Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/biljoteka

Marketing

BRUSNICA POMODARKA

Brusnica se tek od nedavno nalazi na policama i biljnih i nebiljnih apoteka, herba shopova, biocentara itd. Ama baš svih. Otkud tolika pomama za brusnicom da čak i liječnici znaju za nju i preporučuju je (a to je pravo sumnjivo) kao da je to tek novootkrivena biljka, pitamo se mi.
Brusnica na ovim prostorima raste već vrlo dugo, a poznata je i kao ljekovita biljka veoma dugo pod latinskim nazivom Vaccinium vitis idaea L. Ona je veoma bliska rođaka mnogo ukusnijoj borovnici što se vidi i po latinskom nazivu borovnice Vaccinium myrtillus L., ali je u odnosu na oporu brusnicu borovnica kao ljekovita biljka u teškoj nemilosti.
Otkrovenje brusnice poteklo je opet od amerikanaca. Jedan dio amerike je preplavljen ovom biljkom, a oni spremni da iz svega izbiju novac, odluče da dobro zarade skupa s našim uvoznim lobijima. Lobiji organiziraju tada vojsku plaćenika (službeno zastupnika) koji su zašli u sve segmente medicinske struke i uz malo korupcije (siromašni esnaf liječnika uvijek je spreman na to) brusnica, odnosno njen plod, se okruni za nezamjenjivu caricu urološkog trakta
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Tako se plod brusnice preporučuje kod upale mokraćnih puteva, upale mjehura, uvećane prostate, ešerihije i svih mogućih bakterija, upale bubrega, kamenca u bubrezima, prehlada itd, a može se kupiti kao čaj, tinktura, kapi, kapsule itd.
Istina je da je brusnica dezinfekciono sredstvo za mokraćne puteve, ali ni blizu tako efikasna u liječenju koliko u sticanju profita.
U vrijeme kad je brusnica iz uvoza tek zauzimala police prodavala se 10 puta skuplje od uobičajene cijene čak i kad joj je prošao rok. Tu priču sam čula od jednog usplahirenog oca kojem je dijete zaradilo ešerihiju.
- I platio sam-, kaže on, -ali djetetu nije pomoglo. Možda jer je prošao rok.-
Nije bilo do roka jer se radilo o tinkturi koja može stajati puno duže od roka, ali dotle je to išlo da je išlo i onako kako farmaceuti nipošto ne smiju raditi. O cijeni bez komentara.
Tako jedna slabopokretna penzionerka koja se teško dokotrlja do privatne ordinacije doktorice B. nakon plaćenog taksija i plaćenog pregleda, te opet plaćenog taksija, usplahireno zove i pita imam li brusnicu.
-Imam, kažem ja. A što će Vam?-
-Bila sam kod svoje doktorice-, kaže,- i fino me ispregledala i kaže da će mi sve biti u najboljem redu samo da pijem brusnicu.-
Pošto tu tetu poznajem još od djetinjstva ponudim joj jedan solidan urološki čaj, ali ona s nokta odbije jer je doktorica rekla „samo brusnicu“.
I odnesem joj brusnicu.
Što je pomodno pomodno je.
Tek ako nekog zanima, službena ljekovita svojstva brusnice se nalaze uglavnom u listu ove biljke koji je danas zanemaren i teško ga se može naći na našim prostorima iako ga izvozne firme izvoze vani na zahtjev kupca. Vjerovatno ne žele ni znati da je brusnica zaštićena biljka. Ja želim da zaštitim makar po koji grmić pa ovdje o ljekovitosti lista neće ni biti pisano.


Post je objavljen 18.11.2007. u 10:53 sati.