Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/amerikanac

Marketing

Kako nostrificirati svoju diplomu medicinskog fakulteta u SAD?

Postupak nostrifikacije diplome u USA nije kompliciran, ali trazi dosta novca i vremena.
Dakle, prije kretanja u akciju, dobro razmislite je li to zbilja ono sto zelite i volite, jer u protivnom to zbilja nema smisla. Ako vam je jedina motivacija bolja zarada u medicini ovdje preko bare, razmislite triput. Mozda je bolje da novce i vrijeme utrosite u neku drugu skolu, tipa MBA ili sto vec, jer ce vam to sigurno donjeti brzi i veci povrat kapitala.

No ako ste se unatoc svemu iapk odlucili na ovaj korak, onda pazljivo citajte slijedeci post:

1. Svi lijecnici u SAD se dijele na tri skupine ovisno o mjestu edukacije:
a) US graduates (oni koji su zavrsili cijelokupni faks u SAD)
b) US Caribbean graduates - tzv. Fifth Pathway (postoji nekoliko medicinskih fakulteta na Karipskim otocima, studenti su uglavnom Amerikanci, prve dvije godine tj. predklinicke predmete slusaju na Karibima, dok klinicku medicinu slusaju u SAD)
c) treca skupina (IMG - international medical graduates) u koju spadaju svi ostali koji su zavrsili medicinu van SAD.

2. Svi lijecnici u SAD moraju poloziti USMLE (United States Medical Licencing Examination) neovisno o mjestu studiranja. Postoje cetiri USMLE ispita (Step 1, Step 2CK, Step 2CS te Step 3). Svi su ispiti identicni za sve gore navedene skupine. Svi se ispiti polazu na kompjuteru, u specijaliziranim centrima, osim Step 2CS koji je praktican ispit.
Prve 2 skupine lijecnika polazu USMLE Step 1 na kraju druge godine faksa i to im je uvjet za nastavak faksa, USMLE 2CK i CS polazu na kraju faksa (na kraju cetvrte godine i to im je uvjet za diplomiranje)

3. Za IMG, USMLE testove organizira posebna organizacija tzv. ECFMG ( Educational Commission for Foreign Medical Graduates) www.ecfmg.org, koji po uspjesno polozenim USMLE Step 1, Step 2 CK i Step 2 CS izdaje certifikat koji je ekvivalent diplomi medicinskog fakulteta u SAD, i s tim certifikatom mozete se prijaviti za specijalizacju. Certifikat vrijedi sedam godina (ako ne idete na specijalizaciju) , odnosno dozivotno ako ste odradili jednu ili vise godina specke u SAD.
Prijava za USMLE testove koje organizira ECFMG je elektronska na https://oasis2.ecfmg.org/

3. USMLE Step 1 testira razumjevanje bazicnih medicinskih znanosti (anatomije, fiziologije, patologije, farmakologije) i obicno je najtezi ispit za mnoge IMG.
Npr. 2006 94% US studenata je polozilo taj ispit isprva, ali je samo 68% IMG to uspjelo napraviti iz prvog pokusaja.
Test se sastoji od tv. multiple choice questions, negativnih bodova nema, dakle mozete odgovarati i ako ne znate odgovor. Vrlo cesto se igraju rijecima, pa se pitanja trebaju dobro i pazljivo citati. Test traje 8 sati, ima 350 pitanja podjeljenih u sedam blokova. Ispit kosta $695 u SAD, a ako se polaze u nekom u test centara diljem svijeta, onda je skuplji.
US studenti obicno se pripremaju za ovaj ispit 1-2 mjeseca, za IMG priprema traje od 4-6 mjeseci.

4. USMLE Step 2CK (clinical knowledge) testira klinicka primjena medicinskog znaja. Obicno je laksi i zanimljiviji ispit.
Test se isto sastoji od tzv. multiple choice questions, negativnih bodova nema, dakle mozete odgovarati i ako ne znate odgovor.
Test traje 8 sati, ima 368 pitanja podjeljenih u sedam blokova. Ispit kosta isto kao i Step 1, a isto tako se moze polagati diljem svijeta.
US studenti obicno se pripremaju za ovaj ispit oko 2 mjeseca, za IMG priprema traje od 4-6 mjeseci.

5. USMLE Step 2CS (clinical skills) se sastoji od igranja doktora sa glumicima koji simuliraju pacijante. Glumci su savrseni pacijenti, jer to im je jedini posao koji rade i za to su dobro placeni. Student mora intervjuirati i pregledati pacijenta/glumca, napisati povijest bolesti sa diferencijalnim dijagnozama. Student ima 15 minuta za pregled, te 10 minuta za pisanje nalaza.
Ispit traje 8 sati i ukupno se pregleda 12 pacijenata/glumaca. Ovaj dio ispita kosta $1200 i moze se polagati samo u SAD na 5 mjesta (Atlanta, GA, Chicago, IL, Houston, TX, Los Angeles, CA, Philadelphia, PA).
Tijekom ovog ispita, testira se i znanje engleskog jezika, tako da se vise ne mora posebno polagati TOEFL. Priprema za ovaj ispit varira od pojedinca do pojedinca, no ja mislim da je 1-2 mjeseca dosta.

Nakon uspjesno polozenih Step1, Step 2CK, Step2 CS, ECFMG vam izdaje certifikat i vi mozete krenuti u potragu za specijalizacima. Uspjeh na ispitima je jako bitan, jer o tome ovisi i vasa sansa za specijalizaciju. Bitno ga je poloziti isprve, i sa sto boljim rezultatima jer je to jedan od kljucinih faktora odabira. Jednom polozeni ispit, ne mozete opet polagati sa ciljem popravljanja postotka, to nije dozvoljeno.
Dakle, s dobrom organizacijom vremena, cijeli se postupak nostrifikacije moze zavrsiti u 12 do 14 mjeseci te za to potrositi oko 4.500-5.000 dolara.

6. USMLE Step 3 Step 3 nije uvjet za ECFMG certifikat niti za specijalizaciju, obicno je uvjet specijalisticki ispit te za dobijanje licence u svakoj od saveznih drzava. Njime se testira sposobnost lijecnika za samostalni rad. Ispit se sastoji od 2 dijela i traje 2 dana. Prvi dio je multiple choice questions, drugi dio je kompjutorska simulacija slucajeva iz medicinske prakse. Step 3 organizira FSMB (Federation of State Medical Boards) http://www.fsmb.org/ i kosta za vecinu saveznih drzava $670, osim za Iowu $720, South Dakotu $820 te za Vermont $705.
Ako zelite svoju specijalizaciju odraditi na H1b (radnoj) vizi, a ne na J1 (exchange visitor) vizi, onda morate poloziti Step 3 prije pocetka specijalizacije sto onda predstavlja problem, jer morate poloziti ono sto tek trebate nauciti tokom specijalizacije. No kad se nesto mora, onda nije tesko. Pa i to se dadne poloziti sa kojih 4-5 mjeseci ucenja.

Popis literature nisam stavio na blog, ako nekom treba neka se slobodno javi na e-mail pa cu mu to poslati.



Post je objavljen 20.01.2008. u 19:03 sati.