Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojpotok

Marketing

Paši, 24.studenog 2007



Snimljeno neposredno prije subotnje kiše.

Situacija je daleko bolja nego prije mjesec dana zahvaljujući prespajanju klaonice, ali očito je da kroz oborinsku kanalizaciju i dalje dolazi svašta. Potok je do tog trenutka bio u fazi opadanja vodostaja, pa se zadržala jedna izdvojena crna lokva. To crnilo je teklo vjerojatno dan prije kad je bio radni dan. Za pretpostaviti je da se radi o nekoj firmi, dakle.
U trenutku snimanja iz oborinske je dolazila mutna, smeđe - siva voda, najvjerojatnije od veš mašina, koje, kao što znamo iz istraživanja Pazinske jame -"pojačano" rade vikendom.
Usluga kaže da je to stvar inspekcija. Nisam baš siguran u to, provjerit ću čim na gradskim stranicama proradi pretraživač službenih novina.
Da zovem inspekciju?
U trenutku snimanja već je lagano počela kišica, pa to ne bi imalo nikakvog smisla jer će svakog trena vodostaj porasti i izbrisati "corpus delicti". Pokušat ćemo za slijedećeg niskog vodostaja, pa baš da vidimo.

Nešto niže od Paši, uz sam potok, raspada se jedna mlada srna. Uspjela je pobjeći lovcima, ali, eto, ne daleko. Kako to da je nisu slijedili uz pomoć pasa i pronašli? Mora da se psima zavrtilo u glavi od mirisa naše "oborinske" kanalizacije. Možda je srna namjerno pobjegla u ovo apokaliptično carstvo smrada da zavara trag?

Osim Paši, obišao sam i Pozzo del Frane Puzz, kako ga naziva Ferezinka u knjizi La Foiba di Pisino. I tu su dvije izdvojene crne lokve - zaostatak nečijeg radnog dana. Još niže su lokvice sa nataloženom mašću, vjerojatno baš one koje je navodno Ekooperativa "zbrinula" u Potok kod Loka, o čemu je dosta nejasno izvjestio Glas Istre, a prenio iPazin. Kažem "navodno", jer osobno nisam vidio.

Pa dobro, kada ćemo konačno moći posjetitelje voditi u podzemlje Pazinske jame? Očito ne još, dok se "oborinska" potpuno ne sredi, jer u sušnim ljetnim mjesecima, kad u potoku nema ni kapi vode takva "oborinska" (od "oboriti s nogu") čini 100% sadržaja potoka. Srećom, 200 m nešto niže dolazi voda iz pročistača, pa sve to donekle razblaži, ali u podzemnom jezeru zato pocrka sve živo i neživo.

Ipak, da u svakoj nesreći ima i nešto dobroga potvrđuje pojačana potražnja za tartufima iz Pazinske jame. Mora da se radi o posebnoj sorti, jer, osim što "smrde" puno bolje i intenzivnije nego oni iz Motovunske šume, iznutra izgledaju kao najfiniji bijeli tartufi, a izvana su - crnisretan.


Post je objavljen 26.11.2007. u 16:57 sati.