Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Kako je bila donesena odluka o osnivanju stranke Zelena lista

Često me pitaju o povijesti naše stranke. Da se ne zaboravi, prenosim ovdje članak, koji doduše još stoji na webu, ali na jednom danas neaktivnom sajtu.To je bilo u studenome 2004.. Osnivačke skupština stranke održana je 29. prosinca iste godine, pod imenom Zeleni za Zagreb. Nadišavši lokalni nivo, stranka je 28. veljače 2007. promijenila ime u Zelena lista.Tada je u Hrvatskoj postojalo već osam zelenoidnih (ne zelenih) stranaka. Ovaj izvješta dovoljno govori o tome zašto smo bili prisiljeni, ako ozbiljno želimo zastupatii zelenu političku opciju, osnovati novu. Naše primanje u pridruženo članstvo Europske zelene stranke pokazalo je da smo bili u pravu. Od onih osam, tri su se u međuvremenu ugasile, ostale skalpaju razne "neprincipijelne koalicije" u kojima se i ono malo zelenkastog gubi.


Na seminaru odluceno: Osnivamo novu stranku

piše Zoran Oštrić
November 18, 2004, 7:10 am

Ovoga je vikenda u Zagrebu odrzan medjunarodni seminar o zelenima na lokalnim izborima i u lokalnoj vlasti. Uz sudjelovanje clanova Inicijativnog odbora Zelenih za Zagreb, lokalnih gradjanskih okolisnih inicijativa i brojnih gostiju iz inozemstva, odluceno je: nova stranka, zelena i lokalna, bit ce osnovana do kraja ove godine.




Ovoga vikenda (13-14. studenoga) u Zagrebu je odrzan medjunarodni seminar pod naslovom Zeleni na lokalnim izborima i u organima lokalne vlasti u zajednickoj organizaciji "Europske zelene stranke, Green East-West Dialogue, Zelenih za Zagreb te uz potporu Europskog parlamenta.



Uz dvadesetak domacih sudionika i sudionica (svaka cast svima koji su se pojavili usprkos odvratnom vremenu!), sudjelovalo je 11 gostiju i gosci iz sedam zemalja: Austrije, Madjarske, Nizozemske, Njemacke, Slovenije, Srbije i Svedske. Nazalost, zbog problema s vizom nije doputovao Serhiy Kurykin iz Ukrajine, clan Odbora (Committee) Europske zelene stranke.

Prvi dio seminara cinila je javna tribina, odrzana u KIC-u, Petrinjska 5, u subotu od 10 do 14:30. Bilo je pet izlaganja, nakon kojih se razvila ziva diskusija.

* Toni Vidan, koordinator izborne kampanje Zelenih za Zagreb: Potreba i moguci nastup zelenih na loklanim zagrebackim izborima. Procitajte Tonijev izvjestaj i razmisljanja nakon seminara: Vrijeme je za ZEZ!
* Davor Gjenero, politicki analiticar: Partitokracija i korporativizam - prijetnje hrvatskoj lokalnoj samoupravi
* Ann de Boer, European East-West Dialogue: Uloga Europske zelene stranke u lokalnim izborima u Europi
* Michael Scharfschwerd, rukovoditelj komunikacija sredisnjeg ureda Bündnis 90/Die Grünen, Njemacka: Kako su Zeleni u Njemackoj postali uspjesni
* Gerhardt Jordan, Die Grünen, Austrija, vijecnik u jednom od Vijeca cetvrti Beca: Iskustva iz prakse sudjelovanja u lokalnoj skupstini

Veliko ohrabrenje za nas bilo je sudjelovanje predstavnika i predstavnica nekoliko lokalnih okolisnih gradjanskih inicijativa i udruga sa podrucja grada Zagreba, koji su iskazali snaznu potporu i entuzijazam nasoj inicijativi.

Iako je stalno bilo hladno i padala kisa, funkcionirao je stand na Cvjetnom trgu i podijelili smo oko tisucu letaka.

Drugi dio seminara cinile su dvije radionice, odrzane u subotu popodne i nedjelju od 10:30 do 14 sati. Potpuni izvjestaj, sa svim predavanjima i prikazima diskusija, te sa raznim dodatnim materijalima, bit ce pripremljen kao brosura i CD.

Od osam registriranih hrvatskih politickih stranaka koje u imenu imaju "zeleno" pojavila su se dvojica predstavnika samo jedne, i to samo u dijelu programa; ostali ne samo da se nisu pojavili, nego nisu nista ni odgovorili, iako su bili obavjesteni i pismima i elektronskom postom. Prisutan je bio Zlatko Sviben, predsjednik Hrvatske stranke zelenih - Eko saveza, koji je dao podrsku prijedlogu da Toni Vidan bude prvi na listi kandidata za gradsku skupstinu na izborima iduce godine.

U nedjelju, kada smo zajedno sa zelenim prijateljima iz Europe sumirali rezultate, jednoglasno je zakljuceno da vise nema smisla gubiti vrijeme da se postojece zelene stranke pokusava natjerati na aktivnost i na ujedinjavanje. Odluceno je da se ubrza proces osnivanja nove stranke pod nazivom Zeleni za Zagreb, tako da osnivacka skupstina bude osnovana do kraja ove godine.

Europska zelena stranka daje punu potporu inicijativi i buducoj stranci Zeleni za Zagreb, kao jedinoj autenticnoj zelenoj politickoj opciji u Hrvatskoj. Na sjednici Councila Europske zelene stranke u Dublinu (Irska) 26-28. studenoga sudjelovat ce nasi predstavnici Vlasta Toth (clanica Steering Committee-a European Green-West Dialogue) i Toni Vidan.

Prijedlog Programskih osnova, koje izrazavaju opca vrijednosna i strateska opredjeljenja, postavljen je na Forumu i otvoren za prijedloge promjena i dopuna. (Morate se medjutim registrirati da biste mogli slati dopise.)

Svi zainteresirani mogu se javiti na Grupa OR

STO SU REKLI GOSTI NAKON SEMINARA


Gyuri Dropa, Madjarska, Zöld Demokraták Szövetsége (Savez zelenih demokrata),
predjednik Steering Committee-a Green East-West Dialogue)



Drago mi je sto su hrvatski zeleni donijeli konacnu odluku da poduzmu korak koji moraju napraviti, i koji su trebali napraviti i ranije. Mislim da razumijete da sada, ako zelite biti politicki partner Europskoj zelenoj stranci i ako zelite "obojiti" hrvatsku politicku scenu, morate raditi brzo. Naravno, kao susjedi, imamo mnogo zajednickog i zelimo raditi s vama. Ne samo kao susjedi, kada se radi npr. o rijeci Dravi ili o Jadranskom moru koje je prva destinacija madjarskih turista, nego u cijelom europskom projektu. Zbog toga moramo mnogo raditi npr. na projektu Druzba Adria, koji treba sprijeciti. Nas je zadatak u Madjarskoj vrsiti pritisak na nasu vladu da dva naftovoda ne budu spojena. Siguran sam da cemo mnogo zajedno raditi u buducnosti i zato zelim sve najbolje hrvatskim zelenima.

Michael Scharfschwerdt




Mislim da je vazno u slijedecim danima, tjednima, mjesecima, da uvijek imate jedan cilj u glavama: izbori slijedece godine. Ako budete tako radili, imate dobre sanse. Siroko je iskustvo, osobito za stranke koje su tek osnovane ili su u procesu osnivanja, da su prvi tjedni najtezi. Ako dobro obavite prvih nekoliko tjedana, obavili ste pola posla ili vise od pola. Bilo bi vrlo dobro da konacno dobijemo jednu jaku zelenu stranku u Hrvatskoj. Diskusije koje smo vodili pokazuju da Hrvatska treba zelenu stranku. U Njemackoj, poceli smo prije 25 godina kao i vi, u maloj sobi, uz zestoke diskusije; sada imamo vise do 45.000 clanova i sudjelujemo u vladi. Nista dakle nije nemoguce, uvijek se nastavite boriti.

Gerhard Jordan



Imam vrlo dobar utisak nakon sastanka posljednja dva dana. Vidio sam ljude koji su vrlo posveceni svojoj ideji da zelene politike uvedu u politicku praksu. Postoji enegija i entuzijazam, kao i dobar temelj u vec postojecim nevladinim organizacijama, njihovom povezivanju i kampanjama. Nadam se da ce Zeleni za Zagreb uspjeti preci izborni prag od pet posto i uci u gradsku skupstinu, a takodjer i u vijeca cetvrti.

U Becu imamo takodjer vijeca okruga i ona su vrlo vazna. Problemi su u Becu i Zagrebu slicni: oba su grada metropole, Bec ima 1,6 milijuna stanovnika a Zagreb 800.000, to je usporedivo. Postoje npr. u mojem okrugu problemi ilegalne gradnje na atraktivnim lokacijama na brezuljcima, kao i kod vas podno Medvednice. Tu su problemi prometa itd, pa je vazno razmjenjivati iskustva i uciti jedni od drugih. Nadam se da nasa iskustva npr. u prometu, koja sam iznio u svojem predavanju jucer, mogu biti koristna Zelenima za Zagreb u njihovoj kampanji.

Ann de Boer, Nizozemska, GroenLinks (Zelena ljevica), član Steering Committee-a Green East-West Dialogue



Dobro sam upoznat sa situacijom zelenih u Hrvatskoj i sa njihovom povijesti u posljednjih pet-sest godina. Nakon ovog boravka u Zagrebu, na seminaru u cijoj su organizaciji suradjivali Europski zeleni i Zeleni za Zagreb, imam vrlo potizivan utisak. Mislim da su hrvatski zeleni sada sposobni preci u novu fazu. Bio sam vrlo zadovoljan kada sam cuo da je Toni Vidan, koji je dobro poznat medju zelenima i u civilnom drustvu, odlucio uci u trku za lokalne izbore u Zagrebu. Mislim da to moze ohrabriti i druge ljude iz civilnog drustva i iz lokalnih akcija u Zagrebu da razviju i ponude pravi zeleni program, pravu alternativu postojecim politickim opcijama u Zagrebu.

Marie Utter, Svedska, Miljöpartiet de Gröna (Okolisna stranka zelenih), clanica Steering Committee-a Green East-West Dialogue



Bila sam ranije nekoliko puta u Hrvatskoj, takodjer i u Srbiji i u drugim zemljama. Nakon sto sam vidjela razne inicijative, osjecam veliki entuzijazam za ovu koja nam je danas i jucer bila predstavljena. Inicijativa je vrlo konkretna, dobro je da je u prvom koraku ogranicena na grad Zagreb. Morate imati na umu da sada radite za Zagreb, ne za cijelu Hrvatsku. Ako budete to imali na imu, mislim da imate vrlo dobar potencijal, jer imate dobru grupu ljudi koji imaju iskustva u prethodnom radu.

Imate takodjer vrlo dobro prvo ime na listi, Tonija Vidana. On uziva znatno povjerenje i trebate to iskoristiti da ucinite ovaj korak. Ako budete uspjesni ovoj inicijativi, to ce biti dobar pocetak za dobru zelenu politicku stranku u cijeloj Hrvatskoj.

Imate takodjer i vrlo dobre programske osnove. Tekst koji sam citala, Osnove programa Grupe OR, vrlo je inspirativan i za mene u Svedskoj, za moj politicki rad. Razmatranja su na vrlo visokom nivou, o razlicitimim, a povezanim zadacima u teoriji, strategiji i praktickim politickim koracima. Godinama nisam citala tako inspirativan tekst. Tesko je razmisljati na takav nacin i ovaj je inicijativni tekst vrlo dobro pripremljen.






Post je objavljen 12.01.2008. u 12:07 sati.