Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

HDZ relativan pobjednik, Maček najavio lov na vještice


Photo by www.index.hr

Nakon objave rezultata DIP-a u 8:33 ovdje je najvjerojatni novi saziv Sabora:

HDZ: 61 + 5 dijaspora
SDP: 56
HSS-HSLS: 8
HNS: 7
IDS: 3
HDSSB: 3
HSU: 1
HSP: 1
Manjine: 8

Iz ovoga proizlazi da onaj tko osigura 77 ruku, imat će mandat za sastavljanje vlade. Iako se HDZ čini kao najbliži sastavljanju nove vlade, dublja analiza i ne ide tako u prilog HDZ-u. Naime HDZ nema puno izbora u koalicijskim partnerima. Malo je vjerojatno da će uspjeti dogovoriti koaliciju s HSP-om i HDSSB-om.

Među manjinama imamo 3 zastupnika SDSS-a, 1 talijana, 1 bošnjaka, 1 čeha, 1 mađara i 1 slovak. SDSS, talijani, bošnjaci i mađari vrlo vjerojatno neće u koaliciju s HDZ-om. Dakle ono što ostaje HDZ-u za koaliciju su 1 HSU, 2 manjinca i 8 HSS-HSLS. S takvim odnosom snaga HDZ bi mogao formirati vlast, ali vrlo nestabilnu koja ovisi o samo jednom zastupniku.

S druge pak strane SDP ima sigurnih 7 HNS, 3 IDS i 4 manjinca. Kad to zbrojimo dolazimo do brojke 70, ali ako bi se koalicija HSLS-HSS pridružila SDP-u imali bi 78 ruku, a tada bi bilo za vjerovati i da bi HSU dao svoju potporu te bi tako SDP imao komotnih 79 ruku u Saboru.

Slijedeće dane obilježit će bjesomučna postizborna trgovina gdje će pobijediti onaj koji ponudi više. HDZ je u blagoj prednosti jer onaj jezičac na vagi u vidu HSS-HSLS je nekako skloniji HDZ-u što je uostalom i potvrđeno kroz dosadašnju koaliciju HDZ-HSLS. Jedan od mogućih raspleta je da HDZ prvi formira vladu, ali koja ne bi opstala sve 4 godine. Naime radi se o tome da HSLS-u odgovara bar i privremena vlast s HDZ-om kako bi završili neke „svoje projekte“ koje su započeli zahvaljujući participaciji u dosadašnjoj vlasti. No kad se ti projekti završe postoji mogućnost raskida koaliranja HSLS-HSS-HDZ te bi se time stvorili uvjeti da SDP formira vladu u drugoj polovici mandata novog saziva Sabora.

Ono što mene posebno zabrinjava je izjava Ratka Mačeka da će HDZ tužiti neke agencije koje su namještale rezultate i najavljivale poraz HDZ-a. Naime sve ankete, uključujući i onu koja je najavljivala uvjerljivu pobjedu HDZ-a su bile unutar statističke pogreške. Najavljivati tužbu zbog takvih anketa nije ništa drugo nego lov na vještice i sve one koji se usuđuju plasirati informacije koje nisu po volji HDZ-a. Na kraju krajeva, mislim da bi to bilo prvi put u povijesti izbora u zemljama s razvijenom demokracijom da netko tuži anketnu agenciju zbog predviđanja rezultata.

Ono što još valja spomenuti je totalni debakl HSP-a sa samo jednim mandatom. Uzroke takvog debakla valja tražiti u autoritarnom vođenju stranke Ante Đapića koji je potpuno prisvojio stranku i kršeći statut instalirao svoje poslušnike u mnogim ograncima. Kulminacija sve ga bio je izlazak dvojca Rožić – Tadić čime je HSP izgubio dobar dio svojih birača koji su već i onako bili razočarani HSP-om koji se više brinuo za fotelje nego za nacionalne interese.

Druga zanimljivost je debakl HSU-a koji se dobrim djelom pripisuje pojavljivanjem fantomske stranke SU (Stranka Umirovljenika) koja je u mnogim izbornim jedinicama otela HSU-u taman toliko da prijeđu izborni prag i osvoje još koji mandat.

Post je objavljen 26.11.2007. u 09:53 sati.