Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/akstu

Marketing

Mentalni ostaci starog sustava

Više sam puta pisao na ovome blogu o slučajevima verbalnog napadanja članova AKSTU-a i svih koji su prepoznali da neke stvari na Sveučilištu nisu u redu i odlučili učiniti nešto po tome pitanju, od strane nekakvih anonimaca po forumima, portalima i blogovima, kao i od strane pojedinih kvazi-novinara i sl. Zbog čega je to tako? Zbog čega su ljudi koji osjećaju svoju studentsku i građansku odgovornost da se bore protiv nepravde učestalo pod napadima nekih pojedinaca. Pa mislim da je najbolju definiciju toga fenomena dao povjesničar Ivo Banac koji kaže slijedeće:
Mentalitet komunizma još je uvijek na djelu. Tamo gdje osjećate nedostatak samopoštovanja, tamo gdje je kritika neprijateljska djelatnost, tamo gdje se "naši" bore protiv "njihovih". Tamo gdje nema civilnog društva niti tradicije građanske odgovornosti.
U našem društvu ima onih koji se vole zvati "lijevi" i onih koji su "desni", ali bez obzira na njihova načelna politička pozicioniranja, napadanje onih koji se bore protiv nepravdi su direktni dokaz ostataka komunističkog sustava u ljudima. Iako bi se današnji studenti trebali boriti protiv takvih ostataka, oni to slabo čine, što samo i po sebi dokazuje da je komunizam i na njima ostavio traga, bez obzira što smo za vrijeme kraha toga sustava bili mala djeca.

Post je objavljen 27.12.2007. u 11:15 sati.