(iz Zlatareva zlata, recept je na zadnjoj stranici ili u pogovoru, ovisi o izdavaču;)
Tek kao uvod, jer ja uvjek imam nekaj za dodati, nisu naši stari opće bili bedasti! Ovi starinski recepti su izuzetno fini i praktični ;))
Potrebni sastojci:
- 1,25 l brašna
- 2,5 dcl masti (ako nemate svinjske masti, možeš staviti i margarin, probala sam, uspjelo je)
- 0,25 l mljevenih oraha
- 2,5 dcl sitno istucanog kristal šećera (onak u mužaru, a ako nemate mužar / avan, možete grubo samljeti u mlincu za kavu. Pozor, ak je mljeveno u mlincu, onda grubo!)
-2 jaja
- 2 žumanjka (za premazivanje)
-2- 3 žlice meda (ako je kesten, koji je jake arome, može i jedna, uglavnom ne pretjerati s medom jer će biti pretvrdo)
- malo soli (mala kavena žličica)
-žličica (čajna, onak na 3/4) mljevenog papra
-1 žličica istucanih klinčića (ili isto grubo smljevenih u mlincu za kavu)
- 2 žličice cimeta
- na vrh žličice đumbira (po želji, đumbir nije u receptu ali ja stavim)
Priprava:
1. Od brašna, masti (margarina), oraha, šećera, jaja, meda, soli, papra, klinčića i cimeta umijesiti tijesto.
2. Razvaljati na 1 cm debljine pa izrezati kalupima za kekse.
* Ako imate kalupe s rezbarijama, morate razvaljati malo tanje, koliko je dubok kalup
3. Staviti u namašćen i pobrašnjen lim (ili na neprijanjajuću foliju ili masni papir), premazati žumanjkom (umućenim) i peći 15-20 minuta u u grijanoj pećnici na oko 200 stupnjeva.
*Može se jesti odmah, dok je mlako, jer će se tek s hlađenjem stvrdnuti.
S veremenom će otpustiti, ali finiji su friški pa je bolje raditi pola smjese (ovisi o broju ljudi) .
*Ukus meda po izboru, ja ne volim livadni, obožavam bagrem, kadulju i kesten, a najbolje je staviti kesten baš zbog snažne arome...
* mogu stajati u kutiji i mjesec dana (i duže)
Uz čaj ili kuhano vino, uživajte!
Post je objavljen 08.12.2007. u 14:54 sati.