Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sdbnovaci

Marketing

Loreto - duhovne vježbe

Dragi naši!

Nismo se javljali dugo vremena. No ipak, postoji opravdani razlog tomu. Bili smo na duhovnim vježbama u Loretu.

U Loreto smo stigli u petak 30. studenog oko 18 sati nakon cijelodnevnog putovanja. Iz kuće smo krenuli u šest sati ujutro te se oko podneva zaustavili u Forliu (pored Bologne). Andrea Torresin, novak lombardijske provincije upravo je u Forliu započeo svoj salezijanski hod te odradio svoj prednovicijat. Nakon obilaska oratorija i škole te ručka, na koji su nas pozvali domaćini, krenuli smo prema Loretu. U kombiju kojeg je vozio naš maestro (hrv. učitelj novaka) nije nedostajalo smijeha i pjesme. Pojedinci su bili presretni kad su nakon tri mjeseca vidjeli Jadransko more. (nagradno pitanje: tko su ti nepoznati ljudi???)

U Loretu smo boravili u našoj salezijanskoj kući za duhovne vježbe koja je 10 minuta od samog svetišta a tamo su nas dočekali novaci iz drugog salezijanskog novicijata Genzano koji se nalazi blizu Rima. Inače većina od njih će nam biti kolege iduće godine u Rimu. Susreli smo se napokon i sa dvojicom novaka s kojima smo ovo ljeto u Colle don Boscu učili talijanski jezik (ako se sjećate, svećenici iz Sirije i Ruande). Duhovne vježbe nam je držao don Michele koji nam je kroz devet profila pomogao upoznati samog sebe. Vrijeme u Loretu je bilo idealno, što ćete primjetiti pregledavajući slike iz fotogalerije. Ponedjeljak je bio dan kad smo i zavirili u pokoji dućan religiozne tematike (gdje smo malo bacili oko na literalne novosti) i gdje smo odmah uočili i novu Papinu encikliku za 2 Eura. Ista će kod nas koštati cca. 4,5 Eura ili 30-35 kuna (bez komentara)

Ne znamo koliko vam je poznato zbog čega je Loreto hodočasničko mjestu kršćana, ali evo kratke priče: smatra se da je (a i legenda tako kaže) u Loreto prenesena kuća u kojoj je živjela Marija i u kojoj je bezgrešno začela po anđelovom navještenju (gdje je Riječ Tijelom postala). Zbog zrazite pobožnosti prema tom svetom mjestu, danas je ta sveta kućica unutar predivne bazilike, a cijelo svetište je direktno pod Papinim upravljanjem. Slijedeći sve ovo, imali smo čast u utorak slavili svetu misu upravo unutar nazaretske kućice (a usput: smatra se da je u Loreto prenesena sa Trsta).

Napokon, sretni, zadovoljni i ponešto odmoreniji, vratili smo se kući u srijedu na blagdan blaženog Filipa Rinaldija.

Galeriju slika poglrdajte >OVDJE<



Post je objavljen 08.12.2007. u 09:49 sati.