Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Hrvatska članica Vijeća sigurnosti UN-a

Od 1. siječnja započeo je dvogodišnji mandat Hrvatske kao nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a koji će, uz dovršetak pristupnih pregovora s Europskom unijom i uz očekivanu pozivnicu za članstvo u NATO-u, obilježiti multilateralni aspekt hrvatske vanjske politike u predstojećoj godini.

Uz Hrvatsku, nove nestalne članice Vijeća sigurnosti u mandatu 2008./09. od jučer su i Libija, Vijetnam, Kostarika i Burkina Faso. One će zamijeniti Slovačku, Kongo, Ganu, Peru i Katar. Belgija, Italija, Indonezija, Južnoafrička Republika i Panama ostaju u 15-članom Vijeću sigurnosti do kraja 2008. godine. Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a s pravom veta su SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina.

Predsjedavanje Vijećem rotira se mjesečno, po abecednom redu. Predsjedavajuća u siječnju je Libija, jedna od pet novih članica, a Hrvatska bi trebala predsjedavati u drugoj polovici 2009. godine.

Prema privremenom rasporedu rada za siječanj, prva sjednica Vijeća zakazana je za 3. siječnja, a na dnevnom redu je produljenje mandata misija UN-a u Čadu i Srednjeafričkoj Republici.

Na jednoj od prvih sjednica Hrvatska će najvjerojatnije preuzeti i jednogodišnje predsjedavanje Protuterorističkim odborom Vijeća sigurnosti. U nadležnosti tog odbora je nadzor nad provedbom rezolucije 1373, usvojene nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001., kojom se od zemalja članica UN-a traži da kriminaliziraju pomaganje u terorističkim aktivnostima, uskrate financijsku pomoć i utočište teroristima, te dijele informacije o skupinama koje planiraju terorističke napade.

Post je objavljen 02.01.2008. u 14:22 sati.