Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Pokojni Marijan Pedišić i autor 45 linesa u ladicama DORH-a

Puki tvrdi da su on i pokojni Pedišić zajedno bili na interviewu s Gotovinom u Veneciji


Nedavno je umro odvjetnik Marijan Pedišić. Policija i Državno odvjetništvo protiv njega su pred dvije godine pokrenuli predistražne radnje zbog sumnji da je pomogao Anti Gotovini i Hrvoju Petraču da dođu do lažnih putovnica. Sve do njegove smrti spis se kiselio u ladicama DORH-a. Sad su po sili prirode i zakona predistražne radnje obustavljene.

Brother je jedna od osoba koje su prisustvovale mojem susretu s Gotovinom u Veneciji, jednoj od europskih kulturnih metropola, od kuda datira i ova zajednička fotografija, koju objavljujem prvi put...
Zbog takvog stava za mirno rješavanje “slučaja Gotovina”, kao i zbog toga jer je od njih skrivao moj susret s odbjeglim generalom, ostali odvjetnici su ga umalo izbacili iz odvjetničkog tima. To su i učinili u trenutku kada je Pedišić postao “persona non grata” zbog optužbi da je sudjelovao u nabavi lažne putovnice na ime Kristijan Horvat za odbjegloga generala....

Ivo Pukanić, Nacional, 29.10.2007.


Globus je pisao da je Pedišić bio obuhvaćen mjerama tajnog nadzora u POA-inoj operativnoj akciji Adria kad je na čelu te službe bio Joško Podbevšek, a Ranko Ostojić, bivši ravnatelj policije doveo je u vezu Antu Gotovinu i Hrvoja Petrača. upravo preko Marijana Pedišića, potvrđujući tako sumnje Carle Del Ponte da je Petračev krug pomagao Gotovini u bijegu:

VL: Kakve veze ima Ante Gotovina s Hrvojem Petračem?

OSTOJIĆ: Petrač je uletio u prikupljanje informacija o organiziranom kriminalu. A njegov je odvjetnik prvi javno objavio da Hrvoje Petrač, odnosno naša operacija Magla, ima veze s potragom za Antom Gotovinom.

Jasna Babić, Večernji list, 45 lines, 29.04.2005.


Prema mojim informacijama iz krugova bliskim USKOK-u, DORH je odustao od kaznenog progona i preostalih osoba uključenih u falsificiranje Gotovinine i Petračeve putovnice iako je postupak protiv njih već bio odmakao:

SLUČAJ PETRAČ: SALIH FAZLIĆ SVJEDOČIO O KRIVOTVORENJU PUTOVNICA I NAVODNOM PRITISKU IZ DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA

’Među nagovaračima je bio i Mladen Bajić

ZAGREB - Krivotvorenje putovnice odbjeglog tajkuna Hrvoja Petrača našlo se na tapetu zagrebačkoga Županijskog suda. Istražni sudac Zdenko Posavec je ispitao osumnjičenike Franju Katavića (48), odvjetnika Marijana Pedišića i bivšega policijskog službenika Saliha Fazlića, kao i svjedoka Damira Lončarića, inače bivšeg šefa HIS-a i Obavještajne agencije.

Državno je odvjetništvo, naime, zatražilo provođenje istražnih radnji nakon što je Katavić pretprošloga četvrtka izjavio na sudu kako je, osim putovnice za generala Antu Gotovinu, krivotvorio i putovnicu za Petrača. Kako tada to nije bio predmet postupka, sudac ga nije mogao ispitati o okolnostima vezanim uz taj slučaj. Ovaj je put, pak, Katavić ispričao kako mu je, kao i u slučaju Gotovinine putovnice, Fazlić predao 2000 maraka i Petračeve slike, a zatim preuzeo putovnicu. Kazao je i kako je iza svega stajao odvjetnik Pedišić. Franjo Katavić je još kazao kako je na temelju obrazaca koji su nestali iz konzulata RH u Mostaru, na originalnoj matrici izradio putovnicu za Petrača na njegovo ime i prezime, ali s drugim serijskim brojem. Još je napomenuo kako ne zna za što je Petraču trebala ta putovnica. Dalje je kazao kako je krivotvorio putovnicu i za Libera Matekovića (nepravomoćno osuđenog zbog sudjelovanja u otmici sina umirovljenoga generala Vladimira Zagorca). Moguće je, stoga, očekivati kako će Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu zatražiti provođenje istražnih radnji i u tom slučaju.

Salih Fazlić je, kako stoji u sudskom zapisniku, rekao kako su na njega vršili pritisak Državno odvjetništvo, MUP, Obavještajna agencija, da tereti odvjetnika Marijana Pedišića jer je on odvjetnik Ante Gotovine i Hrvoja Petrača, pa da je to u interesu ulaska Hrvatske u EU. Govorili su mu, prema njegovu daljnjem iskazu, kako na taj način treba međunarodnoj zajednici dokazati suradnju naše zemlje s Haaškim sudom, kao i to da Hrvatska sve čini na suzbijanju mreže Gotovininih jataka. Kao "nagovarače" Fazlić je naveo državnog odvjetnika Mladena Bajića, zatim Tomislava Karamarka, Damira Lončarića, te ljude iz MUP-a. Ističe kako je u posljednja dva mjeseca 10-15 puta bio na razgovoru u navedenim institucijama, te kako je policija prije nekoliko dana izvršila premetačinu njegova stana i uredskih prostorija te odnijela računalo ne rekavši mu razlog pretresa.

Fazlić je istražnom sucu još kazao kako su mu osobe koje su vršile pritisak na njega rekle: "Ti samo priznaj sve u vezi s krivotvorenjem putovnica, a mi ćemo te ubrzo zatim izvaditi iz zatvora." Dodao je i kako su mu obećavali da će mu kao nagradu preko Marine Matulović-Dropulić srediti da dobije dvosobni stan jer je postojeći u kome živi s obitelji premali. Fazlić je, međutim, kako je dalje naglasio, odbacio sve te ponude i pritiske. Zbog svega toga je nakon izlaska iz zgrade suda rekao okupljenim novinarima: "Sretan sam ko mala beba što nisam na njihovoj strani." S ovim u vezi nam je odvjetnik Marijan Pedišić kazao kako je iznenađen ovakvim pritiscima na Fazlića, a posebno da je u tome sudjelovao Bajić, za kojega je smatrao da je korektan.

I. DOŠEN, Slobodna Dalmacija, 27. 05. 2005.


Da se sve što ima veze s razotkrivanjem mutne uloge SOA-e i Državnog odvjetništva u skrivanju pozadine uhićenja Ante Gotovine i Hrvoja Petrača, pomeće pod tepih, stavlja u ladice, potvrđuje i pisanje Ivanke Tome vezano za moj slučaj:

Dundović je peti načelnik krim policije koji je u dvije godine otišao s te funkcije, a u opasnosti je da bude četvrti koji će otići kao dežurni krivac za političke afere. U travnju 2005., i to nakon pet godina obnašanja funkcije šefa kriminalističke policije, za što je dobivao samo pohvale, smijenjen je Dragutin Cestar.

Ispao je kriv zato što je iscurio dokument tajne službe, tzv. nonpaper, o napucima britanskih agenata Vladi za slučaj Gotovina. Cestarov nasljednik, Željko Cvrtila, smijenjen je zato što je od španjolske policije, a da se ni s kim nije konzultirao, tražio da dostave laptop i lažne putovnice kojima se u bijegu koristio Gotovina...

Nitko još ne može ni naslutiti zašto je Peratović uopće izvrgnut kaznenom progonu. Dokumenti tajnih službi koji su navodno bili povod za akciju davno su objavljeni i teško mogu biti razlog. Pitanje je nije li se kod Peratovića tražilo nešto što je tek namjeravao objaviti?

Ivanka Toma, Jutarnji list, 21.10.2007.


Ne mogu (jer su mi svi materijali na DORH-u, a izvori izloženi pritisku SOA-e) i ne smijem ništa novo objaviti da me se ne bi teretilo za odavanje službene tajne ili pritisak na pravođe obzirom da je postupak protiv mene u tijeku.

Ali objavljivao sam da je nelogično da su podaci o lažnoj Gotovininoj putovnici na ime Kristijan Horvat objavljeni nekoliko mjeseci prije nego li je general uhićen na Tenerifima, što znači ili da je Gotovina glup ili da su mu tu putovnicu u dogovoru s njim, a nakon sastanka Tomislava Karamarka i Ive Farčića, bivšeg odvjetnika Gotovine, Joze Grgića, Dunje Zloić i Ante Rose, dostavili preko Joze Grgića kako bi ispalo da nikada nije boravio u Hrvatskoj, a da je u stvarnosti netko drugi s njom ranije putovao i prikupljao pečate. Zašto bi, inače, bio smijenjen Željko Cvrtila koji je tražio putovnicu na vještačenje?!

Objavio sam i sumnje u porijeklo eura pronađenih kod Gotovine na Tenerifima, a koje mu je donio Jozo Grgić:


Dio novca od otkupnine Zagorčeva sina pronađen kod Gotovine prilikom uhićenja:

Prema informacijama iz EPH-ovih kuloara nedavni Globusov tekst o isplati 5 milijuna dolara američke nagrade za ključnu informaciju koja bi dovela do Gotovinina uhićenja, za glavni cilj imao je odvući pažnju javnosti od eventualne pojave vijesti iz međunarodnih izvora da su brojevi novčanica pronađenih kod Gotovine, a koje mu je donio Jozo Lauri Grgić, identični brojevima popisanih novčanica koje je general Vladimir Zagorec predao otmičarima svoga sina.

Europska komisija je jasno u izvještaju o Hrvatskoj rekla da Hrvoja Petrača smatra dijelom organiziranog kriminala koji je bio upleten u pomaganje Gotovini. Suđenje Petraču, uz turbo pripomoć predsjednika Stjepana Mesića, pretvorilo se u javni linč Vladimira Zagorca i dimnu zavjesu priče o tajnim računima.

U određenim međunarodnim krugovima pribojavali su se da će sudac Turudić podleći pritiscima Petračevih zagovornika: od Ureda Predsjednika do "dečkija s Knežije" u publici sudnice. Vijest o identičnosti novčanica iz otmice i s Tenerifa doista je počela kolati zagrebačkim novinskim redakcijama i čekalo se da ju netko iz diplomatskog zbora potvrdi, pa da bude objavljena. No tada bi se suca Turudića dodatno opteretilo jer bi ga morala zanimati činjenica gdje je završio novac od otmice, ali bi se tada, isto tako morao upustiti i u priču o pomaganju Anti Gotovini, a jedan od temelja Petračeve obrane bila je teza da je prvi put bio osuđen jer se tražilo žrtvenog jarca za sprovođenje Akcijskog plana.

Kada je prošlog tjedan sudac Turudić zatražio policijsku zaštitu, diplomatski su krugovi to shvatili kao gestu kojom pokazuje u kom smjeru bi mogao presuditi Petraču, i odustalo se od potvrđivanja vijesti o eurima s Tenerifa.

Svaka čast Turudiću što se othrvao pritiscima, ali nas bi svejedno trebalo zanimati je li informacija o Zagorčevom novcu kod Gotovine točna. A odgovor bi nam, kad bi samo htio, mogao dati Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić jer je on, sasvim pouzdano dobio sve relevantne informacije od španjolske policije i ICTY-a o Gotovininu uhićenju. Ali, bojim se da nam to Bajić neće reći jer se radi o zaštiti državnog interesa.

45 lines. 18.12.2006.


Jeste li igdje čuli/pročitali da se vodila kakva istraga protiv odvjetnika Ive Farčića ili Joze Grgića da su pomagali Gotovini. Niste, a i nećete jer bi time Tomislav Karamarko i Mladen Bajić kompromitirali sami sebe.

Hoćete li ikada saznati istinu o vezama Gotovine, Petrača, lažnih putovnica, novca od otkupnine, uloge SOA-e i DORH-a u Antinoj predaji...? Najvjerojatnije nećete nikad jer će DORH odugovlačiti s postupkom sve dok ne umrem prirodnim putem kao Marijan Pedišić ili ne stradam u sumnjivoj prometnoj nesreći kao Davorin Firis, bivši Petračev menager kojeg se dovodilo u vezu s financiranjem Gotovinine mreže.


Post je objavljen 02.11.2007. u 12:25 sati.