Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Vukovar - svi naši anđeli

cugiVukovar


Hrvatsko folklorno društvo "Sesvečice" imalo je izuzetnu čast da na desetu obljetnicu manifestacije adventske svečanosti u Vukovaru pronese svijetlost kroz grad Vukovar.
Memorijalni centar Ovčara
Prije deset godina na poziv direktorice muzeja Vukovara prof. Ruže Marić te višeg kustosa etnografskog muzeja prof. Josipa Barleka društvo je dobilo poziv da dođe u netom oslobođeni Vukovar i da nastupi sa kulturno umjetničkim programom koji obuhvaća običaje od Adventa do Božića.
Tom prigodom još nije bilo javne rasvjete i Sesvečice su sa lampašima mimohodom ušle u dvorac Eltz i nakon danog programa najmlađi član društva Ivan Cugovčan zapalio je prvu adventsku svijeću u Vukovaru. Od tog dana u Vukovaru se tradicionalno održavaju adventske svečanosti, a ove godine one su bile desete po redu pod nazivom: "Vukovar-svi naši anđeli".
Izuzetna čast je pripala Sesvečicama da ove godine dođu u Vukovar i nakon deset godina ponovo pronesu svijetlost kroz grad heroj Vukovar.
Društvo je krenulo na put u nedjelju 2.12 prije podne da bi stiglo u Vukovar u dva sata poslije podne. Prvo odredište bio je memorijalni centar Ovčara gdje su članovi društva zapalili svijeće te se pomolili za sve žrtve, mučki ubijene na Ovčari. Nakon toga krenuli smo u novootvoreni muzej mučenika na Ovčari gdje se mogu vidjet fotografije i vlastiti predmeti poginulih pronađeni nakon identifikacije poginulih.
voditelj društva "Sesvečice" Josip Cugovčan
Nakon razgledavanja prisutni su se upisali u knjigu utisaka i krenuli na novo groblje u Vukovaru gdje su zapalili svijeće te se pomolili za sve pale branitelje Vukovara i Hrvatske. Dalje se krenulo prema križu na Dunavu gdje su se također zapalile svijeće. Vrijeme je jako brzo proteklo te se odmah krenulo prema crkvi sv.Filipa i Jakova gdje se spremalo u narodne nošnje te se pripremilo za nastup u crkvi. Nakon prigodnih riječi Vukovarskog gvardijana te ravnateljice muzeja prisutnim posjetiteljima u prepunoj crkvi,prigodnim riječima obratio se i voditelj društva "Sesvečice" Josip Cugovčan.
procesija prenošenja svjetlosti kroz grad Vukovar
Sesvečice su bile prve pozvane kao dragi gosti koji su ponovo nakon deset godina došli u Vukovar da izvedu kulturno umjetnički program spremljen za tu prigodu. Članovi društva su otpjevali dvije adventske pjesme: "O dođi Mesijo" i "Doletio anđel s neba".
Nakon toga pokazani su dva običaja: ophod krampusa i sv. Nikole te sv. Lucije.Iza tog ponovo se pjevala arhaična Božićna pjesma: "Marija se majka trudi" te običaj unošenja slame na Badnjak u kuću uz prigodni nagovor i molitvu.Nakon toga otpjevane su još dvije Božićne pjesme: "U to vrijeme godišta" i "Svim na zemlji mir veselje" uz tamburašku pratnju sastava "Licitari" iz Pitomače.
Nikola Kolar i Antonia Palaić sa gradonačelnicom Vukovara
Poslije našeg nastupa svoje običaje pokazali su: KUD Dinara iz Livna-ogranak Ljubunčić, Udruga Pleternički čoraci iz Pleternice, KUD Tomislav iz Županje, KUD Slavonski Brod, Muška pjevačka grupa Bećarine iz Đakova, Zbor O.Š. Antuna Bauera iz Vukovara,Vukovarski golubići, Dječji vrtić Vukovar I. Vrtić. Mitnica.
Na završetku programa u crkvi, direktorica muzeja zamolila je članove HFD-a Sesvečice da upale svijeću u zvjezdarnici koju su nosili dvoje najmlađih članova HFD-a Sesvečice u narodnim nošnjama: Nikola Kolar i Antonia Palaić te kroz sredinu crkve u mimohodu krenu prema izlazu i prenesu svijetlost kroz grad Vukovar. Na izlazu iz crkve organizatori su dijelili upaljene lampione u papirnatim vrećicama tako da su svi prisutni posjetitelji u crkvi u rukama nosili zapaljene lampione i organiziranom povorkom krenuli prema dvorcu Eltz. Jako dojmljivo je bilo promatrati nepreglednu rijeku ljudi koja je nosila upaljene lampione u rukama i kretala se prema dvorcu Eltz.
gradonačelnica grada Vukovara gđa.Zdenka Buljan
Na čelu kolone bile su Sevečice koje su cijelim putem pjevale. Ulaskom u dvorac Eltz svi izvođači programa smjestili su se na pripremljenu pozornicu te svi zajednički otpjevali dvije adventske pjesme.
Ivan Cugovčan(drugi slijeva) upalio je prvu adventsku svijeću u oslobođenom Vukovaru
Nakon govora gvardijana svijetlo je uneseno u dvoranu dvorca gdje je bio urešen veliki adventski vijenac i prisutnima se obratila gradonačelnica grada Vukovara gđa.Zdenka Buljan koja je nakon pozdravnog govora iz urešene zvjezdarnice upalila ove godine prvu adventsku svijeću te i službeno otvorila desete adventske svečanosti. Na završnici programa Sesvečice su otpjevale pjesmu "Oj Hrvatsko zemljo sveta" a nakon toga gosp.Željko Kovačić poznati mještanin Podravskih Sesveta donirao je cjelokupni prihod od prodaje svoje knjige pjesama "Vukovaru s ljubavlju" crkvi sv. Filipa i Jakova te to službeno predao gvardijanu. Slijedilo je zajedničko fotografiranje za arhivu muzeja svih članova sa ovogodišnjim odborom manifestacije, na čelu sa gradonačelnicom Vukovara koja je izrazila posebnu želju da se fotografira sa Ivanom Cugovčanom, prvom osobom koja je upalila prvu adventsku svijeću u oslobođenom Vukovaru nakon čega je i počela ova tradicionalna kulturna manifestacija.

cugiVuk cugiVuk

cugiVukovar


tekst:Josip Cugovčan
fotografije:Krešo Blažek
Etnografska zbirka Josipa Cugovčana

Post je objavljen 04.12.2007. u 21:11 sati.