Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/dragonheart

Marketing

The Shadow

Image Hosted by ImageShack.us


GLUME:Alec Baldwin,Penelope Ann Miller,John Lone,Tim Curry,Ian McKellen

O FILMU:
Redatelj Russel Mulcahy je 1994.režirao film The Shadow.
U film je bilo uloženo tada prilično impresivnih 40 milijuna dolara,
no film je unatoč zvjezdanoj glumačkoj postavi i velikoj
marketinškoj kampanji flopirao u kinima.
Autor The Shadow-a / Sjene je Walter B. Gibson,koji je napisao otprilike 100-tinjak knjiga o magiji,misteriji i paranormalnom,a samog Shadow-a kreirao je još davne 1931.O LIKU:

The Shadow / Lamont Cranston je fiktivni lik koji se pojavljivao najprije u novelama svoga autora Waltera B.Gibsona,a potom u stripovima i radio serijalima gdje ga je glasovno glumio sam Orson Welles.
Shadow inače nije baš potpuni superjunak,nego više Antijunak,on uživa u strahu svojih neprijatelja i izluđuje ih svojim sablasnim grohotnim smijehom,i prijetnjama.

MOĆI: Osim što ima moć zamagljenja uma,potpuno vlada svojom sjenom,tako da se fizički može stopiti sa vlastitom sjenom i doslovno nestati u "Sjeni".RADNJA:

Film započinje u Tibetu gdje diler opijuma poznat samo kao Ying-Ko,
biva otet iz svoje palače.Njegov otmičar je tajanstveni Tibetanac imenom Tulku,koji zna da Ying-Ko ima sposobnost zamagljenja uma.
Tulku odluči iskoristiti njegove sposobnosti za dobro te ga odluči podučavati i pomoći njegovom iskupljenju.
Nakon 7 godina Ying-Ko,inače pravim imenom Lamont Cranston se vraća u New York u kojem cvijetaju mafijaši i brojni kriminalci.
Pod okriljem noći Lamont Cranston postaje misterizna noćna figura koja plaši sve koji su vezani za bilo kakav kriminal.
Policija i mediji mu daju ime "Sjena",no policiji naravno on nije baš najdraža ličnost u gradu pošto ne znaju njegov pravi identitet.
Ipak kakav bi to film bio da nema misteriozne "femme fatale",koju ovdje utjlovljuje predivna Penelope Ann Miller.
Njezin lik Margo Lane je jedini koji je otporan na Lamontovu sposobnost zamagljenja uma,no ipak ona praktički ima mogućnosti čitanja misli.
To zamagljenje uma je u biti nešto slično hipnozi,što je Sjenina/Lamontova važnija moć,jer time doslovo natjera ljude da zaborave ono što on želi da zaborave.
Jedne večeri u gradski muzej stigne posljednji potomak Džingis-Kana,Shiwan Kan
koji želi baciti Atomsku bombu na New York i time završiti posao koji je njegov predak započeo prije nekoliko stoljeća.
Problem je u tome što ni on nije baš najobičniji smrtnik nego isto jedan od Tulkuovih učenika sa sposobnošću zamagljenja uma.
Naravno naš junak Shadow je na 100 muka,treba osvojiti predivnu žensku,spasiti grad od luđaka i spriječiti exploziju Atomske bombe koju je dizajnirao nitko drugi nego otac Margo Lane,Reinhardt Lane kojega glumi Ian "Gandalf" Mckellen.
No tu nisu svi problemi,Lamontov ujak je i šef policije koji želi izdati tjeralicu za Shadowa,a Shiwan Kan mu dolazi sa ponudom da ako mu pomogne ovaj će dobiti priliku vladati svijetom uz njega,što našeg junaka ipak dovodi u iskušenje.
Uz kasniju pomoć Margo,te svog Taxista Moea Shrevnitza Shadow konačno skuplja svu svoju snagu te odlazi u Kanovo sklonište u kojem se sukobljava sa Kanom i pobjeđuje.

MOJE MIŠLJENJE:

Film sam prvi puta gledao negdje 3 godine nakon što je snimljen i bio mi je fenomenalan.
Redatelj Russel Mulcahy uspješno vodi radnju ovog filma te gradi savršenu stripovsku atmosferu,koja će se nekome danas možda doimati kao pomalo Campy.
Ali ne Camp kao recimo ozloglašeni Batman iz 1966-e,više kao nekakav camp-noir,a to ne mogu usporediti sa ničim dotada viđenim.

Image Hosted by ImageShack.usKritika je u filmu pljuvala nedovoljno iskorištene sporedne likove,kao Ian McKellena.
Mulcahyeva režija je još u to vrijeme bila osuđena kao spotovska,što niti onda kritika nije prihvaćala,a ne prihvaća ni danas.
Činjenica je da film izgleda fantastično,morbidno,ponekada gotovo Burtonovski,a grad je redizajniran da izgleda kao New York iz 30-ih godina što doprinosi nekoj vjerodostojnosti filma stripu.
Ovaj film je obavezna filmska lektira svakom obožavatelju "superhero" podžanra,a moja konačna ocjena je :

10/10

STARE VERZIJE :

1.The Shadow Strikes 1937.
2.International Crime 1938.
3.The Shadow 1940.
4.The Shadow Returns 1946.
5.The Shadow 1954.
6.The Invisible Avenger 1958.
7.The Shadow 2006. Fan Film

ZANIMLJIVOST:

Poznati redatelj Sam Raimi,koji je režirao hitove poput Spider-Man triologije i kultne trash-triologije Evil Dead,sa Bruce Campbellom,je svojevremeno bio zainteresiran za režiju filma iz 1994.no eto čelnici Universala su se ipak odlučili za Russela Mulcahy-a.

I evo još nekih naslovnica starih Shadow novela i stripova:
Shadow Naslovnice

Post je objavljen 21.01.2008. u 14:10 sati.