Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/amerikanac

Marketing

Jesmo li licemjerni ?

Evo, danas su neke moje kolege s posla digle tlak sa cinjenicom kako ova zemlja zagovara moralne, temeljne vrijednosti, a ne mi tamo neki Evropljani koji tamo u nekim zemljama legaliziramo kurve i droge.
Ja kao da nisam znao da je ovo idealna zemlja. Jer pomazu svojim beskucnicima, onima bez zdravstvenog osiguranja, oslobadjaju potlacene narode diljem svijeta od zlocestih diktatora i nafte, bore se protiv zagadjenja Zemlje i efekta staklenika. Jednom recenicom, veci katolici cak i od Pape.

Proslo ljeto me sokirala glavna vijest na naslovnici lokalnih novina. “Lokalni serif uhapsio nekolicinu ljudi na nekom tamo jezercu u stravicnom krsenju zakona o javnom redu i moralu.” Naime, ekipa se kupala gola. Usred tamo neke sume, u nekoj vukoj**ini. Koje li senzacije, koje li drskosti u te grupice „liberalnih demokrata“. Zbilja su zasluzili naslovnicu u novinama, javno sudjenje i linc. Zar se ne busamo u prsa kao zemlja demokracije i ljudskih sloboda? Jer glavni je komentar dezurnih “cuvara morala” kako to jako negativno djeluje na razvoj njihove djece. Koja jadna, kad vide golo ljudsko tijelo, postaju psihopati.

Kako onda djeluju na razvoj djece zanimljive televizijske emisije tipa Elimidate ili Fear factor? O tome se ne pise na naslovnicama.
U Elimidate se prijavljuje ekipa koja zeli naci partnera i sve to naravno pod budnim okom kamere. Najbitnije se pojaviti na televiziji. Naime, TV ekipa putuje po gradovima Amerike, formira grupe od cetiri djevojke i jednog momka ili pak obratno, cetiri momka i jedne djevojke. Taj momak ili djevojka mora odabrati jednog/u od njih cetvoro, koji se onda pak moraju medjusobno boriti za pobjedu. I tako oni idu po restoranima, disko klubovima, barovima te svakih par sati glavni junak/inja odbacuje jednog po jednog kandidata sve dok ne ostane jedan u kojeg se naravno “zaljubio/la”. Ljubav na prvi pogled, na TV nacin. A sta sve kandidati rade tesko se moze opisati: od javnog striptiza u disku, grupnog seksa, navlacenja uzduz i poprijeko, pljuvanja po konkurenciji (cure su u tome posebno zestoke). No naravno, sva strateska mjesta su zamucena u svakom trenutku uz nezaobilazan “beep” jer ne javnoj TV nema prostih rijeci. Zamuti se obavezno cak i malo veci dekolte. Kako djeca ne bi vidjela previse. Zapravo ovdje je sve aseksualno, zar ne? A sjetite se samo senzacije s bradavicom Jackson-ice…

Drugi u nizu bisernih emisija je “Fear factor“. Prijave se dobrovoljci zeljni medijske eksponiranosti i sitnice od 50.000 $ koje dobija pobjednik. Onda se takmice u stvarima na koje se prosjecnom covjeku povraca. Tko ce pojesti vise crvi, tko ce duze ostati lezati u mrtvackom sanduku punom zohara i raznoraznih buba, tko ce duze izdrzati namazan medom u prostoriji sa miljun pcela, tko ce uhvatiti vise stakora i slicno. Zbilja jako obrazovna emisija, savrsena za razvoj djecije psihe. I kakvu to onda poruku dobijaju djeca?

Na kraju dva pitanja:
1. Koja je treca najveca industrija na svijetu, odmah nakon droge i oruzja? Industija zabave za odrasle.
2. Gdje je sjediste te industrije? Pa, zna se.


Post je objavljen 06.11.2007. u 04:42 sati.