Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/freedom3

Marketing

Agile UAV-NCE-Bespilotne letjelice

KRAJEM prošle godine EADS Defence & Security Division sklopio je ugovor s njemačkim ministarstvom obrane o pokretanju i razvoju tehnološkog programa "Agile UAV within Network-Centric Environments" (Agile UAV-NCE). Početna ideja tog programa je razvoj integriranog/umreženog bojišta, u kojem bi jednu od ključnih uloga imali bespilotni sustavi. Zasad se kao glavni bespilotni sustav računa na Barracudu, koju posljednjih nekoliko godina razvija EADS. Uz to, dodatni veliki potencijal u razvoju tog programa je povezivanje više zemalja u zajednički sustav, što bi uz bespilotne i senzorske sustave zadnje generacije trebalo biti sasvim solidno jamstvo za stvaranje novog i vrlo učinkovitog C4 okružja. U tom smislu EADS Defence & Security Division kao inicijalnu skupinu zemalja računa na Njemačku, Francusku i Španjolsku, pri čemu ističu kako nije predviđen strogo određeni broj zemalja partnera nego svoju dobrodošlicu nude i ostalim europskim zemljama. Agile UAV-NCE smatraju i kao vrlo važan potencijal za novi veliki europski projekt.
Kao prvi novi pristupnici Agile UAV-NCE programu su vrlo izgledni Finska i Švicarska. Finska je spremna pomoći taj europski projekt sa svojim nacionalnim projektom "Finnish Unmanned Vehicle Systems (FinUVS)" koji je nedavno pokrenula u sklopu svog "UAV Data Link" programa. Svoj doprinos u Agile UAV-NCE programu Finska namjerava izraziti svojim dvjema tvrtkama Patria i Insta, dok bi švicarski predstavnik u tom programu bila tvrtka RUAG Aerospace. Agile UAV-NCE program bi trebao zaživjeti 2013. godine.

Freedom3

EADS kani Barracudu ponuditi na tržištu MALE (Medium Altitude Long Endurance) bespilotnih sustava, na kojem proteklih godina izrazito dominiraju Sjedinjene Američke Države i Izrael. Trenutačno EADS radi na razvoju dvomotorne inačice Barracude, koja bi trebala biti iste težine kao švedska letjelica nEUROn. Prvi probni let dvomotorne Barracude očekuje se tijekom prve polovice 2008. godine.

Post je objavljen 18.01.2008. u 00:19 sati.