Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/skiceslavonije

Marketing

KOLINJE

Dragi moji, eto meni prvog kolinja, svinjokolje ili kak već ko to oće nazvat, sutra kod dragog mi prijatelja (družimo se i tako to, a i važno je držati običaje - ja nemam već godinama pušnicu, pa dok ju ne napravim neću pravit svinjokolju, a i klinci moraju još malo porasti da bi mogli to pratiti). Vezom te prigode, a već dugo obećavajući nekolicini dobrih mi znanaca, ovim putem dajem im okvirni recept za prave slavonske kobasice.



SLAVONSKE KOBASICE
(ljutkaste)


Sastojci (na bazi 10 kg smjese):
8,5 kg svinjskog mesa od lopatice i vrata
1,5 kg svježe slanine
20-22 dag kuhinjske soli (ovo ovisi o svinjskom mesu i ukusu)
7-9 dag mljevenog crnog papra
7 dag ljute crvene mljevene paprike
8 dag slatke crvene mljevene paprike
14 dag protisnutog češnjaka



Meso izreži na manje komade i pomješaj sa začinima u jednu posudu, a slaninu usitni u stroju za mljevenje mesa s reznicom od 8-10 mm i odvoji. Sve ostavi na stranu da se dobro ohladi (bar 2-3 sata na hladnom i suhom mjestu, a najbolje je da odleži preko noći). Meso sa začinima samelji na stroju sa reznom pločom od 12-14 mm i dobro pomiješaj sa slaninom. Sve zajedno dobro iznješaj da dobiješ jedoličnu smjesu i da se začini rasporede po cijeloj smjesi. Smjesu probaj i doradi (okus mora biti znatno jači od očekivanog jer se dimljenjem i sušenjem dio okusa gubi). Nakon što je smjesa gotova, smjesom nadjevaj crijeva u željenoj dužini. Svježe nadjevene kobasice objesi na prozračno mjesto i ostavi 2-3 dana da se dobro osuše. Nakon toga prenesi ih na dimljenje 5 - 7 dana - svaki dan ih dimi laganim i hladnim dimom. Nakon dimljenja kobasice trebaju biti na suhom i zračnom mjestu 45 - 60 dana kako bi dozrele. Dobar tek (uzorke očekujem i ocjenjujem) ;o) Puno lipih kobasica, kulina, kulinovih seka, uskrsnjača, švargli, krvavica, rižnjača, čvaraka i masti svima skupa želim i ne zaboravite sutra ujutro popiti jednu rakijcu - za mene... Zis.




Post je objavljen 23.11.2007. u 21:55 sati.