Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 176.

Rješenje je tu već u ponedjeljak, a to znači da je bura u mojoj probavi prošla. Il sam smazal nekaj kaj mi ni dobro došlo, il me neki virus čapil. Kaj got bilo, prolazi. Se virusi i bakterije snalaziju, al za sada pri meni im još ni mesto u velikim količinama i jako dugo. Tak, malo i dost. Da nebi bilo po onom, dam prst, a zemeju celu ruku. Fajrunt virusi, žurka vam je pri meni gotova.
Nažalost, na turniru u Banjaluki nis bil, al rezultate imam i bum ih metnul nakon ovoga rešenja.
Da pogledamo kak rešenje ide.
Ak beli nekaj ne poduzme, crni bi odigral na A4 i sa dvojkom na trećem redu zgibal van. Kad bi onda beli, nekim slučajem, i smazal ona druga dva crna na D-vertikali, to bi mu bilo samo jedno oko.
Da bi nekak ujedinil sprećavanje tog spajanja s uništenjem opstojnosti crnomu, beli igra prvi potez 1. A2. To je ko put po nasipu; ni levo, ni desno, nek tud kud se more, da se pljusne, ni sim, ni tam. Crni sada nastoji sačuvati prijetnju vezom, a s bjelim 'padobrancima' se bu razračunaval i igra 2. A3.
Crni sada ima namjeru stvaranja dva oka potezom na B1, pa bijelome zatvaranje na A4 nebi bilo dobro. On sada mora 3. B1!!!
Crni sada ima dvojbu.
- Ako igra na A4, izvući će trojku na trećem redu, ali će mu bijeli zaživjetu u kutu igrom na C2, jer bi mu sigurno drugo oko bilo na A1.
- Ako odigra, ko u rešenju na 4. B2, bu nastal ko. Ovo se smatra rješenjem, jer najviše može pridonijeti na obje strane ( belom život, a crnom da zruši sve bele). U konkretnoj partiji vrijedi procjeniti ko-borbu kroz mogućnosti njenog vođenja prijetnjama i poensku razliku u partiji, jer možda nekome ko nije ni potreban, ali ako su mogućnosti ko-prijetnjama dobitne ipak se ide u ko.
Dakle, crni kreće put koa, a bijeli to mora prihvatiti i igra na 5. A4.
Crni uzima ko prvi sa 6. A1.
Tak to. Sad idem pripremiti post o banjalučkom turniru. Vidim da je pak pobjedil Dušan Mitić. Taj mladić je već skrenuo pozornost na sebe. Vidim da ga slijedi i mlađi brat Nikola. Lijepo vas je vidjeti Mitići, a i starog vam oca uz vas Gutu!!!
bl. Muradenu - Luzer

Post je objavljen 10.12.2007. u 10:25 sati.