Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/guzvara

Marketing

Mandini paprenjaci

(iz Zlatareva zlata, recept je na zadnjoj stranici ili u pogovoru, ovisi o izdavaču;)


Tek kao uvod, jer ja uvjek imam nekaj za dodati, nisu naši stari opće bili bedasti! Ovi starinski recepti su izuzetno fini i praktični ;))



Potrebni sastojci:


- 1,25 l brašna

- 2,5 dcl masti (ako nemate svinjske masti, možeš staviti i margarin, probala sam, uspjelo je)

- 0,25 l mljevenih oraha

- 2,5 dcl sitno istucanog kristal šećera (onak u mužaru, a ako nemate mužar / avan, možete grubo samljeti u mlincu za kavu. Pozor, ak je mljeveno u mlincu, onda grubo!)

-2 jaja

- 2 žumanjka (za premazivanje)

-2- 3 žlice meda (ako je kesten, koji je jake arome, može i jedna, uglavnom ne pretjerati s medom jer će biti pretvrdo)

- malo soli (mala kavena žličica)

-žličica (čajna, onak na 3/4) mljevenog papra

-1 žličica istucanih klinčića (ili isto grubo smljevenih u mlincu za kavu)

- 2 žličice cimeta

- na vrh žličice đumbira (po želji, đumbir nije u receptu ali ja stavim)



Priprava:


1. Od brašna, masti (margarina), oraha, šećera, jaja, meda, soli, papra, klinčića i cimeta umijesiti tijesto.

2. Razvaljati na 1 cm debljine pa izrezati kalupima za kekse.

* Ako imate kalupe s rezbarijama, morate razvaljati malo tanje, koliko je dubok kalup

3. Staviti u namašćen i pobrašnjen lim (ili na neprijanjajuću foliju ili masni papir), premazati žumanjkom (umućenim) i peći 15-20 minuta u u grijanoj pećnici na oko 200 stupnjeva.

*Može se jesti odmah, dok je mlako, jer će se tek s hlađenjem stvrdnuti.
S veremenom će otpustiti, ali finiji su friški pa je bolje raditi pola smjese (ovisi o broju ljudi) .


*Ukus meda po izboru, ja ne volim livadni, obožavam bagrem, kadulju i kesten, a najbolje je staviti kesten baš zbog snažne arome...


* mogu stajati u kutiji i mjesec dana (i duže) belj


Uz čaj ili kuhano vino, uživajte!

Post je objavljen 08.12.2007. u 14:54 sati.