko Metkovića, Dubrovnika, Orebića i dosta manjih lokalnih požara, o kojima šira javnost nije ni obavještavana. Ljeto mi je bilo stvarno radno. Pritom znalo nam je pomagati lokalno stanovništvo. Uključivali su se u momentima kada je njihova imovina bila direktno ugrožena požarom. Radili smo ekipno, grupno, dogovorno, vodeći maksimalno računa da nitko ne nastrada. Od zapovjednika s kojima je dobro surađivao, posebno je naglasio Ivicu i Nikšu Miletića. Istovremeno pitomački DVD čiji je Ivan član, na području Općine pogasio je čak 29 požara. Ukupno bilo je preko 40 požara na ovom području, ali dio manjih požara pogasila su lokalna DVD društva. Opasan požar dogodio se krajem protekle godine u Otrovancu. Zapalilo se 3000 bala slame u neposrednoj blizini farme sa 70 krava. Pravovremenom intervencijom spašene su krave i njihov objekt, ali slamu je progutala vatra. Od ukupnog broja 6 požara bilo je tehničke prirode. Pitomačke vatrogasce još uvijek muči neriješeno pitanje voznog parka, jer i dalje koriste posuđeno vozilo u nedostatku vlastitog, kao i neriješeno pitanje stalnog dežurstva u Pitomačkom Vatrogasnom domu, rekli su Željko Živko, predsjednik i Milka Novosel, tajnica pitomačkog DVD-a.
Ivan Ilinčić, vatrogasac po rođenju, kaže da je vatrogastvo humano, nezahvalno, opasno i izazovno, posebno za mladog vatrogasca. U požaru najbitnije je vjerovati prijatelju. Pritom radimo svi kao jedan, kao da se oduvijek znamo. Želja mi je postati profesionalac u vatrogastvu. Budem li odabran i ove godine, rado ću se odazvati na gašenje požara na Jadran i pritom pomagati ljudima, jer vatrogasac jesi ili nisi, rekao je na kraju razgovora Ivan Ilinčić.
Barica Mihoković


Post je objavljen 28.01.2008. u 16:42 sati.