Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/biljoteka

Marketing

HELJDA: BILJKA PEĆINSKE GOSPOĐE

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Ove gospođe pronađene u na arheološkom nalazištu iz mlađeg neolita na Butmiru pokraj Sarajeva u svom kuhinjskom posuđu su nam ostavile sjeme heljde Fagopyrum asculentum Moench..
Heljda je tek od nedavno stekla popularnost među današnjim gospođama i gospodinima kao ljekovita biljka, pa su mnogi poletjeli da od toga naprave profit.
Danas se heljda u raznim oblicima može pronaći kod travara i biljara, a i nešto šire.
Kad zasijete heljdu hoćete i da je maksimalno iskoristite na način butmirskih gospođa pa se nudi: čaj od trave heljde, kapi od trave heljde, kapi od sjemena heljde, sjeme heljde, brašno od heljde, jastuci od trave heljde, jastuci od sjemena heljde i jastuci od ljuspi sjemena heljde.
Pri odluci da se pridružite konzumentima heljde treba ponešto i znati: suha trava heljde naime nije ljekovita, pa ako ćete koristiti osušenu travu heljde kao čaj ili kao jastuk samo izvolite, ako se pri tom konzumiranju osjećate bolje i to je dobro, ali da znate da je to posljedica placebo efekta a ne ljekovitosti.
Izrazito ljekovita je samo trava heljde u svježem stanju, pa ako želite pasti vi izvolite, a ako se želite liječiti na neki pristupačniji način koristite tinkturu od svježe trave heljde gdje je procentualno određen alkohol sačuvao ljekovitost ove biljke.
Dakle konačno do ljekovitosti, a ona se najizrazitije očituje u tome da omogućava veću poroznost krvnih sudova što je posebno potrebno ostarjelim i onemoćalim kapilarima. Većom poroznošću krvnih sudova se pospješuje ishrana organizma, a to je posebno značajno za prokrvljenost mozga čime odgađamo staračku senilnost i atrofiju, umilošćujemo Alzhajmera da nam omogući još koju godinu suvislog ponašanja, pospješujemo posljedice moždanog i srčanog udara podržavajući kardiovaskularni sistem. Ujedno se ovom djelatnošću pospješuje unos vitamina C u organizam pošto je vitamin C vrlo sklon da se iz nas izluči a da ništa nije uradio.Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Neljekovito djelovanje heljde u vidu jastuka ipak nije do kraja nekorisno. Spavati na travi umjesto na sintetici uvijek je poen više po naše zdravlje, a koristiti kvrgave ljuspice sjemena je jedna ugodna noćna akupunktura i masaža kože lica koja ne oduzima vrijeme, a i prilično je jeftina. Ako se umjesto ljuspica koristi sjeme sa svom onom količinom vitamina E i ostalih ljekovitih sadržaja.... i spavanje i šaputanje na takvom jastuku ima svoj smisao.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Post je objavljen 05.11.2007. u 09:45 sati.