Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maniac

Marketing

HENRY MILLER

HENRY  MILLER HENRY  MILLER

Miller je jedan od onih pisaca koji izaziva ovisnost, njegovo grozničavo, razarajuće pisanje začinjeno cinizmom, ima učinak teških i opasnih droga. Miller vas neće proći samo tako, taman kad nadmeno pomislite "Ma ja sam to nadrastao" opet se odjednom nađete s Crnim proljećem ili nekom od knjiga iz magične trilogije The Rosy Crucifixion (Ružičastog raspeća) u rukama. To je normalno, Miller je srž književnosti .. on je definicija prave, punokrvne, stopostotne književnosti i dokaz da je književnost Umjetnost a ne Da Vincijev kod ili neka slična pompozna sranja koja se kurče na sajmovima knjiga.
S Millerom nema nikakvog dogovora, on čitatelja uvlači u magijski svijet koji skoro ni po čemu ne liči na stvarni, sigurni svijet no to je tek optička varka jer ne mogu se u ovom trenutku sjetiti ničega stvarnijeg od njegovog svijeta a da je nastanjeno u književnosti. On je odbacio ono što zovu Suvremenom Civilizacijom, živio je i pisao po svojim pravilima. Nije glumio heroja, znao je za sve svoje slabosti, znao je da je daleko od savršenstva ali ništa nije popravljao. Granica između pisanja i življenja u njegovom se slučaju izgubila, postala je nebitna. Silina kojom je živio odražavala se u njegovom pisanju, a pisao je poput samog Vraga.
Oni koji su ga poznavali rekli su mnogo toga … kažu da je bio poput zemljotresa, da je bio bludnik, Antikrist, ovisnik o Životu, ljubavnik, Bitanga nad Bitangama, pornograf, boem, skitnica, nevjernik, Noćni Hodač, oštar poput britve, gorak poput Pelinkovca, egocentrik, mudrac..
Miller je bio i veliki, genijalni kritičar koji će se bez razmišljanja okomiti i na Sjedinjene Američke Države i na Umjetnost i na Malograđanštinu a prije svega na licemjerje. Zbog bogatstva riječi i načina na koji piše najbolje je čitati ga u originalu, prijevod na žalost prilično zna otupiti njegov originalni stil.

Written by Jesus el Diabolo Quintana

- Pročitati Rakovu Obratnicu
- Pogledati film 'Henry and June'


Posted by Livi

Post je objavljen 10.12.2007. u 23:59 sati.