Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fvkmlnovosti

Marketing

PITOMAČA NEKAD I DANAS

Image Hosted by ImageShack.us

21. 12. 2007. u starom Župnom dvoru iz osamnaestog stoljeća, datog u zakup pitomačkoj Općini, u prisutnosti brojnih predstavnika narodne i crkvene vlasti otvorena je prva etnografska i sakralna izložba "Pitomača nekad i danas". Za postavu izložbe najzaslužniji je autor izložbe vlč. Ivica Puškadija Kapelan pitomački. Pomogli su mu Gradski muzej Virovitica, Udruga žena Kladare i brojni sumještani. Program su uz pjesmu "Radujte se narodi" započele članice UŽ Kladare, a predsjednica Ivka Mađar nastavila je - "Na tom mladom letu svi zdravi veseli ko mladi jeleni. Daj vam Bog svega , a najviše nevine dječice, mira i božjega blagoslova. Starima daj Bože puno vnučićov, faljen Isus i Marija -. Skup su pozdravili i zahvalili za učinjeno organizatorima izložbe načelnik općine Pitomača Željko Grgačić i pitomački Župnik crkve Svetog Vida Ivica Puškadija. Župnik je naglasio da su mnogi svjetski mislioci kroz vjekove izražavali hvalu crkvi u Hrvata, jer je osim vjerskog prepoznatljivog identiteta, vertikale čovjek i bog uvijek bila prepoznatljiva i kao čavarica i ona koja unapređuje i potiče kulturu naroda.

FVK "Mirko Lauš" reproducirao je film Kino kluba "Slavica" iz 1964. godine "Sajmeni dan" i insert iz filma iz 2005. "Ne živi čovjek samo od kruha", autora Zdravka Jakupca.

Etnografkinja Jasmina Jurković predstavnica Gradskog muzeja iz Virovitice kao i prethodnici čestitala je: " Sretan Vam Božić. Želim da budete živi i zdravi. Da vam se krave telile, kobile ždrijebile, krmače prasile, kvočke dobro sjedile". Pobrojila je dio izloženih eksponata. Prva soba opremljena je na način da predstavlja obitelj u božičnim ugođaju. U drugoj prostoriji je crkveno blago, sa posebnim osvrtom na stare crkvene knjige: Kronika Župe iz 1714. godine, Katekizam na Hrvatskom jeziku iz 1801. godine i dr. koje su , prvi puta dostupne na uviđaj građanstvu. U trečoj prostoriji je velika drvena nožne stupa, trlica, greben kolovrat i preslice i još mnogo toga, što treba vidjeti. Pohvalila je uspješnu suradnju Općine, Župnog dvora i Virovitičkog gradskog muzeja.

Idejni začetnik i realizator izložbe kapelan Ivica Puškadija ml. izrazio je zadovoljstvo što je sa organizatorima ove izložbe uspio pokazati nekadašnju Pitomaču i oživjeti uspomene na stara vremena. Najavio je slijedeću izložu u 2008. godini kada Župa planira obilježiti 40 godišnjicu obnove crkve Svetog Vida nakon katastrofalnog požara 1968. godine. Sadašnja postava izložbe "Pitomača nekad i danas" otvorena je svakog radnog dana od 10 do 12 sati i poslije podne od 15 do 17 sati, a nedjeljom od 15 do 17 sati, sve do blagdana Sviječnice, poručuju organizatori i očekuju što masovnije posjete.

Barica Mihoković


Post je objavljen 08.01.2008. u 07:06 sati.