Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/berix

Marketing

Fascinacija mozgom

Photobucket

Kako sam promijenio smjer bloga u 2008. više nije tako lagano napisati post. Naime, pisati o mojim duhovnim razmišljanjima i filozofiji je dječja igra po težini - inspiracija bi mi došla po putu i unutar 30 minuta sam uglavnom imao napisan post. Sada, kada pišem više o tehničkim stvarima, to više nije stvar inspiracije nego konkretnog znanja. A ja sam tek u procesu skupljanja tog znanja i zato sam trenutno u situaciji gdje iako sam dosta naučio u proteklih dva tjedna još uvijek ne znam dovoljno da bih mogao napisati post koji bi mene zadovoljio. Ne pomaže ni to da proučavam više stvari istovremeno, tako da je potreban dulji period nego kad bi proučavao samo jednu po jednu stvar. Ali s druge strane, proučavati jednu po jednu stvar mi je trenutno dosadno, pa tako ne vidim zašto bih to išao raditi.

Jedna od hot topics za mene u 2008. je mozak. To mi je totalno fascinantna tema - počevši od samih osnova pa do nekih više medicinskih stvari. Jedna od vizija koje imam je i ta da ću u 2008. postati pravi mali stručnjak amater za mozak.

Otkud tolika fascinacija s mozgom? Iskreno, ne znam. Možda zato jer ako imam dovoljno znanja o mozgu mogu iskoristiti to znanje da bi utjecao i na kvalitetu rada mozga. Možda, nisam siguran...

Ono što me zanima je:
- anatomija mozga (u detalje)
- moždani valovi: što su, kako nastaju, kako se mjere (u detalje), da li postoji način da ih i ja bez medicinskog obrazovanja izmjerim i koji su, koje su svoje mogućnosti i dostupne tehnologije kako ih mijenjati, koji ja struktura tih valova za određene neurološke poremećaje i sl.
- koji su prirodni putevi sa kojima se može poboljšati rad mozga
- koje su mogućnosti neurofeedbacka za amatera kao što sam ja, koje su mogućnosti neurofeedbacka u medicinskom okruženju
- brain fitness i teorija da svakodnevnim mentalnim vježbanjem možemo poboljšati kvalitetu rada mozga i spriječiti ga od propadanja kako dolazi do starosti

Jedini razlog zašto već nisam kupio uređaje za promatranje mozga je cijena koja je od 1000$ za osnovni model pa do X tisuća $. Ali redovito razmišljam o tome. (Priznajte da ne znate puno ljudi koji razmišljaju o kupovini EEG uređaja za osobne potrebe rofl).

Trenutno sam si kupio jako dobru knjigu o neurofeedbacku i proučavam razne stvari po internetu. Osim toga, kupio sam jedno 5 knjiga o mozgu na Amazonu (trenutno su na putu). Ako i nakon što dođem do jedne stvarno kvalitetne razine razumjevanja rada mozga i neurofeedbacka, budem i dalje zainteresiran kupit ću uređaj za promatranje rada mozga unatoč cijeni. Ali ako se to dogodi, trebaju biti stvarno dobri argumenti iza te odluke. Puno veći problem od cijene je taj da znati očitati EEG rezultate na ispravan način i nije tako banalno. I naravno, da li ono što se dobiva sa time, vrijedi uopće te cijene (novčano, vremenski i potrebnog tehničkog znanja). Vrijeme će pokazati koji je točan odgovor za mene.

Post je objavljen 22.01.2008. u 09:31 sati.