Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sakica

Marketing

E-ovi naši svagdašnji



Zemem si ja danas, tako, instant caffe drink , nevažno kojeg proizvođača. Smućkam. Ispijam polako. Simpatična mi ambalaža, pa je uvrćem i motam po prstima. S obzirom da sam sklona čituckanju svega i svačega na svemu i svačemu, pane mi oko za ona sitna slovca na ambalaži. Dakle, ustanovim si da da upravo u svoje divotno supertijelo, fizički oblik mojeg bivstva, jedinog nosioca mojih predragocjenih unutarnjih organa i jednog (ali među važnijima) od nosioca genetskog koda mojih potencijalnih potomaka - unosim sljedeće E-ove: E340ii (česta upotreba nije preporučljiva), E452i (česta upotreba nije preporučljiva), E331 (SMATRA se bezopasnim), E451i (česta upotreba nije preporučljiva), E471 (SMATRA se bezopasnim), E472e (SMATRA se bezopasnim), E554 (IZBJEGAVATI). Ovo u zagradicama sam, naravno, sama dopisala nakon traganja po netu za spomenutim E-ovima.
Ne budi lijena, iskopala sam par opasnih E-ova, pa si sve ovo lijepo pročitajte i zapamtite, po mogućnosti, a o svim E-ovima možete saznati na www.e-brojevi.udd.hr
Usput, ne bi bilo loše da razmislite o smanjenju ovisnosti kupovanja i konzumiranja gotove, smrznute, konzervirane, industrijski obrađene hrane bogate razno raznim aditivima koje slobodno možemo nazvati-oružjem u rukama marketinški dobro potkovanog i nasmiješenog ubojice koji uporno i bezobrazno dahće s reklama: Kupite,…kupite,…
E-ove neće zabraniti nikakvim novim zakonima u skorije vrijeme, a mi živimo upravo sada, naša djeca žive sada, posljedice osjećamo sada, a osjećat ćemo ih i nadalje kao i pogoršanje uslijed istih, ako nastavimo nametnutu igru proizvođača i trgovaca pod jurisdikcijom države (valjda me neće uhapsit zbog ovoga). Netko pametan i organiziran (prepuštam to udrugama koje se bave ljudskim zdravljem i sličnim) će ishodovat da se, za početak, zabrani korištenje bojila, umjetnih aroma i pojačivača okusa, tj. tvari koje u industrijsko obrađenoj hrani određuju spomenuta svojstva, a sami po sebi nemaju nikakvih nutritivnih vrijednosti, no zato izazivaju strašne posljedice po ljudsko zdravlje, pa onda i skupo liječenje sa sumnjivim efektom izlječenja, pa je to onda sve jedan veliki začarani krug iz kojeg se možemo izvući jedino ako imamo zdravu svijest o sebi kao zdravoj osobi i o svojim bližnjima (a može i daljnjima kao u ovom slučaju, npr.).
Evo onih opasnih:
E104: Quinoline Yellow (kinolinsko žuto) – sintetsko žuto bojilo, koristi se u ribljim proizvodima, sladoledima, pudinzima, slatkišima, gaziranim pićima, keksima i sl., ali i u nekim preparatima za kosu. Može izazvati alergiju i dermatitis. Zabranjen je u SAD-u, Australiji, Japanu i Norveškoj.

E123: Amaranth – sintetsko crveno bojilo (vino, alkoholna pića, sladoled, kavijar). Može uzrokovati neurodermatitis, astmu i hiperaktivnost. U pokusima na životinjama pokazalo se da uzrokuje bubrežne kamence i pobačaje. Zbog sumnje da izaziva rak zabranjen je u SAD-u, Rusiji, Austriji, Norveškoj...

E210, E 211, E212, E213: sredstva za konzerviranje s benzojevom kiselinom (suhomesnati proizvodi, majoneze, salate, piva, umaci, voćni jogurti, light pekmezi i dr.). Mogu izazvati alergijske reakcije kod osoba koje boluju od astme, peludne groznice i kožnih alergija. Štete ljudima osjetljivima na acetilsalicilnu kiselinu (aspirin).

U kombinaciji s E102 kod djece mogu izazvati hiperkinetički sindrom (dekoncentriranost, impulzivnost i hiperaktivnost). EU zahtijeva novu procjenu tih aditiva.

E220: sumporni dioksid (vina, gazirana pića, kobasice, keksi itd.). Ometa resorpciju vitamina B1 u našem tijelu, može izazvati glavobolju i mučninu. Kod astmatičara može izazvati sulfitnu astmu, povišenje tlaka, crvenilo, konjunktivitis...

E 310, E311, E 312: galati (ulja, margarini, koncentrati za juhe i umake, grickalice, žvake...) – sumnja se da ometa resorpciju željeza u organizmu, može uzrokovati alergije, posebno kod osoba osjetljivih na acetilsalicilnu kiselinu (aspirin) i astmatičara. Kod male djece izaziva plavkastu obojenost kože zbog snižene koncentracije kisika u krvi. EU zahtijeva novu procjenu ovog aditiva.
E407: karagenan (u sredstvima za želiranje, kobasicama, vrhnju, majonezama, umacima, gaziranim pićima, slatkišima...) – neprobavljiva tvar, u većim dozama ometa resorpciju minerala (npr. kalija) i izaziva proljev, a može stvarati i kancerogene spojeve i degradirati u crijevima.

E512: kositar-(II)-klorid – antioksidans za stabiliziranje boje (konzervirano povrće u staklenkama i limenkama). U većim dozama izaziva mučninu, povraćanje, proljev i glavobolje, a u jako velikim – akutno trovanje.

E 553b: talk – sredstvo za sprečavanje zgrušnjavanja (polirana riža, čokolada, slatkiši). Istraživanja ga povezuju s rakom želuca i crijeva i dišnom problemima.
E620, E621, E622, E623, E624, E625: pojačivači okusa s glutaminskom kiselinom – aminokiselinom biljnog ili životinjskog porijekla, zamjena za sol (pekarski proizvodi, krekeri, trajni slani proizvodi, umak od soje...). Kod osjetljivih osoba u roku od dva sata nakon jela mogu izazvati obamrlost u zatiljku, rukama i nogama, lupanje srca, glavobolju, osjećaj slabosti. Mogu izazvati i alergije te oštećenje moždanih stanica povezanih s Alzeheimerovom, Parkinsonovom i Huntigtonovom bolešću). EU zahtijeva novu procjenu ovog aditiva.

E950 (acesulfam-k), E951 (aspartam), E952 (ciklaminska kiselina), E954 (saharin) i E962 (aspartam-acesulfamova): umjetna sladila – spadaju u najopasnije aditive, pokazalo se da uzrokuju rak kod životinja i povećavaju šanse za pojavu raka kod ljudi, povećavaju apetit pa zapravo mogu dovesti do debljanja te
mogu uzrokovati glavobolje, umor, vrtoglavice, povraćanje, ubrzan rad srca, bolove u zglobovima, depresiju, grčeve, pobačaj, osipe, slabost, Parkinsonovu bolest itd. Izbjegavajte ta sladila!


Post je objavljen 17.12.2007. u 09:46 sati.