Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dio

Marketing

Silovano 2000 žena

Samo ove godine, samo u Hrvatskoj. Otprilike svaki petnaesti do dvadeseti slučaj je prijavljen, a ovi ostali nisu. Zašto? Pa, možda zato što je naše društvo puno primitivnih kretena, ili se to meni čini? Kao da nije dovoljna ogromna psihička šteta već učinjena žrtvama silovanja, čitavo društvo ih naziva kurvama i opravdava silovanje u stilu "ne bi joj se desilo da nije tražila". Samo tren da se izrigam...

BWAAAAAAAAAAARGH!

OK, evo me natrag. Dakle, nakon što se žrtve odreknu prijatelji i javnost je prozove droljom, na sudu se silovatelj ceri, jer je siguran da će otići nekažnjeno ili da će proći s nekom minimalnom kaznom. Sudac je na strani muškarčine, naravno, jer ga je cura "izazivala" i pila je alkohol i nosila minicu i radile mnoge druge nezamislive stvari i poganske grijehe. Dakle, zaslužila je što je dobila. Evo, dolazi još jednom... BWAAAAGH!

Nije kriva cura, nije krivo društvo, nije kriv "nemoral", nije kriv alkohol, nije kriv ateizam, nije kriv D&D, nisu krivi Pokemoni, pa čak ni Teletubbiesi.

KRIV JE SILOVATELJ!

Amen.

Nema opravdanja, olakotnih okolnosti i sličnih sranja. Zlo koje je počinio se ne može ispraviti i djevojka koju je silovao ostaje obilježena do kraja života. Ti ožiljci se ne brišu. Sad, nisam za ekstremne kazne poput kastriranja, klanja i sličnih. Zlom se ne može uništiti zlo. Samo nastavlja živjeti. Ako je netko zlostavljan u djetinjstvu, postoji vrlo realna mogućnost da će i on sam nekoga zlostavljati.

Silovatelji ne mogu biti članovi društva. Dakle, u zatvor i to na dugo vremena. Ne mogu zamisliti osobu s toliko malo empatije da ne može razlikovati dobro i zlo, ili vidjeti da zbog nekoliko minuti užitka nekome uništi cijeli život. Dolazim do zaključka da silovatelj nije samo običan zločinac, nego psihički bolesna osoba. Silovatelje možemo podijeliti na dvije skupine:

1. osoba koja uživa u dominaciji i tuđoj patnji. Vrlo često netko tko ima problema sa ženama. Često ovakvi silovatelji potječu iz problematičnih obitelji i imaju loše odnose s roditeljima.

2. osoba koja smatra da su žene podređene muškarcima, ne nužno zbog nekakog osobnog užitka, nego zbog opće nadmoći muškog spola. Za ovo je kriv položaj žena u društvu. Objektificiranjem i degradacijom žene su svedene na potrošnu robu, koju iskoristiš i odbaciš. Eto što se događa kad se na žene (ili bilo koju spolnu, rasnu ili nacionalnu skupinu) ne gleda kao na ljudska bića. Ali tata je govorio da su sve žene kurve, pa tko si ti da mu ne vjeruješ?

Silovanje se ne događa samo ljudima koje ne poznajemo, jer silovatelji su svugdje. Sljedeća žrtva može biti vaša sestra, žena, majka ili djevojka. Dakle, spriječiti - na sve moguće načine. Edukacijom, tečajevima samoobrane... Potrebno je otkriti potencijalne silovatelje. Kao što sam rekao, to nisu normalne osobe, nego ljudi kojima ozbiljno nedostaje empatije. Profesionalnom psihologu ih ne bi bilo teško otkriti, ali tih i pristojan momak iz susjedstva nije prvi sumnjivac većini ljudi, a baš su takvi najčešće i silovatelji, pa i serijski ubojice. Ne izgleda kao da im išta nedostaje - zgodni, uredni, dobri, ma sve super. Zato - psihološko profiliranje, od prvog osnovne, pa nadalje. Treba to sasjeći u korijenu.

Post je objavljen 19.12.2007. u 22:38 sati.