Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sitneribe

Marketing

Željko Pecek: Ovakav HDZ u drugoj bi državi pao nakon prve godine vlasti!

Željko Pecek, istaknuti član Hrvatske seljačke stranke, prvi je na koalicijskoj listi HSS-a i HSLS-a u 4. izbornoj jedinici. Oko toga mjesta bilo je dosta prijepora jer je na njega pretendirao zamjenik predsjednice HSLS-a i bivši osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić. Rođen u Pitomači, Pecek ima višu stručnu spremu i zvanje inženjera organizacije i informatike. U trećesiječanjskoj vladi, od 2000. do 2003., bio je ministar obrta, malog i srednjeg poduzetništva.
* Što mislite o ponašanju Zlatka Kramarića tijekom sastavljanja izbornih lista? Koliko je to ugrozilo odnose između HSS-a i HSLS-a i kako ste se osjećali nakon što je ocijenjeno da ste Vi bolja opcija za nositelja liste u 4. izbornoj jedinici od njega?
- Odnosi su u koaliciji odlični i nikad nisu bili ugroženi, ali cijela ta situacija medijski nije ispala dobro. Takva su se pitanja trebala riješiti unutarstranačkim dogovorom prema kriterijima posljednjih istraživanja naklonosti birača, infrastrukture stranaka, organiziranosti po gradovima i općinama i tomu slično. Prema infrastrukturi i broju članova, HSS je bio bolji u 4. izbornoj jedinici, a prema organiziranosti po gradovima i općinama u Osječko-baranjskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, naša je stranka bila deset puta jača. Zbog toga je odlučeno da nositelj u osječkoj izbornoj jedinici bude iz HSS-a. Nažalost, događaji u HSLS-u u Osijeku pomalo su nam urušili rejting. Ipak vesele posljednji podaci koji govore kako se penjemo na listi popularnosti i mislim da ima vremena da se poprave stvari i ostvari dobar rezultat. Što se tiče ponašanja Zlatka Kramarića, svatko ima svoj stil. Moj je potpuno drukčiji i za slučaj da je on određen za nositelja, ja sigurno ne bih imao ništa protiv.

MIZERNA ULAGANJA U PODUZETNIŠTVO
* S obzirom na to da ste bili ministar obrta i poduzetništva, zasigurno posebnim povećalom gledate na rad HDZ-ova ministra gospodarstva Branka Vukelića. Kako ocjenjujete njegove rezultate?
- Od najavljenih ulaganja u poduzetništvo mnogo je toga rečeno i obećano, a jako malo ispunjeno. Oko 120 milijuna kuna potpore poduzetnicima doista je malo, mislim da je to pandan vrijednosti radova na oko četiri kilometra ceste. Dakle, ulaganja su mizerna. Što se tiče operativnog djelovanja, ministar Vukelić naslijedio je brojne naše projekte koje je samo nastavio provoditi, a neke je i pogoršao. Primjerice, osmislili smo kreditne linije za poduzetnike na način da jedinice lokalne samouprave dio novca koji se prema njima slije iz državnog proračuna namijene sufinanciranju kredita i kreditnih troškova. Tako se stvarao kreditni fond na način da, primjerice, jedna županija da 1,5 milijuna kuna koje je dobila od države, na to doda još nešto sredstava iz vlastitog proračuna, a banke osiguraju deset puta više novca za kreditiranje poduzetnika. Naravno, gradovi i županije imali su određenoga utjecaja na odluku odobravanja kreditnih zahtjeva. Takav smo dogovor imali u čak 108 gradova i općina. Vukelić je taj model promijenio na način da jedinice lokalne samouprave sufinanciraju kamatu, a to vodi k tome da će se takav fond iscrpiti za nekoliko godina. Kredita će biti sve više, a sredstva potrebna za sufinanciranje kamata postat će nepodnošljivo velika za bilo koji proračun.
* Trebaju li svi kandidati i stranke objaviti izvore financiranja predizborne kampanje?
- Da, trebaju. HSS je prošle godine objavio kompletan završni račun stranke, a isto ćemo učiniti i ove godine. Što se tiče ovih izbora, još uvijek primamo uplate donatora i rekapituliramo troškove kampanje i koliko će biti reklama u kojim medijima pa nismo u mogućnosti promptno ih objavljivati. Transparentnost donacija strankama smatram dobrim iskorakom, te uspjehom udruga iz civilnog društva koje su to od nas političara zahtijevale. Tomu u prilog govori i činjenica da smo usvojili zakon koji će to nalagati strankama, ali već dva tjedna nakon usvajanja zakona HDZ ga je prekršio ne objavivši podatke o financiranju, a sve pod krinkom da on stupa na snagu 1. siječnja 2008. pa oni ne krše zakon. Takav HDZ vani bi pao već nakon godinu dana vlasti!

ZA REFORMU POREZNOG SUSTAVA
* Jeste li za uvođenje poreza na kapitalnu dobit?
- Da, ali ne još. Pravo vrijeme bilo bi za nekoliko godina, kada svi shvate da su financijska ulaganja, ma koliko povoljna bila, često i rizična. Bojim se da bi se ubrzanim uvođenjem takvoga poreza pogoršao dobar početak trgovanja dionicama u našoj zemlji. No, mi jesmo za reformu poreznog sustava u kojoj bi se neoporezivi dio osobnog dohotka morao povećati, a kao inovaciju predložili bismo porez na monopol. Nažalost, na našem tržištu još uvijek ima tvrtki koje uživaju taj privilegij. Primjerice, TDR ostvari dobit od 800 milijuna kuna, a od seljaka je otkupio duhana za samo 100 milijuna kuna. No, protiv smo oporezivanja štednje građana u bankama.
* Je li moguće ispraviti nepravde nastale u pretvorbi i privatizaciji iz devedesetih godina?
- Naravno! To je moguće čak i bez donošenja novog zakona jer se i prema važećem svaka nezakonito stečena imovina može oduzeti. Velik dio kupaca dionica ili vlasničkih udjela u privatizaciji nije niti uplatio mizerne iznose za koje su poduzeća prodana, nije ispunio obveze o zadržavanju radnika i razini ulaganja u poboljšanje poslovanja. Usporedbom odredbi iz natječaja i provjerom njihovih ispunjenja, lako bi se načinila revizija. No, kada su krivci u privatizaciji sponzori politike, onda to ide mnogo teže. Slikovito, vladajući nisu ušli ni u predgovor knjige o privatizaciji jer znaju kakav je sadržaj.
* Treba li Hrvatska nastaviti suradnju s Haškim sudom?
- U poziciji smo u kojoj suradnju s Haškim sudom moramo nastaviti. Istovremeno mislim kako je naše sudstvo spremno preuzeti haške procese. Konačno, to će se pretvoriti i u praksu jer Haag neće podizati nove optužnice. Skandalozno je to što je Miroslav Radić oslobođen, ali je skandalozno i to što tužiteljstvo nema osnova za žalbu. Hrvatski vrh nije bio dovoljno agilan tijekom procesa protiv “vukovarske trojke”. Sad se u predizborno vrijeme obećava početak sudskog procesa protiv Radića u Hrvatskoj. Lijepo je to, ali i žalosno jer mu naše zakonodavstvo može staviti “soli na rep”.
* Koliko regija u novom teritorijalnom ustroju treba biti u Hrvatskoj?
- Kasnimo s regionalnim ustrojem. Europska unija nameće nam podjelu na regije koja nije prirodna. Smatram kako Hrvatska treba imati pet regija u kojima bi se stvarali regionalni razvojni projekti. Da je samo osnovana koordinacija pet slavonskih županija, zasigurno se ne bi dogodilo da se od 400 kilometara autoceste samo 25 nađe u Slavoniji.

Čobanković je simpatičan, ali nesposoban
* Koji su nedostaci programa poljoprivrednog napretka koje provodi ili ne provodi HDZ, a za što se zauzima HSS?
- Čobanković je simpatičan, ali nije bio sposoban spriječiti uvoz hrane u vrijednosti dvije milijarde kuna. Njegova loša strategija dovela je do toga da 128 sela u Hrvatskoj uopće nema stanovnika, 1.000 otoka nije naseljeno, a oko 2.400 sela ima manje od stotinu stanovnika. Doveo je zemlju pred stanje totalne ovisnosti o uvozu hrane. Ljudi u Slavoniji nisu dobili priliku za kakvu su se još prije deset godina izborili u Istri. Seoski turizam u unutrašnjosti našeg najvećeg poluotoka bio je na istoj razini kao i ovaj u Slavoniji, ali je ulaganjima i dobrim programima sada tu gdje je - uspješan i donosi Istranima bolji život. Takvu priliku treba dati i Slavoniji. Prilika za to je iskorištavanje sredstava iz pretpristupnih fondova EU koja se ne iskorištavaju. Loša strategija ulaganja sadašnje vlade ogleda se i u mostu na Pelješcu, koji ne vodi ničemu. Te milijarde treba usmjeriti u ruralne dijelove zemlje
izvor:Glas Slavonije

Post je objavljen 09.11.2007. u 11:19 sati.