Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/amerikanac

Marketing

Zivilo dobrovoljno davanje krvi !

Prije godinu dana American Red Cross (iliti po naski Crveni kriz) organizirao akciju dobrovoljnog prikupljanja krvi u nasoj bolnici.
Naime, i ovdje vlada nestasica krvi.

Direkor je lijepo pozvao nas, kao zdravstvene radnike, da se odazovemo pozivu i potpomognemo ovu humanitarnu akciju.
Iako ja dotad u SAD-u nisam darivao krv, u Hrvatskoj sam ipak bio dobrovoljni darivatelj pa mi je cjelokupna ideja i postupak bio vise nego poznat. I dok su se moje kolege tresle od pomisli na sestre sa debelim iglama koje ce im posisati pola litre krvi, ja (kao iskusni borac) nisam imao nikakvih problema s tim.

Udjem u laboratorij, kad ono 4 stranice razno raznih pitanja tipa jeste li ikada prije davali krv, jeste li HIV pozitivni, imate li hepatitis, jeste li ikad imali malariju, jeste li ikad bili lijeceni od spolnih bolesti, jeste li ikad unajmili prostitutku, jeste li ikad imali sex sa nepoznatom osobom i slicno. I naslo se po meni jedno neobicno pitanje: Jeste li zivjeli u Evropi dulje od 6 mjeseci u razdoblju od 1990 do danas?
Uredno ja odgovorih na sva pitanja, predah formular i cekah da me teta pozove.

Teta, debela crkinja krestava glasa, prozove moje ime. I teta ce meni: Zao mi je Dr. Q, ali vi ne mozete donirati krv.
What?, zavikah naglas, How come? Kad ce teta : Pa osoba ste visoka rizika.

Probljedih. Zna li ona nesto sto ja ne znam? Sidu nemam, protiv hepatitisa sam cijepljen, ne rentam eskort dame, ne seksam se sa nepoznatim kokama. Uputim joj zbunjeni pogled sa par upitnika i jednim usklicnikom.

Teta ce opako: Dr. Q, napisali ste da ste zivili u Evropi dulje od 6 mjeseci. Je li to istina? Pa naravno, ponosno cu ja, ja sam rodjen i odrastao u Evropi. U tome je i problem, nastavi teta, svi oni koji su boravili dulje od 6 mjeseci u Evropi su osobe visoka rizika za bolest ludih krava (Mad cow disease) i kao takvi ne mogu donirati krv.

Ako me slag nije strefija, nece nikad. Koje lude krave, jadantisan. Ostadoh bez teksta...

I tako, mi Evropljani idemo u isti kos sa homoseksualcima, kurvama, HIV pozitivnima, malaricarima. Ameri su pametni, ne zele ugrozit svoje drzavljane. Bolest o kojoj se puno ne zna, ipak se moze prenjeti transfuzijom, a trenutno ne postoji test za detektiranje prisutnosti priona u krvi.

Prekokrasno, zar ne. A neka nasi Englezi nama i dalje sole pamet kako se bolest ludih krava ne moze dobit od njihove govedine.
A nasi trgovci neka i dalje uvoze i rasparcavaju "sigurnu" govedinu iz EU.

Pametnome vise nego dosta.





Post je objavljen 28.01.2008. u 02:52 sati.