Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/valpovstina

Marketing

Još jedno arheološko istraživanje kod Petrijevaca!

Ovih dana na televiziji je prikazan prilog o arheološkim istraživanjima još jednog lokaliteta na području općine Petrijevci. Evo o čemu je riječ i što je pronađeno...

Na budućem čvorištu autoceste koridora 5 C Osijek - Josipovac - Petrijevci u rujnu u listopadu su trajala arheološka istraživanja na površini od 17 hektara. Lokalitet katastarski pripada općini Petrijevci. Istraživanja su obavljali arheolozi sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta pod vodstvom dr. sc. Krešimira Filipeca, arheologa, docenta Katedre za opću, srednjovjekovnu i nacionalnu arheologiju. Na poslovima na lokalitetu bilo je angažirano još stotinjak osoba, fizičkih radnika, tehničara i arheologa.

Lokalitet je podijeljen na nekoliko sektora. Mještani ga nazivaju Verešet pa će se i svi nalazi i eksponati, kada za to dođe vrijeme, zvati upravo Verešet. Arheolozi zagrebačkog Filozofskog fakulteta su na lokalitetu Verešet, na dijelu buduće autoceste koridora 5 C Josipovac –Petrijevci pronašli prapovijesne, antičke i srednjovjekovne ostatke te dijelove rimskog sela. Otkriveni su paljevinski grobovi, očuvane urne, keramičke posude te metalni predmeti. Svi predmeti bit će pohranjeni i stručno obrađeni u novoosnovanom Arheološkom muzeju u Osijeku.


Post je objavljen 04.11.2007. u 14:22 sati.