Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pegy

Marketing

Zimske brige

Image Hosted by ImageShack.us
Gotovo otkad postojim, ili bolje reći otkad znam za sebe, doma imamo centralno grijanje gdje nam jedna od riječkih toplana omogućava tople temperature prostorija u hladnije doba godine. Kad bih tom načinu grijanja tražila zamjerke, ne bih ih našla puno. Znali su se događati kvarovi koji bi nas prisilili na zamatanje u 2-3 debele zimske maje određen broj sati ili par dana, ali u zadnje vrijeme toga nema. Mana bi mogla biti i činjenica da drugi određuju kada ćemo se grijati, a kada ne. Srećom, uglavnom dobro potrefe kada treba, a kad ne. Image Hosted by ImageShack.us Jedina veća i vrlo konstantna zamjerka te vrste grijanja je cijena. Oko 4000 kuna godišnje. Ne znam cijenu kubika drva, ali mislim da se za taj novac može dobiti poprilično metara kubičnih.

Kad sam već spomenula drva, u zadnje vrijeme imam priliku vidjeti iz prve ruke kako to funkcionira. Djeluje mirisno, prirodno, ponekad čak i romantično. Posebno kad vani pada snijeg. Image Hosted by ImageShack.us Ipak, nikako idealno. Dimnjaci, peći, čišćenje, cijepanje. A i isto nije besplatno. Osim ako nemate šumu. I ako stabla spadaju u onu grupu koja se smiju sjeći. Još ako je pećici jedino slobodno mjesto u blizini nekoga kuhinjskog elementa, a temperatura se popne za zavidnu, problemi.

Čini mi se da su u modi trenutno klime. Moram priznati da dosta elegantno izgleda stisnuti pucić i začas imati toplu sobu. Ali, nije to baš prezdravo. Istina, nije ni bilo koje pretjerano isušivanje zraka idealno za sluznice dišnih puteva, ali ovo s klimama čini mi se najmanje dobrim. Osim toga, klima je dobra za neke proljetno-jesenje temperature. Za zimske, ne znam baš koliko je dovoljna. možda i je, ali tada gutanje struje baš ne spada u nešto ekonomično.

Što se pak struje tiče, ima ona još svojih mogućnosti.Grijalice. Koje nabrzinu zagriju prostoriju, ali njihovim iskapčanjem i toplina nestaje gotovo trenutno. Onda, uljni radijatori koji djeluju praktično, ali mi uvijek bude asocijacije na uzročnike požara. K tome, računi za struju koji dolaze kod takvih potrošača spadaju doslovno u megavelike. Ne znam baš tko si to može i želi priuštiti cijelu zimu.

Dosta ljudi izabire i plin. Ne sumnjam, s razlogom. Svaka čast na odvažnosti, ali to definitivno nije moj izbor. Ako bih morala birati, radije veći računi nego život u strahu. Ni kuhanje na plin kod mene ne dolazi u obzir tako da o ovome baš i nemam više što puno reći.

O grijanju na naftu ne znam puno, sjećam se da je nekad bilo dosta isplativo, sada čini mi se ne baš previše.

Nisam baš neki ljubitelj ljeta i ljetnih vrućina, ali očigledno ima i ono nekih svojih prednosti. Image Hosted by ImageShack.us Dok vam ovo tipkam, slaba cirkulacija (uz ne prehladnu sobu) dovela je do poprilično hladnih prstiju na rukama pa ću ovaj post ipak privesti kraju. Idem kuhati, tamo je toplije. Image Hosted by ImageShack.us

p.s. Baš je lijep ovaj kamin čiju sam sliku našla na netu. Ali, baš se pitam koliko minuta uspije ostati ovako snježno bijel? Image Hosted by ImageShack.us


Post je objavljen 02.11.2007. u 13:27 sati.