Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojpotok

Marketing

Ča dela ovaj mali?

Ovaj tekst piše Bruno: Bili smo ja i tata po ljeti na potoku i gledali kamo da gre nova staza i najdenom smo našli škulju. Kad smo došli doma tata mi je reka da stari ljudi govore da na potoku postoj škulja kroz koju čovjek more doć na Autotrans a i on je vide kad je bi potok suh da je iz te škulje tekla voda. I gremo mi kopat. Skopali smo samo malo željeza i stakla i na kraju nismo našli nič, jer je škulja nakon metra preuska, pa smo je zakrgali. Ako voda bude tekla će dignut ono š čin smo zakrgali. I to sad tako stoji.

A tata kaže: I tako - nismo došli do Autotransa. A postoje zaista u blizini ove "škulje" još neke čudne pojave. Prije i nakon poplave 2002. moglo se tu vidjet slijedeće: Potok je bio potpuno suh, završavao je u Baben viru, i tada je usred ljeta obilna kiša prouzročila poplavu u Pazinskoj jami. Trajala je par dana i vrlo je brzo potok ponovno bio suh, pa čak i Pazinski krov. A na ovom je mjestu voda iz podzemlja izvirala i tekla uzvodno u Pazinski krov. Slična se pojava, ali sa nešto većom količinom vode zbivala i kod Trabljanovog mlina gdje se pojavio obilan izvor, zatim iz ruševina Richterovog mlina je izbijala otprilike ista količina vode, pa na dva mjesta iznad Pazinskog krova itd...Nisam baš imao vremena da svaki čas pratim razboj situacije pa ne znam koliko je to točno trajalo. Zaključak? Najvjerojatnije ispod grada postoje šupljine ili tzv. "viseća jezera" koja se napune za velikih kiša, a nalaze se u višim slojevima nego Pazinska jama. Najvjerojatnije su te šupljine nastale ispiranjem fliša između dva sloja vapnenca i moguće je stoga da su dovoljno široke da kroz njih prođe i čovjek. Dakle, legenda o prolazu od Pazinskog do autotransa možda i nije baš legenda, možda je prolaz jednostavno sakriven.
Da li je još netko čuo nešto o tome od starijih? Ima li koji dobrovoljac koji bi prilikom slijedeće poplave pomogao meni i Brunu nastaviti istraživanje?


Post je objavljen 10.11.2007. u 14:41 sati.