Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Reljefi,skulpture i unikatni nakit Zlate Šokec

keramičarka Zlata Šokec
Volim usrećivati ljude
PITOMAČA - Od najranijeg djetinjstva privlačila me i fascinirala keramika. Udavši se saznala sam da u suprugovoj rodbini imamo poznatu, afirmiranu keramičarku gospođu Dunju Cosetto. Gotovo "odmah" (1984.) sam je nazvala i zamolila da mi pokaže što sve u svojoj radionici radi iz keramike, što je ona i prihvatila. Upisala me i na tečaj keramike, a uz njenu stalnu, stručnu pomoć i ohrabrenje pronašla sam sebe najprije u izradi uporabne keramike. Nakon savladavanja različitih tehnika i stečenog iskustva najveće zadovoljstvo pronašla sam u izradi reljefa, skulptura i etno nakita. Moram napomenuti da sam najviše naučila upravo od gospođe Dunje, a znanje sam popunjavala i u kontaktima s afirmiranim keramičarima kao što su Salvaro, Njerš i drugih - prisjeća se svojih početaka sada već s iskustvom od gotovo 25 godina keramičarka Zlata Šokec.

Najuspješnije su joj bile predratne godine. Tada je puno radila i to uglavnom, za njena mjerila kako kaže, ogromne narudžbe, izlagala je i uspješno prodavala. Bilo je to vrijeme kada se na umjetnosti moglo i nešto zaraditi. Svoje radove izlagala je u prodajnim galerijama na Jadranskoj obali od Poreča do Dubrovnika, a bila je i članica Likovne radionice Opatija. Posebno pamti umjetnički atelje "Kuću mode" u Dubrovniku, Hotel "Rivijera" u Poreču, Likovnu galeriju u Opatiji. Na tim i takvim mjestima odvijale su se i skupne izložbe na kojima je bilo i njenih keramičkih rukotvorina. U Zagrebu je zastupljena na stalnoj izložbenoj postavi u Udruzi "Hrvatski suvenir". Članica je Likovnog kluba Nikole Tricka u Virovitici, gdje redovito sudjeluje na izložbama u Gradskom dvorcu i na sajmovima Viroexpo gdje je bila posebno zapažena skulptura Van Gogha. Ove godine sudjelovala je na Eko-etno izložbi u Zagrebu sa svojim eko skulpturama i etno nakitom. Već nekoliko godina izlaže na Danima renesanse i baroka u Koprivnici, eko-etno sajmu Međimurske roke u Čakovcu, gdje se uspješno predstavila i sakralnim motivima.

- Izrada skulptura i sve ostalo zahtijeva punu koncentraciju, meni treba potpuna samoća i mir. Tada se udubim u likove, prepoznatljive u dubokoj nutrini moje duše. Uspjela sam svojim prstima u glini izraditi vjeran lik moga oca, bake, svetog Josipa, starice Jagice, koju je kupio ministar kulture Božo Biškupić, freske, likove hrvatskih vladara i još mnogo toga. Odlučila sam, sve mogu prodati, ali lik moga oca nije na prodaju - kaže gospođa Zlata koja živi i radi u Pitomači.

Keramika je vrsta umjetnosti koja zahtijeva puno upornog i ozbiljnog rada. Od materijala Zlata najradije koristi zagorsku glinu, sama je mijesi, modelira, suši prirodno i peče u svojoj keramičkoj peći. To je zahtjevna i dosta skupa terakota tehnika. Svoje radove priprema za izložbe i tržišta, posredstvom Hrvatske autorske agencije koja okuplja eminentne slikare, kipare, muzičare, glumce.

- Nije lako biti u takvom društvu, ali moj je posao izazov koji me veseli, ispunjava i duhom ponese - zaključuje na kraju keramičarka Zlata Šokec.

B. Mihoković
Virovitički list

Post je objavljen 12.12.2007. u 17:36 sati.