Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Projekt Stanje populacije bregunica i orla štekavca na rijeci Dravi predstavljen u HAZU-u

PD"Drava"predstavlja projekat
U prostorijama Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, 29. studenog 2007 Prirodoslovno društvo Drava organiziralo je u suradnji sa Zavodom za ornitologiju HAZU predstavljanje projekta Stanje populacije bregunica i orla štekavca na rijeci Dravi. Tom prigodom smo gospodinu Oskaru Meuffelsu iz Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske predali prigodan poklon u znak zahvalnosti i sjećanja na suradnju. Pozdravne riječi su uputili nazočnima predstavnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Željko Kućan tajnik Razreda za prirodne znanosti, akademik Zvonimir Devide voditelj Zavoda za ornitologiju HAZU i Dragan Radović upravitelj Zavoda za ornitologiju, Jasna Jeremić voditeljica Odsjeka za divlje i udomaćene svojte i staništa Državnog zavoda za zaštitu prirode i Ljiljana Vrbanec viša savjetnica Odjela za biološku raznolikost Uprave za zaštitu prirode Ministarstva kulture. Svi su iskazali zahvalnost Veleposlanstvu Kraljevine Nizozemske koje podupire brojne projekte u Hrvatskoj i istaknuli važnost provođenja ovakvih projekata i suradnje između državnih institucija i nevladinih udruga kao što je Prirodoslovno društvo „Drava“. Naglasili su da su, ovi podaci prikupljeni terenskim radom uz puno požrtvovanja članova naše udruge, vrlo važni za praćenje stanja biološke raznolikosti.

Orao štekavac ili bjelorepan
U svom izlaganju prilikom predstavljanja rezultata projekta Ivan Darko Grlica voditelj projekta „Monitoring bregunica i orla štekavca na rijeci Dravi“ ukazao je na to da u 2007. godini u obalama rijeke Drave gnijezdi gotovo 11.000 parova bregunica što iznosi preko 70% hrvatske populacije. Bregunice su ptice koje gnijezde u rupama što ih same kopaju u odronjenim strmim obalama, gnijezde u kolonijama koje mogu imati od desetak pa sve do nekoliko tisuća parova. Orao štekavac je naša najveća ptica grabljivica koja aktivno lovi pijen. Na istraživanom području rijeke Drave gnijezdi oko 30 parova orla štekavca što zajedno s Kopačkim ritom (oko 40 parova) predstavlja više od 40% hrvatske populacije. Monitoringom vrsta dolazimo do spoznaje o stvarnom stanju njihovih populacija kao i o općem stanju čitavog ekosustava. Naglasio je da sam monitoring nije dovoljan bez učinkovitih mjera zaštite.

Ovo je već četvrta godina zaredom kako pratimo stanje populacije bregunica i orla štekavca na rijeci Dravi od brane kod Donje Dubrave pa do ušća u Dunav. Tijekom obilaska terena iz čamca promatramo, brojimo i bilježimo sve podatke o pticama te vršimo fotografiranje. Svaki put Dravom prijeđemo više od 250 km riječnog toka od Donje Dubrave do Aljmaša. Svojim radom i nesebičnim zalaganjem za zaštitu prirode, članovi udruge: Miroslav Kolesarić, Vladimir Bartovsky, Vatroslav Svoboda, Antun Delić, Josip Dorić, Neven Trenc, Ivan Darko Grlica i Jasna Razlog-Grlica prikupili su i obradili vrlo vrijedne podatke o stanju ornitofaune na rijeci Dravi.

Bregunica(Riparia riparia)
Sredstva za ovaj zahtjevni projekt do ove godine bila su tek dostatna za rad te stoga nismo bili u mogućnosti adekvatno prezentirati naš rad. Zadnju potporu za rad iz proračuna Virovitičko-podravske županije dobili smo 2004. godine što nam je omogućilo da započnemo ovaj projekt, no nakon toga potpora je izostala. Grad Virovitica podupire rad naše udruge prema svojim mogućnostima. Ta sredstva su dostatna za pokrivanje administrativnih troškova. Da bismo uopće mogli nastaviti s monitoringom zatražili smo donacije izvan naše županije i na taj način uspjeli zadržati kontinuitet rada. Stoga zahvaljujemo Zavodu za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Arnu Mohlu iz WWF- a Austrije na potpori za rad tijekom prve tri godine.

Ove godine Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske prepoznalo je važnost našeg projekta „Monitoring orla štekavca i bregunica na rijeci Dravi“ i odabralo ga kao jedan od tri projekta koje je financiralo ove godine u Republici Hrvatskoj, u okviru MATRA/KNIP programa. Zahvaljujući ovoj donaciji ove smo godine proveli monitoring ptica na rijeci Dravi, prezentirali rezultate monitoringa i tiskali promotivni materijal (plakate, letak i CD s fotografijama i prezentacijom). O rezultatima projekta i važnosti monitoringa ptica Ivan Darko Grlica izvijestio je nazočne na predstavljanju projekta u Gradskoj knjižnici i čitaonici 9. listopada u Virovitici, 12. listopada na Danima Drave u Koprivnici i 23. listopada u Varaždinu u suradnji s udrugom „Franjo Koščec“ iz Varaždina.

Rijeka Drava teče 720 km dugim tokom od izvora u Alpama do ušća u Dunava, te prolazi Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom i Mađarskom. Usprkos ugroženosti, rijeka Drava i okolna staništa još uvijek su bogata ornitofaunom. Najznačajnije stanište za zaštitu prirode je sama rijeka sa šljunkovitim i pjeskovitim sprudovima i otocima, rukavcima i mrtvicama te odronjenim strmim riječnim obalama. Taj tip staništa, u Hrvatskoj pa i šire, najbolje je razvijen na rijeci Dravi, a njen gornji tok sa šljunčanim otocima i sprudovima je praktično jedino veće područje u Hrvatskoj s dobro razvijenim staništem tog tipa. Odronjene strme riječne obale su važno gnjezdilište bregunica, pčelarica i vodomara. Zajednica ptica močvarnih staništa dolazi u riječnim rukavcima, mrtvicama i šljunčarama, uglavnom s dobro razvijenom močvarnom vegetacijom (trska, šaš, plutajuća i potopljena vegetacija itd.). Karakteristične vrste su trstenjaci, kokošica, štijoke, mlakuša, liska, divlja patka, crvenokljuni labud, mali gnjurac, čaplje, cvrčići itd. Staništa s otvorenom vodom veći broj vrsta ptica koristi kao hranilište.

Jasna Razlog-Grlica i Ivan Darko Grlica sa Mimi Hudges u Pitomači
Bogatstvo ptičjih zajednica je u opadanju zbog sve većeg utjecaja čovjeka, no tek nakon provedenog monitoringa bit će moguće dati točne trendove populacija ptica ovog područja. Daljnje kanaliziranje rijeke moglo bi uništiti neke vrlo rijetke tipove staništa i uzrokovati nepopravljive štete na čitavi ekosustav, neke vrste kao što je mala čigra na samom su pragu izumiranja na rijeci Dravi.

Bregunica (Riparia riparia) je prema Podacima iz Crvene knjige ugroženih vrsta ptica Hrvatske niskorizična vrsta i kao većina ptica zaštićena zakonom o zaštiti prirode. Rijeka Drava je zasigurno najbogatija bregunicama na području Hrvatske. Prema podacima iz Crvene knjige ugroženih ptica Hrvatske štekavac (Halietetus albicilla) je danas ugrožena gnjezdarica panonske Hrvatske. Zaštićen je Zakonom o zaštiti prirode u Hrvatskoj, a na međunarodnoj razini je zaštićen Bonskom, Bernskom i Washingtonskom konvencijom. Rasprostranjen je u Europi, Aziji i na Grenlandu.

Ivan Darko Grlica i Jasna Razlog-Grlica
Virovitica.net

Povezano:Dravska liga i Hrvatske vode opet "ratuju" zbog bregunica

Post je objavljen 05.12.2007. u 18:38 sati.