Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/virtuela

Marketing

Kratka forma, duga priča

Image Hosting by Picoodle.com

TKO PREPOZNA SE U OVOJ PRIČI, NEK' GLASNO PRDNE I ZAKRIČI!

Nakon dvadeset godina braka i četvero djece, Darija i muž pokrenuli su brakorazvednu parnicu. Zbog neizbježnog procesa mirenja parova s maloljetnim potomstvom, njihovo je natezanje trajalo nekoliko godina da bi pred kraj procesa postalo još mučnije nego na početku. Kada su detalji konačno dogovoreni, a imovina podijeljena, Darija je po povratku s ljetovanja otkrila da je sada već bivši muž posijekao sva stabla u vrtu koja su sadili na dječje rođendane i obiteljske obljetnice.

Zlatušu je na jednoj strani svijeta, a Barbaru na drugoj zadesila slična sudbina. Prva Čehinja, a druga Hrvatica, različitih generacija - jer Barbara je mogla biti Zlatušina majka - i jedna i druga ostale su same kada su ih muževi ostavili zbog drugih žena. Zlatušin je odjezdio s bivšom ljubovcom iz školskih klupa, a Barbaru je njezin zamijenio s dvadeset godina mlađim modelom. Zlatuša i muž nisu godinama zajednički spavali, dapače, pogled na njegovo spolovilo punio bi je gađenjem, no njegov ju je odlazak svejednako bolio i ponizio. Barbaru je pak muž ostavio usred obiteljske drame, kada su potjerani ratom doselili u veliki grad gdje je valjalo krenuti iznova. Istina, i ona je u boljim danima švrljala, no bila su to svakako drugačija vremena i brak se činio stabilan. Tužne i ojađene, u nastupu nemoćnoga bijesa, i Barbara i Zlatuša, svaka u svoje vrijeme, u gradovima udaljenima preko tisuću kilometara, telefonski su nazvale majke ženetina koje su im otele muškarce i prosiktale u slušalicu: «Kći ti je kurrrrrva»!!!

Jagodin je Vilko preminuo iznenada, nakon izljeva krvi u mozak. Taman prije no što su ga udovica i tri odrasle kćeri krenule sahraniti, stigao je sudski nalog da ukop pričeka te da se od pokojnog Vilka pribavi uzorak tkiva kako bi Jagodina dugogodišnja prijateljica dokazala da je Vilko otac i njezine kćeri! Jagodi je tek tada sinulo da su duge godine poznanstva i druženja sa samohranom Tamarom, zajednička ljetovanja i skijanja, rođendani i imendani, Božići i Nove godine, za Vilka i Tamaru značili jednu, a Jagodi sasvim drugu stvar. Očinstvo je utvrđeno i Tamara je pokrenula sudsku parnicu kako bi maloj izborila dio očeve imovine. Međutim, Jagoda se uskopistila i ne daje samozvankama ni cvonjka! Vilko je sahranjen, ima tome već četvrta godina, a parnica između Jagode i Tamare sveudalj traje.

Sindri je odlučio prekinuti s Harpom nakon tri i pol godine zajedničkog života od čega su posljednje dvije proveli po psihološkim savjetovalištima ne bi li civilizirano spasili vezu. Harpa je iselila, no zadržala je ključ od Sindrijevog tavanskog stana. U javnosti ga je prestala pozdravljati, a kćeri tinejdžerki iz prvoga braka zabranila je sa Sindrijem razgovarati. Povremeno bi mu na telefonsku sekretaricu ostavljala uvredljive poruke. Sljedećih šest mjeseci dolazila bi u stan kada bi Sindri bio na službenom putu i odvlačila stvari i namještaj. Sindri se nije bunio, vjerovao je da Harpa na taj način preboljeva prekid. Kada u kući više nije ostala ni kuhača, Sindri je na kuhinjski zid prilijepio polaroid fotografiju mlade žene koju je upoznao na službenom putovanju. Od tada je Harpa prestala dolaziti, a ključ je ostavila u sudoperu.

Maju je muž odlučio ostaviti s ljepšom i veselijom kolegicom iz firme, no nije znao kako to učiniti pa je u nastupu tjeskobe, dok ga je Maja suočavala sa SMS porukama kompromitirajućeg sadržaja, pomislio: «Kad je bal, nek' je maskenbal» i mučki je pretukao pred djecom. Dječaci se toga, sve su prilike neće sjećati, jer starijem su tek dvije i pol godine, a drugi je još sasvim mala beba. Maja se vratila roditeljima. S policije su je otpravili riječima kako se odmah nakon povreda trebala obratiti liječniku, a ne prijavljivati muža tjedan dana kasnije. Majina je rastava još na sudu, a njezine prijateljice zabrinuto komentiraju kako Maja u posljednje vrijeme zaboravlja dogovore i prekida misao u pola rečenice.

Melanija, mlada žena sa Sindrijeve fotografije, ostavila je Sindrija nakon tri godine braka kada je primila e-mail ljubavnog sadržaja od bivšeg šulkolege u kojega je nekada davno bila nesretno zaljubljena. Šulkolega je zbog Melanije ostavio ženu, a pri prvom zajedničkom putovanju prespavali su kod Melanijine tetke Barbare koju je prije nekoliko godina ostavio muž. Tetka Barbara tvrdi da je danas emocionalno oporavljena. Vrijeme provodi s pekinezericom koju je napuštenu našla u parku, a druži se i s jednim starijim gospodinom čija odrasla djeca žive u Americi. Pri posjetu rodnom gradu, Melanija se našla s dvjema dragim prijateljicama, raspuštenicama u najboljim godinama. One su joj uz kavu i cigarete prepričavale kako su se i same rastavile od nesnosnih muževa. U međuvremenu je Melanija zbunjeno primijetila da je majčina susjeda Jagoda više ne pozdravlja. Kvartom kruži priča da je Jagoda otišla na kvasinu – u svakoj odrasloj ženi prepoznaje preljubnicu, a u svakoj djevojčici Vilkovo nepriznato dijete.


Post je objavljen 08.11.2007. u 14:15 sati.