Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koreja

Marketing

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2010

2010 FIFA World Cup South Africa 2010 se bliži. još samo 926 dana i nešto više od deset sati. Ove nedjelje izvučene su kvalifikacijske skupine. Svi znamo da će Hrvatska kao nositelj šeste kvalifikacijske skupine ponovno igrati s novim velikim hrvatskim suparnicima Englezima te Ukrajinom, Bjelorusijom, Kazahstanom i Andorom te ćemo se dobro namučiti kako bi se kvalificirali na svjetsko prvenstvo. Ali budemo makar znali da samo prvi iz svake od 9 skupina ide dalje, a iz Europe sveukupno 13, iz Sjeverne Amerike 3 ili 4, iz Južne Amerike 4 ili 5, iz Azije 4 ili 5, iz Afrike 6 (uključujući domaćina) te iz Oceanije eventualno jedan. Sveukupno 32 momčadi.

U azijskoj skupini je i skupina u kojoj se nalazi Koreja iznimno zanimljiva. Koreja je izmaknula skupini smrti kako je prozvana prva skupina u kojoj se bore Kina, Australija, Irak i Katar, svi željni svjetskog prvenstva. Koreja se nalazi u trećoj skupini. Naime i Južna i Sjeverna Koreja nalaze se u istoj skupini te će se ovi prvi susjedi, politički i ideološki protivnici okršati već u kvalifikacijama. Južna Koreja je nositelj skupine u kojoj se nalaze i Jordan i Turkmenistan.

Dvije Koreje već su se dva puta susrele u kvalifikacijama, a oba puta pobijedila je Južna Koreja. Južna Koreja pobijedila je 2:1 na Azijskom kupu u Kuvajtu 1980.-e i kasnije u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo u Singapuru 1989. rezultatom 1:0, te na kvalifikacijama 1993. u Dohi s 3:0. Južna i Sjeverna Koreja nisu dakle, na velikim natjecanjima igrali već 15 godina, a prije dvije godine, 2005. susreli su se po posljednji put na regionalnom turniru i odigrali 0:0. Sveukupni omjer pobjeda ovih dviju zemalja je: Južna Koreja, 5 pobjeda, 3 izgubljene, 1 izjednačeno. Sjeverna Koreja, 3 pobjede, 5 izgubljenih, 1 izjednačeno. Južna Koreja je rankirana 42. u svijetu, a Sjeverna Koreja 117. U azijskoj grupi 20 zemalja podijeljeno je u pet skupina. Južna Koreja započinje kvalifikacije s Turkmenistanom 6. veljače 2008., a dvije Koreje međusobno će igrati tek 10. rujna sljedeće godine i to u glavnom gradu Sjeverne Koreje.

Linkovi:
Fifa.com


Post je objavljen 27.11.2007. u 12:43 sati.