Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Novogodišnja čestitka Predsjednika Republike Stjepana Mesića

Napomena: Čestitka je prenesena u skraćenom obliku. Cjelokupnu čestitku možete pročitati na Internet stranicama Ureda Predsjednika Republike: www.predsjednik.hr.

"Iza nas je godina u kojoj smo napravili krupne korake naprijed prema ostvarivanju naših glavnih vanjsko-političkih ciljeva – prema ulasku u Europsku uniju i Atlantski savez. Nikakve partikularne i kratkoročne računice ne smiju ugroziti ostvarenje tih dugoročnih ciljeva. S onime što je do sada postignuto, kao predsjednik Republike mogu biti zadovoljan. U isto vrijeme želim vam jasno reći da dužnosnici ove države, uključujući mene, ne vode i nikada i neće voditi politiku za koju samo oni procjenjuju da je dobra i potrebna.

Mi smo na našim položajima zahvaljujući vama i mi smo dužni osluškivati raspoloženje javnosti i uzimati ga u obzir kada formuliramo i provodimo politiku ove zemlje. Isto tako, mi smo dužni vama, građankama i građanima Republike Hrvatske, pružiti sve potrebne informacije kako biste mogli razumjeti što radimo i zašto to radimo. Takve informacije mogu pomoći i da se promijeni raspoloženje javnosti u pojedinim slučajevima, kao na primjer kada je u pitanju ulazak u Atlantski savez.


U Novoj godini, kao i u godini nakon nje, Hrvatska će biti nestalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Naš izbor u to tijelo velika je pobjeda, ali i velika odgovornost. U Vijeću sigurnosti opredjeljivat ćemo se i djelovat ćemo jedino i isključivo imajući u vidu ona načela koja i inače određuju naše ponašanje na međunarodnoj sceni. Naravno, uzimat ćemo u obzir stanovišta Europske unije, a isto tako i onih zemalja koje su nas poduprle prilikom izbora u Vijeće. Mi smo se profilirali kao mala zemlja spremna igrati aktivnu ulogu na svjetskoj sceni, prepoznajući probleme koji muče većinu zemalja svijeta, ali i cijelu međunarodnu zajednicu.

Jedno od ključnih načela kojima ćemo se i dalje voditi u našoj vanjskoj politici, a isto tako i u Vijeću sigurnosti jest načelo pune ravnopravnosti svih subjekata međunarodnih odnosa. Ponavljam: pune ravnopravnosti!

Svima vama, svim građankama i građanima Republike Hrvatske, želim sretnu i uspješnu Novu godinu 2008.!"

Post je objavljen 02.01.2008. u 13:44 sati.