Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Novogodišnja poruka glavnog tajnika NATO-a, Jaap de Hoop Scheffera

"Na vrhuncu ovog blagdanskog razdoblja želio bih podijeliti s Vama misli o nadolazećim mjesecima.

Prije svega, želim se obratiti ljudima kojima najviše dugujemo u ovoj organizaciji, muškarcima i ženama u uniformama. Preko 60000 vas u okviru NATO vođenih operacija, u različitim dijelovima svijeta. Vaša posvećenost, hrabrost, profesionalizam i naporni rad pridonosi vašem osobnom i ugledu NATO-a. Rizici koje vi nosite izvršavajući opasne dužnosti u Afganistanu, na Kosovu, na Mediteranu, ali i vršeći obuku u Iraku i pomažući logistički Afričku uniju sa misijom u Darfuru – govori puno o vašoj angažiranosti prema ciljevima stabilnosti i sigurnosti. Takav angažman je cijenjen i utjelovljuje najviše standarde izvrsnosti povezane s našim savezom. U ovo vrijeme naše misli su povezane s obiteljima onih koji su u operacijama platili najvišu cijenu, vaša žrtva neće biti zaboravljena i nije bila uzaludna.

Slijedeća godina je obećavajuća glede aktivnosti kao protekla. Cjelokupna NATO zajednica – civilna i vojna, raditi će danonoćno kako bi pripremila ključni događaj na početku travnja, Summit NATO-a u Bukureštu.

Važne odluke čekaju lidere 26 savezničkih zemalja. Promišljat će se o budućem širenju NATO-a, strateškom vođenju koje oblikuje naše akcije na Kosovu i Afganistanu, kao i o svim ključnim projektima nužnim za suočavanje s glavnim sigurnosnim izazovima koji nas očekuju. Ovo uključuje raznorazne i različite teme poput borbe protiv terorizma, antibalističkog štita, novih sposobnosti organizacije, energetske sigurnosti i cyber-obrane.

Također, uvjeren sam kako će se u nadolazećim mjesecima proširiti i pojačati dijalog i suradnja NATO-a s partnerima. Težit ćemo prema poboljšavanju timskog pristupa sa Ujedinjenim narodima i Europskom unijom. Ujedno ćemo radit više u okviru Partnerstva za mir, Mediteranskog dijaloga i Istambulske inicijative za suradnju. Nećemo štedjeti napor u pokušajima da razriješimo postojeća razilaženja sa Ruskom Federacijom, i podupiranju rada na reformama u Ukrajini.

Ovo je duga lista ciljeva. Međutim, NATO je zaposlen savez. Projektirajući sigurnost tamo gdje je potrebno. Gradeći globalno partnerstvo tamo gdje ono ima smisla. Stojeći kao jedinstven forum za transatlantske konzultacije o sigurnosnim pitanjima. Sve kao i uvijek kako bi očuvali sigurnost građana NATO zemalja i šire međunarodne zajednice.

NATO će nastaviti davati prilog međunarodnoj sigurnosti u 2008. Želim vama i vašim voljenim sigurnu i sretnu novu godinu. Još jedan puta, šaljem svoje najbolje želje, tople zahvale, vojnicima NATO-a i partnerskih zemalja udaljenima od svojih domova u ovo blagdansko vrijeme."

Glavni tajnik NATO-a, Jaap de Hoop Scheffer


Prijevod: Organizacija za promicanje sjeverno-atlantskih integracija (OPSA)


Sve najbolje OPSA


Post je objavljen 27.12.2007. u 14:01 sati.