Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sitneribe

Marketing

Haški optuženik general Markač po Bilogori lovi divlje svinje sa ministrom Kirinom

MLADEN MARKAČ, koji početak suđenja "za zločine protiv čovječnosti i za kršenje ratnog prava i običaja zbog ubojstava, bezobzirnog razaranja naselja i pljačke imovine srpskih civila", očekuje u kućnom pritvoru, je sudeći po fotografijama prekršio pravila haškog suda o ograničavanju kretanja, jer se ne smije udaljavati iz mjesta stanovanja, te ga u protivnom Vlada RH odmah mora pritvoriti.

Što je još zanimljivije, njegov suborac u lovu je bio nitko drugi, nego prvi čovjek ministarstva čiji bi ga predstavnici morali pritvoriti: Ivica Kirin, na čijem se području; planini Bilogori, održavao ovaj "Božični lov" u kojem je osim policajaca Kirina i Markača, sudjelovao i predsjednik Hvidre i HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić.

"Lovci su polučili iznimno dobre rezultate"
"Božićni lov na Bilogori omogućio je za sedamdesetak lovaca iz cijele Hrvatske da se okušaju u svom lovačkom umijeću. Polučili su iznimno dobre rezultate, te je odstrijeljeno 17 komada divljih svinja. Osim uživanja u samom lovu na divlje svinje, sudionici su uočili i posnimali velika bogatstva prekrasne prirode i visoke divljači.
Nakon uspješnog lova, završetak i počast odstrijeljenoj divljači odsvirali su virovitički lovački rogisti, koji su naposljetku prigodnom melodijom označili i pozvali sve lovce na svečani božični ručak.", stoji u priopćenju iz ureda gradonačelnika Virovitice Zvonka Kožnjaka, koje je poslano predstavnicima medija.
Markač, kao i ostali haški optuženici koji se brane sa slobode, mogu zatražiti dozvolu da odu na ljetovanje ili za putovanja u poslovne svrhe, a ovo mu nije prvi put kako krši pravila haškog suda.
Ako zagrebački ured haškog suda utvrdi da je Markač kršio odluku Suda, o tome će obavijestiti Raspravno vijeće koje procjenjuje je li doista došlo do kršenja i hoće li optuženiku nametnuti sankcije, stoji u pravilima Haškog suda. Raspravno vijeće ništa ne poduzima ako ne dobije pismenu obavijest o mogućem prekoračenju prava kretanje koje je počinio optuženik, a tu obavijest je dužna podastrijeti Vlada RH, a ponovimo, jedan od njenih ministara na ovim fotografijama ne odaje takav dojam
Sud je, prilikom privremenog puštanja Čermaka i Markača na slobodu, Vladi naložio da ih odmah pritvori ako prekrše bilo koje pravilo o kretanju, te da o kršenju odmah izvijeste Tajništvo suda i Raspravno vijeće.

Čermak na bal, Markač na veprovinu

Mladen Markač je ipak nešto neglamuroznije prekršio pravila haškog suda nego li je to bio slučaj sa kolegom po optužnici, generalom Ivanom Čermakom. Podsjetimo, haškim optuženicima koji se brane sa slobode je strogo zabranjeno kontaktiranje sa novinarima i pojavljivanje u javnosti, ali dok je Markač 100-ak kilometara od Zagreba poželio u dobrom društvu nastrijeliti kojeg vepra i okrijepiti se gulašem od divljači, general Čermak je u vrijeme prošlogodišnjih božićno-novogodišnjih blagdana pokazao koliko mu teško pada život u izolaciji dvorca u Krapinskim toplicama, gdje je prijavio boravište: 29. prosinca je bio na proslavi rođendana Mladena Vedriša u restoranu Paviljon u sklopu Umjetničkog paviljona na Trgu kralja Tomislava, Novu godinu je dočekao u hotelu Westin, a 4. siječnja je na Sljemenu u VIP loži pratio slalomsku utrku "Snježna kraljica."

Prva haška optužnica teretila je generale Čermaka i Markača po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti, kao sudionike udruženog zločinačkog pothvata, za zločine protiv čovječnosti zbog progona, deportacija, prisilnog premještanja civila i drugih nehumanih djela, te za kršenje ratnog prava i običaja zbog ubojstava, bezobzirnog razaranja naselja i pljačke javne i privatne imovine počinjenih protiv srpskih civila na kninskom području tijekom i nakon operacije Oluja 1995.

U međuvremenu je haška optužnica protiv Markača i Čermaka spojena sa onom Ante Gotovine, a trojka na čijem području zapovjedne odgovornosti su se dogodili zločini (sektor "Jug) za vrijeme i poslije "Oluje" može očekivati i nastavak suđenja u Hrvatskoj.

Markačev odvjetnik: Volio bih da nemate fotografije, učinite s njima što želite po svojoj savjesti


Goran Mikuličić, odvjetnik Mladena Markača pred haškim sudom je na pitanje da komentira fotografije iz lova na kojima je njegov branjenik samo kratko rekao: "Volio bih da ih nemate."

Na ponovljeno pitanje, da li je odlaskom u lov Markač prekršio pravila Suda o ograničavanju kretanja, Mikuličić je bio tek nešto opširniji: "Samo ću vam reći da bih volio da nemate te fotografije. Učinite s njima što želite po svojoj savjesti"

Vlada nedostupna za komentar


Komentar na ovu situaciju i prije svega umiješanost ministra unutarnjih poslova, smo potražili kod glasnogovornika Vlade Ratka Mačeka, ali se on nije javljao na mobitel.
INDEX.HR

Post je objavljen 29.12.2007. u 09:20 sati.