Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/borut

Marketing

Rodiliste u Ber Sevi

Ber Seva je najveci grad pustinje Negev. Uputili smo se tamo jer se je Lital porodila u rodilistu bolnice "Soroka". Htjela je biti blizu majke koja zivi u "glavnom" gradu Negeva, a majka ce najbolje brinuti o mladoj rodilji po napustanju bolnice.



Drugi razlog je visoka strucnost osoblja rodilista, koja proizlazi iz cinjenice da "Soroki" gravitira svo stanovnistvo ne samo grada i okolnih naselja, nego i pustinje, a to su beduini. Beduini su lojalni (muskarci sluze u izraelskoj vojsci) stanovnici Izraela, ali tradicionalno ne traze medicinsku pomoc dok "vrag ne odnese salu"! Tako je i sa trudnicama. Ne postoji nikakava sluzbena kontrola nad zenama u drugom stanju, a i laicki pokusaji prekida trudnoce su cesti. Muzevi dovode zene u bolnicu tek kao hitne i vrlo komplicirane slucajeve i bez ikakve prethodne najave.

Osoblje rodlista u Ber Sevi ima svakog dana najmanje tri operacijska zahvata kakvi se u ostalim izraelskim bolnicama vide mozda jednom godisnje i to nakom duzih priprema, nadgledanja i savjetovanja. U Ber Sevi sve se dogadja iznenada. Tako da je, ako i imate dogovorenu operaciju carskog reza, gotovo sigurno da ce se "vasa" operacija nekoliko puta odgadjati zbog izvanrednih i neplaniranih dogadjaja.

I evo nas na travnjacima "Soroke"



gdje se odmaraju beduini iz plemena koje ce uskoro dobiti jos jednog pripadnika.



Pored njih su i studenti iz obliznjeg Sveucilista "Ben Gurion", kojima prakse iz ginekologije i porodiljstva ovdje nece nedostajati!



Dobar dio posjetitelja su malo tamniji, a ima i potpuno crnih beduina.



Ni ovakvi susreti nisu rijetkost. Feredza je stvarnost i u Izraelu.



No, mi smo se ipak najvise skoncentrirali na neheda (= unuk) koji ce svoje ime dobiti za vrijeme obrednog obrezivanja osmog dana po rodjenju!



Post je objavljen 12.12.2007. u 08:22 sati.