Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/elvesandmagic

Marketing

demoni 1

Samael

Samael je važna ličnost u Talmudu, on je zavodnik i rušitelj. Samael je često uzet kao pravo ili anđeosko ime Vraga, no Samael se ne može uvijek povezivati sa Sotonom, jer ima verzija u kojima se Sotona naziva Satanail. Etimologija Samaela je “Otrov Boga”, koji se ponekada povezuje s Anđelom Smrti. U židovskoj religiji ga smatraju Anđelom Smrti, glavnim vođom i vladarem Petog Raja. U Kabbali Samael je opisan kao “surovost Boga” i kao peti arhanđel. Samael je oženio Lilith otkako je ona napustila Adama. On je možda istinska personifikacija gnjeva, više nego Sotona, jer Samaela često povezuju sa Asmodeusom, demonom žudnje, strasti i gnjeva, a Sotona je povezivan s Bogom. Samael je rođen greškom Sophie koja je htjela roditi dijete sama, bez pomoći svetog duha. On je zmija sa licem lava.

Baal

Baal je židovsko-kršćanski demon. Originalno, semitski bog Hadad je bio poznat pod imenom Ba’al, koji je vladao višim bogovima na planini Raja. U kršćanstvu je Baal prikazan kao jedan specifičan demon koji je stvoren kada su kršćani pokušali zamjeniti drevne bogove demonima. Pakao je podjeljen na više hijerarhija.
U nesvetoj hijerarhiji Baal je rangiran kao prvi i glavni kralj Pakla koji je vladao istokom. Tokom engleskog puritanskog razdoblja Baal-a su smatrali Sotonom ili njegovom desno rukom. Prema Francisu Barrettu on je imao moć da učini nevidljivima one koji su ga prizvali, a prema demonolozima njegova moć je najjača u 10. mjesecu. Prema nekim izvorima može ljude učiniti mudrima. U grimoarima se kaže da se pojavljuje u obliku čovjeka, mačke, žabe ili kombinacije toga.



Post je objavljen 07.11.2007. u 15:37 sati.