Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/imotskakrajina

Marketing

Da li i nakon prolaska autoceste Imotski ostaje izoliran?

Radovi na autocesti kroz Zabiokovlje dobro napreduju
Hoće li grad Imotski i općine u bazenu Imotskog polja - Lokvičići, Proložac, Podbablje, Zmijavci i Runovići - ostati prometno izolirani i nakon prolaska autoceste kroz Zabiokovlje, izgradnje tunela sveti Ilija kroz Biokovo te, konačno, i pored stidljivo započete rekonstrukcije državne prometnice D-60 na dionici od Lovreća do Kamenmosta? Ako je suditi po svim dosadašnjim aktivnostima i Imoćana i Hrvatskih cesta, ta bojazan je aktualna.

Ništa prije lipnja
Mnogi Imoćani upravo to iskazuju stalnim propitkivanjem: kada će započeti najavljena izgradnja nove prometnice od graničnog prijelaza u Vinjanima Donjim, preko dijela Imotskog polja, Hršćevana, do Poljica i dalje prema čvorištu autoceste u Zagvozdu i tunelu sveti Ilija. Kako doznajemo, naziv te prometnice je Vinjani Donji-Baška Voda. Početak njezine izgradnje planiran je za lipanj 2008.
No, pođimo redom. Prometna žila kucavica, državna prometnica D-60, kojom Imotski i navedene općine imaju izlaz u svijet, nakon dugogodišnjih obećanja i stotine prometnih nesreća i desetke izgubljenih života, otprije nekog vremena počela se obnavljati. Ono što je vidljivo već sada i na što se tuži velik broj vozača i prometnih stručnjaka jest činjenica da se tom rekonstrukcijom ništa značajno neće dobiti. Pedesetak milijuna kuna koliko košta obnova moglo bi tako velikim dijelom otići u vjetar. Jer, tko će, s pravom se pitaju svi, kvalitetno riješiti rekonstrukciju u Gornjem Krivodolu pored kuća s obje strane te prometnice, kako i na koji način riješiti prometovanje kroz Grubine ili Ajdukovu Dragu. Ako je suditi po dosadašnjim proširenjima kod zaselka Bekavci u općini Lovreć ili pak na opasnim krivinama na ulazu u Kljenovac, ništa se bitno neće popraviti.
A što se pak tiče izgradnje nove prometnice od Vinjana Donjih do čvorišta Zagvozd, visokopozicionirani izvor u Hrvatskim autocestama kazao nam je kako ga jako čudi inertnost Imoćana koji i ne inzistiraju da se s tim projektom krene odmah.
Autocesta do Ploča bit će gotova do kraja 2008. Kako će se za šest mjeseci izgraditi ta nova prometnica koja sadrži novi most preko rijeke Vrljike, dva tunela, nekoliko nadvožnjaka, probijanje po vrlo teškom i brdovitom terenu u općini Podbablje?
Zabiokovlje, od Grabovca u općini Šestanovac, velikog dijela općine Zagvozd i dalje prema Ravči i Vrgorcu, uključujući i proboj tunela sveti Ilija kroz Biokovo, bit će i najveće gradilište u Hrvatskoj. No, iza brda, prema sjeveru i Imotskom polju, sve još uvijek stoji.

Preneseno iz Slobodne Dalmacije

Post je objavljen 06.01.2008. u 04:03 sati.