Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

U Pitomači održan dekanatski susret ministrantica i ministranata Đurđevačkog dekanata

Dekanatski susret ministrantica i ministranata Đurđevačkog dekanata

U Pitomači je u subotu 1. prosinca u dvorani nove župne kuće održan prvi susret ministranata i ministrantica župa Đurđevačkog dekanata u novoj školskoj, te na početku nove crkvene liturgijske godine. Za susret je izabrano vrijeme došašća, kako bi se ministranti što bolje pripremili za nadolazeću crkvenu svetkovinu Božića, te kako bi im se predočilo sveukupno potrebno zajedništvo, potrebe njihovog okupljanja i njihovog djelovanja. Okupilo se oko sedamdesetak ministranata i ministrantica iz sedam župa, a voditelj dekanatskog susreta bio je župnik iz Podravskih Sesveta vlč. Krunoslav Kefelja, povjerenik za duhovna zvanja u Đurđevačkom dekanatu. Susret je održan kroz molitvu, predavanja, radionice, pjesmu i druženje. Nakon zajedničke molitve i dobrodošlice domaćina, župnog vikara vlč. Ivice Puškadije ml., u tri manje cjeline vlč. Krunoslav Kefelja u svom je predavanju obradio tri teme:



Božić i priprema pojedinca za taj blagdan, potreba druženja kršćana i potreba ministranata na sv. misama. Istaknuo je da je došašće milosno vrijeme, vrijeme odricanja i dobrih djela, kad čovjek više daje brigu duhovnosti sebe i odnosu prema Bogu. Osvrnuo se na okupljanje kršćana radi potrebitog svjedočenja o vjeri, kako na liturgijskom slavlju, tako i u društvu s prijateljima ili obitelji. U zadnjoj temi te cjeline opisao je važnost ministranata na sv. misama kroz njihove dužnosti i uloge.

U drugom djelu skupa po starosnim skupinama održana je radionica o temama "Željeli bi za Božić" i "Odreći ću se i učiniti za ovo vrijeme došašća".



Nakon prvog dijela radionice, voditelji skupina pročitali su njihove radove gdje se pokazalo da većina djece želi za božićni dar danas popularne najatraktivnije mobitele, a odrekli bi se većinom video igrica i slatkiša. Nakon radionice sudionici skupa otpjevali su niz crkvenih pjesama i time je taj dio druženja bio završen. Nakon zajedničkog ručka i slobodnog druženja, ministranti su kreunuli svojim kućama.

Poslije više takvih susreta pokazalo se da oni gaje zajedništvo ministranata i ministrantica ne samo unutar svoje župne zajednice, već zajedništvo unutar cijelog dekanata. Takvim susretima ministranti uviđaju da nisu samo prijatelji i suradnici u svojoj župnoj Crkvi, već da su oni prijatelji i suradnici svih ministranata okolnih župa, dekanata, pa i šire. Svaki ministrant ili ministrantica jedne župe pomoću takvih susreta osjeća se ugodno i dobrodošlo u svakoj drugoj crkvi i župi.

tekst i foto:Nenad Erdelec
web stranica Varaždinske biskupije


Post je objavljen 07.12.2007. u 16:53 sati.