Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Hrvatska dobro napreduje na putu u NATO

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je danas pomoćnika Glavnog tajnika NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku Martina Erdmanna koji predvodi izaslanstvo za procjenu provedbe Akcijskog plana za članstvo (MAP/PARP Assessment).

Pomoćnik Glavnog tajnika NATO-a Erdmann izjavio je kako Republika Hrvatska dobro napreduje u provedbi svih potrebnih reformi za članstvo u NATO-u, te je zahvalio na doprinosu Republike Hrvatske u brojnim mirovnim misijama, posebice u okviru mirovne misije ISAF-a u Afganistanu. Ministrici Grabar-Kitarović čestitao je na nedavnom primanju Republike Hrvatske u nestalno članstvo Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u razdoblju 2008./2009. godine te naglasio kako je riječ o velikom uspjehu.

Ministrica Grabar-Kitarović izjavila je kako temeljem dosadašnjih postignuća u provedbi Godišnjih nacionalnih programa i ostvarenja provedenih reformi u cilju usklađivanja s NATO standardima, Republika Hrvatska očekuje pozivnicu za članstvo na sljedećem summitu NATO-a, u travnju 2008. godine u Bukureštu. Također je naglasila kako Republika Hrvatska u potpunosti dijeli vrijednosti međunarodne zajednice i NATO zemalja te da osobitu predanost i pozornost pridaje očuvanju i uspostavi mira u svijetu kroz sudjelovanje u mirovnim misijama. Istakla je pri tom da je, vodeći se upravo tim načelima i pridonoseći globalnim naporima u širenju područja mira i stabilnosti, Hrvatska izabrana za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 2008/2009., što dokazuje kako je Republika Hrvatska prepoznata kao pouzdan partner.

Cilj posjete NATO-ovog MAP/PARP tima Zagrebu je priprema procjene o napretku Republike Hrvatske tijekom aktualnog šestog ciklusa Akcijskog plana za članstvo (MAP), uoči NATO summita u Bukureštu. S tim ciljem, tijekom boravka u Zagrebu, izaslanstvo je održalo sastanke s predstavnicima relevantnih nadležnih tijela u Republici Hrvatskoj.

Post je objavljen 07.11.2007. u 17:19 sati.